Μαραθώνιος: Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου ΣΕΓΑΣ και AIMS

Μαραθώνιος: Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου ΣΕΓΑΣ και AIMS

Πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η κοινή συνέντευξη Τύπου ΣΕΓΑΣ και AIMS ενόψει του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Η καθιερωμένη κοινή συνέντευξη Τύπου του ΣΕΓΑΣ και της AIMS πριν τον Μαραθώνιο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου παραβρέθηκαν και οι δύο κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς, ο Αιθίοπας Λελίσα Ντεσίσα και η Κενυάτισα Ρουθ Τσέπνγκετιτς, οι οποίοι αναδείχθηκαν πρόσφατα παγκόσμιοι πρωταθλητές στην Ντόχα του Κατάρ με 2:10:40 και 2:32:43, αντίστοιχα.

Και οι δύο θα βραβευτούν απόψε στο καθιερωμένο Gala που διοργανώνει η AIMS στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής), ενώ θα τιμηθούν για την προσφορά τους στο δρομικό κίνημα και άλλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Στη σημερινή (8/11) συνέντευξη παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της AIMS (Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων και Δρόμων μεγάλων Αποστάσεων), Πάκο Μποράο, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, και ο γενικός γραμματέας της AIMS, Χιου Τζόουνς.

Επίσης έγινε η παρουσίαση των επικεφαλής τριών νεοσύστατων επιτροπών της AIMS, του Μάικλ Νις (ΗΠΑ), προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου του Σικάγου και προέδρου της Επιτροπής Ασφαλείας της AIMS, της Μάρτα Μοράλες (Μεξικό), αντιπροέδρου της AIMS και προέδρου της Επιτροπής για θέματα Γυναικών, και του Έλληνα Γιώργου Καζαντζόπουλου, προέδρου της επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι πρόεδροι του ΣΕΓΑΣ και της AIMS συνεχάρησαν τους δύο αθλητές για τις μεγάλες επιτυχίες τους μέσα στο 2019 και εξέφρασαν τη χαρά τους, γιατί γι’ ακόμη μία χρονιά η Αθήνα θα φιλοξενήσει το Γκαλά βραβεύσεων, τη μεγάλη γιορτή της AIMS και του δρομικού κινήματος.

Οι Ντεσίσα και Τσέπνγκετιτς δήλωσαν ευχαριστημένοι για την τιμητική βράβευση και την παρουσία τους στην Αθήνα, την πόλη όπου γεννήθηκε το αγώνισμα του Μαραθωνίου.

«Ευχαριστώ τους διοργανωτές για την πρόσκληση, είμαι χαρούμενη γι’ αυτό το βραβείο, το οποίο παραλαμβάνω στην Αθήνα, στον τόπο που γεννήθηκε ο Μαραθώνιος» είπε η 25χρονη αθλήτρια από την Κένυα, Ρουθ Τσέπνγκετιτς, και σχολίασε αναφορικά με το πως βλέπει το μέλλον: «Δεν υπάρχουν όρια στον Μαραθώνιο, θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Στην Ντόχα ήξερα τις συνθήκες που θα συναντήσω κι έτσι προετοιμάστηκα κατάλληλα γι’ αυτές. Είχε όντως πολλή ζέστη και πολλή υγρασία».

Ο 29χρονος νικητής στο Παγκόσμιο της Ντόχα, Λελίσα Ντεσίσα, δήλωσε: «Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είμαι σε μια πόλη γεμάτη ιστορία, έχω μάθει από το σχολείο για την ιστορία της χώρας σας. Ένιωθα πως μπορώ να πάω μακριά. Άκουσα τον προπονητή μου, ακολούθησα τις οδηγίες του κι έτσι έφτασα στη νίκη τόσο στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης όσο και στην Ντόχα. Το όνειρο μου είναι ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο Πάκο Μποράο είπε: «Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι γι’ ακόμη μία φορά στην Αθήνα. Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος που θα απονεμηθούν τα βραβεία στους καλύτερους Μαραθωνοδρόμους της χρονιάς, αλλά και τα βραβεία «Κοινωνικής Προσφοράς», «Πράσινου Μαραθωνίου και «Συνολικής Προσφοράς», τα οποία μπορεί να δίνονται σε έναν οργανισμό, σε έναν φορέα ή σε ένα πρόσωπο. Ευχαριστώ όλους που είστε εδώ και που βοηθάτε με τον τρόπο σας να διαδοθούν οι αξίες του γεγονότος που οργανώνει η AIMS».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ τόνισε: «Όταν έχουμε μαζί μας δύο τόσο σπουδαίους αθλητές, την κορυφαία και τον κορυφαίο Μαραθωνοδρόμο στον κόσμο, σημασία δεν έχει να μιλήσουμε εμείς, αλλά να ακούσουμε εκείνους. Τους καλωσορίζω στην Αθήνα, ευχαριστώ τον κ. Μποράο και την AIMS για τη συνεργασία μας τα τελευταία 13 χρόνια, μέσα από την οποία έχουν προκύψει πολύ σημαντικοί θεσμοί, όπως το Συμπόσιο του Μαραθωνίου, σύμβολα όπως η Φλόγα του Μαραθωνίου και γεγονότα όπως το Γκαλά της βράβευσης των καλύτερων Μαραθωνοδρόμων. Εύχομαι στους δύο πρωταγωνιστές, στους δύο καλύτερους αθλητές του κόσμου να έχουν μια καλή σεζόν και να τα πάνε καλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Χαίρομαι που είμαι και πάλι στην Αθήνα, τον τόπο όπου γεννήθηκε ο Μαραθώνιος, και θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τους δύο εξαιρετικούς δρομείς που έχουν πετύχει πολλα πράγματα και ιδιαίτερα για την επιτυχία τους στην Ντόχα, αφού αγωνίστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτό ήταν και το κυρίαρχο στοιχείο στην απόφασή μας να τους αναδείξουμε κορυφαίους της χρονιάς» είπε ο κ. Τζόουνς.

Δηλώσεις έκαναν και τα τρία μέλη των νεοσύστατων επιτροπών της AIMS:

Ο Αμερικανός πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας της AIMS και γενικός Διευθυντής του Μαραθωνίου του Σικάγο, Μάικλ Νις, δήλωσε: «Ευχαριστώ τον ΣΕΓΑΣ και τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό, που είναι «αδελφοποιημένος« με τον Μαραθώνιο του Σικάγο. Αυτή η συνεργασία έχει αποδώσει και θα συνεχιστεί. Ευχαριστώ επίσης τον πρόεδρο της AIMS, Πάκο Μποράο, που μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι πρόεδρος της επιτροπής που σχετίζεται με την ασφάλεια. Για τον Μαραθώνιο του Σικάγο είναι πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια και αυτή την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει και τις εμπειρίες θέλουμε να τις μοιραστούμε με το χώρο της βιομηχανίας των αγώνων μεγάλων αποστάσεων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να δημιουργούνται αξέχαστες εμπειρίες τόσο για τους αθλητές, όσο και τους εθελοντές, αλλά και τους θεατές».

Ο Γιώργος Καζαντζόπουλος τόνισε: «Από το 2013 η AIMS έδειξε σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στο δρομικό κίνημα, ότι ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος. Έδωσε λοιπόν τις βασικές αρχές στους Μαραθωνίους που είναι μέλη της, για να τους δείξει πως να τρέχουν «πράσινους Μαραθωνίους«. Έχει απονείμει ήδη έξι βραβεία «πράσινων Μαραθωνίων«, απόψε θα δοθεί το έβδομο και κάθε χρόνο έχουμε όλο και περισσότερες αιτήσεις για το συγκεκριμένο βραβείο. Κάτι που σημαίνει ότι αναπτύσσεται το οικολογικό κίνημα και οι Μαραθώνιοι της AIMS βάζουν όλο και ψηλότερα στην ατζέντα τους το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Έχω τη τιμή να είμαι πρόεδρος αυτής της επιτροπής που έχει εκπροσώπους από όλο τον κόσμο πλην της Ωκεανίας και ελπίζουμε με αυτή την επιτροπή να προωθήσουμε και να αυξήσουμε την επιθυμία των Μαραθωνίων να γίνονται όλο και πιο «πράσινοι« και ευαίσθητοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος».

Η Μεξικανή πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων, Μάρτα Μοράλες, δήλωσε: «Το συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα είναι από τα αγαπημένα μου και ευχαριστώ ιδιαίτερα την ΑΙMS και τον ΣΕΓΑΣ για τη διοργάνωση και του γκαλά και του συνεδρίου που γίνεται στη γενέτειρα χώρα του Μαραθωνίου. Η συγκεκριμένη επιτροπή δημιουργήθηκε μόνο για τις γυναίκες. Από την Ελλάδα συμμετέχει η Μαρία Πολύζου, υπάρχουν εκπρόσωποι από πολλά μέρη του πλανήτη και αύριο θα συνεδριάσουμε για πρώτη φορά εδώ στην Αθήνα, για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τη γυναικεία παρουσία στους αγώνες Μαραθωνίου. Σκοπός της επιτροπής είναι να βελτιωθεί η θέση της γυναίκας, να συγκεντρωθούν δεδομένα που αφορούν τη συμμετοχή τους από όλο τον κόσμο, ακόμα και από χώρες που δεν είναι αναπτυγμένο το δρομικό κίνημα, αναφορικά πάντα με τις γυναίκες».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ