Αισιοδοξία στην ΕΦΟΕπΑ για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον-Θετικές οι εντυπώσεις του κλιμακίου του ITTF Foundation από την επιθεώρηση στην Κρήτη

Αισιοδοξία στην ΕΦΟΕπΑ για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον-Θετικές οι εντυπώσεις του κλιμακίου του ITTF Foundation από την επιθεώρηση στην Κρήτη

Σε πολύ καλό δρόμο φαίνεται πώς είναι η προσπάθεια της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ν’ αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος για άτομα με νόσο Πάρκινσον το 2023 ή το 2024.

Σε πολύ καλό δρόμο φαίνεται πώς είναι η προσπάθεια της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ν’ αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος για άτομα με νόσο Πάρκινσον το 2023 ή το 2024. Αφού με την παρουσίαση του φακέλου της για το Ηράκλειο της Κρήτης προκρίθηκε, πριν από λίγο καιρό, από το Ίδρυμα της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (ITTF Foundation), στη β’ φάση αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων μαζί με λίγες ακόμα χώρες (short list), άφησε θετικές εντυπώσεις και στο στάδιο της επιθεώρησης. Την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25/3 βρέθηκε στο νησί κλιμάκιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας και είδε τις υποψήφιες εγκαταστάσεις για τους αγώνες και τη διαμονή. Σε μεγάλο μέρος της επιθεώρησης παρέστη και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, που κατάγεται από το Ηράκλειο και το επισκέφτηκε ξανά για διάφορες υποχρεώσεις. Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας σε αυτή Μανώλης Κολυμπάδης εκπροσώπησε και την ΕΟΕ και την ΕΦΟΕπΑ, ενώ βέβαια έγιναν επαφές από κοντά με ανθρώπους της Περιφέρειας και των δήμων Ηρακλείου και Χερσονήσου, που επίσης στηρίζουν τη διοργάνωση. Ως τόπος διεξαγωγής του Parkinson’s World Table Tennis Championships έχει μπει στον φάκελο το κλειστό γυμναστήριο Δύο Αοράκια για τα τέλη Οκτωβρίου.

Το διήμερο της επιθεώρησης πήγε πολύ καλά, οι ξένοι απεσταλμένοι, που έθεσαν πολλά θέματα σχετικά με το οργανωτικό κομμάτι, έδειξαν ότι έμειναν ικανοποιημένοι κι αυτό δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία και στη διοίκηση της ΕΦΟΕπΑ, η οποία παρεμπιπτόντως συμπληρώνει σήμερα 26/3 έναν χρόνο με τη νέα ηγεσία. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Κώστας Παπαγεωργίου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στις συναντήσεις στην Κρήτη, λόγω άλλης σημαντικής υποχρέωσης κι έτσι αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει την ομοσπονδία ο Μανώλης Κολυμπάδης ως ο πλέον έμπειρος παράγοντας.

Το ITTF Foundation εκπροσώπησαν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας Λεάντρο Όλβες από την Αργεντινή και ο τεχνικός σύμβουλος Ραμόν Ορτέγκα Μόντες από την Ισπανία. Πρώτο σημείο επίσκεψης του κλιμακίου ήταν τα Δύο Αοράκια. Το σύγχρονο και μεγάλο γυμναστήριο, το οποίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, δύο προπονητήρια, αίθουσες για ελέγχους, για διαπιστεύσεις, συσκέψεις, για τους ανθρώπους του Τύπου κτλ. Τόσο στην κεντρική αρένα όσο και στον ενιαίο χώρο των προπονητηρίων, που μπορεί να χωριστεί στα δύο, υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν 40 τραπέζια.

Δεύτερο μέρος επίσκεψης ήταν η Περιφέρεια Κρήτης και τρίτο ο δήμος Ηρακλείου όπου έγιναν επαφές με τους αρμόδιους για θέματα Αθλητισμού και Πολιτισμού. Και στις δύο συναντήσεις η Περιφέρεια και ο δήμος έδωσαν μπροστά στους ξένους την υπόσχεση ότι θα στηρίξουν τη διοργάνωση όπως μπορούν, όχι μόνο με χρήματα αλλά και με υπηρεσίες σε είδος.

Την Παρασκευή έγινε ανάλογη επίσκεψη στη Χερσόνησο, που είναι όμορος δήμος. Μάλιστα, το κλιμάκιο βρέθηκε και στο Κοινωφελές Ίδρυμα Χερσονήσου και συζήτησε με τους υπεύθυνους, δεδομένου ότι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα για άτομα με νόσο Πάρκινσον έχει και βαθύ κοινωνικό χαρακτήρα και στέλνει και διαφορετικά μηνύματα.

Στο πρόγραμμα φυσικά και η επιθεώρηση στο ξενοδοχείο Lyttos Beach στη Χερσόνησο, το οποίο έχει προτείνει για τη διαμονή ο ελληνικός φάκελος. Πρόκειται για 5άστερο ξενοδοχείο με πάρα πολλούς χώρους, με αίθουσες σεμιναρίων, γυμναστικής, με πισίνες κτλ, αλλά κυρίως με δωμάτια κατάλληλα και για άτομα με προβλήματα κινητικότητας. Μετά την αθλητική εγκατάσταση, οι άνθρωποι της ITTF έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι και από τις δυνατότητες φιλοξενίας των 500 αθλητών και των πλέον των 1.000 συνοδών τους, που αναμένεται να πάνε στο Ηράκλειο, εφόσον ανατεθεί στη χώρα μας το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Αυγενάκης: «Η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα την υποψηφιότητα για τη διοργάνωση στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας και της σύνδεσης του τουρισμού με τον αθλητισμό»

Η αντιπροσωπεία βρέθηκε και στο προπονητήριο του ΟΑΑ Ηρακλείου Κρήτης, που εδώ και δεκαετίες διαθέτει και τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Την υποδέχτηκε ο πρόεδρος Μιχάλης Δελάκης και ο αθλητής Στέφανος Σπανάκης, μάλιστα με την ευκαιρία της παρουσίας και του Λευτέρη Αυγενάκη ανταλλάχθηκαν και μπαλιές στο τραπέζι ανάμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού και τον τεχνικό σύμβουλο της ITTF.

Ο επικεφαλής της αθλητικής ηγεσίας παρέθεσε γεύμα στο κλιμάκιο και τόνισε στους ξένους απεσταλμένους ότι «η κυβέρνηση και η πολιτεία στηρίζουν τη διοργάνωση, όπως όλες που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας». Έδωσε μάλιστα, παραδείγματα με κορυφαίους αγώνες, που έγιναν ή θα γίνουν γενικά στην Ελλάδα ή ειδικότερα στην Κρήτη. Στον λογαριασμό του στο instagram ο υφυπουργός δημοσίευσε φωτογραφίες αλλά και ρεπορτάζ από τη συνάντησή του με τους αξιωματούχους της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

«Τους διαβεβαίωσα ότι η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα την υποψηφιότητα για τη διοργάνωση στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας και της σύνδεσης του τουρισμού με τον αθλητισμό, τους ανέφερα τις σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις που έχουμε αναλάβει το προσεχές διάστημα (Ράλλυ Ακρόπολις, Ποδηλατικός Γύρος, Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball και Άρσης Βαρών κλπ) και τους επισήμανα όσα έχουμε κάνει τα τελευταία 2,5 χρόνια της αθλητικής μεταρρύθμισης, φροντίζοντας καθημερινά για την ανάπτυξη όλων, ανεξαιρέτως, των αθλημάτων», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έκρινε χρήσιμο επίσης, να αναφέρει στο instagram τα οφέλη του αθλήματος για τα άτομα με τη νευρολογική νόσο. «Οι εκθέσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας κατέδειξαν ότι η ενασχόληση με το πινγκ πονγκ των ατόμων με νόσο Πάρκινσον, συμβάλει στην βελτίωση της κατάστασής τους από 80% έως και την πλήρη ίαση! Έτσι, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης μέσω του ιδρύματός της, καθιέρωσε από το 2017 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για άτομα με νόσο Πάρκισον (φέτος θα διεξαχθεί στην Κροατία) και αυτές τις ημέρες εξετάζονται οι υποψήφιες χώρες και πόλεις τους, για τη διοργάνωση του 2023 και του 2024».

Στο τραπέζι, που παρέθεσε στους επίσημους, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε και σε μία πολύ καλή προοπτική για το άθλημα στο νησί, καθώς εξήγγειλε ότι σε μεγάλο κτίριο, που ανακατασκευάζεται στο λιμάνι του Ηρακλείου, ως νέο πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο, ο τρίτος όροφος θα δοθεί στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Θα πρόκειται για χώρο 400 τετραγωνικών μέτρων.

Ο υφυπουργός πήγε επίσης τους ξένους αντιπροσώπους και στις εγκαταστάσεις του Λίντο, όπου πρόσφατα διεξήχθη το φάιναλ φορ του Κυπέλλου βόλεϊ γυναικών, ώστε να δώσει άλλο ένα παράδειγμα και για την εξωστρέφεια, που προωθεί στον αθλητισμό και για την ποιότητα των εγκαταστάσεων. Σημαντικό την ίδια ώρα και το γεγονός ότι ο υφυπουργός διαπίστωσε από πρώτο χέρι τη σοβαρή προσπάθεια στην ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση να κάνει νέα βήματα όχι μόνο στο αγωνιστικό μέρος, αλλά και σε αυτό της εταιρικής ευθύνης γιατί η συμμετοχή είναι επίσης και υγεία και πολιτισμός. Γνωστή και η διάθεση για ανάληψη νέων μεγάλων διεθνών διοργανώσεων με τον Λευτέρη Αυγενάκη να επισημαίνει ότι «αναπτύσσουμε το άθλημα και θα το βοηθήσουμε»

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις έκλεισαν στο ξενοδοχείο, όπου είχαν καταλύσει οι αποστολές κι εκεί οι άνθρωποι της παγκόσμιας ομοσπονδίας υπέβαλλαν την ελληνική αντιπροσωπεία σε μία σειρά από ερωτήσεις, όπως για τη προβολή, τη διαφήμιση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Πάρκινσον, την κάλυψη από την τηλεόραση, τον αριθμό εθελοντών, την ανάγκη για σημάνσεις στην πόλη κ.α.. Η ΕΦΟΕπΑ από την πλευρά της έκανε μία παρουσίαση με video και power point, ενώ ξεχωριστό ήταν το σημείο όπου πήρε τον λόγο ο Ηρακλειώτης νευρολόγος Ιωσήφ Παιδιαδιτάκης, που είναι καθηγητής Πανεπιστημίου και ζει στην Αμερική. Έχει ανακαλύψει ένα τσιπ για τα άτομα με πάρκινσον, το οποίο διεγείρει τις αισθήσεις και δεσμεύτηκε ότι αν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα γίνει στην Κρήτη θ’ αναφερθεί αναλυτικά στη δημιουργία του και θα οργανώσει σεμινάριο.

Πλην του πρώην προέδρου της ΕΦΟΕπΑ Μανώλη Κολυμπάδη στην ελληνική αντιπροσωπεία ήταν η υπάλληλος της Τεχνικής Επιτροπής της ομοσπονδίας Μαρία Μιτακίδου και η ομάδα, που ασχολήθηκε με τη σύνταξη του φακέλου από το ξενοδοχείο Lyttos Beach με τον Μάνο Μπόρση και τη συνεργάτιδά του Αναστασία Παλάσκα. Μέχρι την άλλη Κυριακή 3 Απριλίου η ΕΦΟΕπΑ θα πρέπει να απαντήσει στο ITTF Foundation και σε 2-3 ερωτήσεις διευκρινιστικές για τεχνικά θέματα, που ήταν εκτός φακέλου και η παγκόσμια ομοσπονδία αναμένεται έως τις 11 Απριλίου 2022 να αποφασίσει για την ανάθεση των επόμενων πρωταθλημάτων. Ο θεσμός του Parkinson’s World Table Tennis Championships έχει λίγα χρόνια ζωήςΠρώτη φορά έγινε στις ΗΠΑ, τη δεύτερη στο Βερολίνο κι αφού ακυρώθηκε για δύο σεζόν λόγω του κορωνοϊού, το 2022 θα πραγματοποιηθεί το 3ο στην Πούλα της Κροατίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ