Το κερδισμένο στοίχημα της ελληνικής πάλης

Το κερδισμένο στοίχημα της ελληνικής πάλης

Η χώρα μας έχει μπει και πάλι στον παγκόσμιο χάρτη

Αναμφίβολα το 2023 που κλείνει σε δύο μήνες θα περάσει στην ιστορία ως μια από τις πιο χρυσές σελίδες της ελληνικής πάλης τόσο αγωνιστικά όσο και οργανωτικά. Για ένα άθλημα που γέννησε η Ελλάδα και ήταν από τα κορυφαία τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα και φυσικά αργότερα στους σύγχρονους αγώνες.

Με τη χώρα μας να έχει επίσης μέσα στους αιώνες (καθώς για πρώτη φορά το άθλημα της πάλης ανδρών μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 708 π.Χ) διαχρονικά βγάλει μεγάλους αθλητές από τον πρώτο ολυμπιονίκη τον Ευρύβατο το Λακεδαιμόνιο, τον αξεπέραστο Μίλων Κροτωνιάτη και τον Ιπποσθένη το Λακεδαιμόνιο, μέχρι τη σύγχρονη εποχή και τον Στέλιο Μυγιάκη, τον Πέτρο Γαλακτόπουλο, τον Μπαμπη Χολίδη και το Δημήτρη Θανόπουλο.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της για τα δύο Παγκόσμια πρωταθλήματα πάλης

Η ελληνική Πάλη επανέρχεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο και το 2023 σηματοδότησε μια χρυσή χρονιά που συνεχίζεται ακόμα με τελευταία επιτυχία το χάλκινο μετάλλιο του Αζαμάτ Χοσόνοφ για τα ελληνικά χρώματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23 και μάλιστα με προπονητή τον χάλκινο ολυμπιονίκη μας στο Σίδνεϊ το 2000, Αμιράν Καρντάνοφ.

Ο σωστός συντονισμός, η σκληρή δουλειά και η προσπάθεια από όλους τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, κάθε ηλικιακής κατηγορίας.

Μέχρι στιγμής οι Έλληνες παλαιστές το 2023 έχουν κατακτήσει μετάλλια σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις που έχουν συμμετάσχει πλην του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ανδρών -γυναικών όπου και εκεί όμως είχαμε δυο 5ες θέσεις και μια ολυμπιακή πρόκριση. Πιο συγκεκριμένα σε 5 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και δύο Παγκόσμια η χώρα μας έχει κατακτήσει συνολικά 11 μετάλλια.

Ο συνδυασμός του ταλέντου των αθλητών μας, με τη σκληρή δουλειά των σωματειακών προπονητών, καθώς και το στοχευμένο πρόγραμμα των ομοσπονδιακών προπονητών έχει φέρει όλα αυτά τα αποτελέσματα και μάλιστα την ίδια στιγμή η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης, δίνει πριμ στους αθλητές για τις επιτυχίες τους, ακόμα και στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει πολλές προετοιμασίες στους διακριθέντες αθλητές και όχι μόνο, κάτι σπάνιο στη δύσκολη σημερινή εποχή.

Ο Γιώργος Κουγιουμτζίδης ένας απο τους πιο ελπιδοφόρους παλαιστές μας, έγινε και ο πρώτος εκπρόσωπος της ελληνικής παλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 παίρνοντας την πρόκριση μέσα από τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου (5ος) εκεί που άγγιξε την ολυμπιακή πρόκριση (για 4η φορά) και η μεγάλη κυρία της ελληνικής πάλης η Μαρία Πρεβολαράκη. Θα έχει και άλλες ευκαιρίες.

Οι Έλληνες παλαιστές έχουν κατακτήσει τα μετάλλια σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις που συμμετείχαν

Την ίδια στιγμή οργανωτικά η Ελλάδα φιλοξένησε μέσα στο 2023 τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα και ένα Βαλκανικό και μάλιστα σχεδόν στο σύνολό τους αυτοχρηματοδοτούμενα αφήνοντας την ίδια ώρα σημαντικά κέρδη στις πόλεις που τα φιλοξένησαν.

Στο Λουτράκι ολοκληρώθηκαν πριν λίγες μέρες με μεγάλη επιτυχία τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Βετεράνων Ολυμπιακής Πάλης και Grappling όπου συγκέντρωσαν πάνω από 1000 αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο στην πολυπληθέστερη διοργάνωση της διεθνούς ομοσπονδίας μεσα στο 2023.

Πέραν του αγωνιστικού αποτυπώματος για τη χώρα μας με πολλά μετάλλια, κερδισμένη ήταν και η πόλη του Λουτρακίου καθώς υπήρξαν σημαντικά έσοδα από την παραμονή τόσων αθλητών και αθλητριών για τόσες μέρες εκεί.

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα από τα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, δεδομένου ότι την προβάλλει διεθνώς και φέρνει συνάλλαγμα σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης και κάτι τέτοιο συνέβη και στο Λουτράκι.

Η αγαστή συνεργασία της ΕΛΟΠ και του προέδρου της Στέργιου Λεωνάκη με τον αντιπρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας (και πρώην προέδρου της ελληνικής ομοσπονδίας) Θοδωρή Χαμάκου έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα και πλέον η ελληνική πάλη επιδιώκει την εξωστρέφεια και με τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων.

“Το τεχνικώτατον και πανουργότατον των αθλημάτων” όπως αποκαλεί την πάλη ο Πλούταρχος ειναι και πάλι στην πρώτη γραμμή.

Τα ελληνικά μετάλλια μέσα στο 2023:

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών:

Χρυσό: Νταουρέν Κουρουγκλίεβ

Ασημένιο: Γιώργος Κουγιουμτσίδης

Χάλκινο: Μαρία Πρεβολαράκη

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U23

Χρυσό: Γιώργος Κουγιουμτσίδης

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20

Χάλκινο: Νικολέτα Μπάρμπα

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17

Χάλκινο: Μαρία Λουίζα Γκίκα

Χάλκινο: Βασίλης Παπαγεωργίου

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U15

Χάλκινο: Μαρία Λουίζα Γκίκα

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20

Χάλκινο: Αχιλλέας Χρυσίδης

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17

Χρυσό: Αρίωνας Κολιτσόπουλος

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23

Χάλκινο: Αζαμάτ Χοσόνοφ

Πηγή: In.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ