Τζον Κάρλος: «Οι αθλητές πλέον δεν θα σιωπούν»

Τζον Κάρλος: «Οι αθλητές πλέον δεν θα σιωπούν»

Ο Τζον Κάρλος έγινε γνωστός για τον διάσημο χαιρετισμό Black Power, με τον 75χρονο να στέλνει το δικό του μήνυμα για την απαγόρευση που επέβαλλε η ΔΟΕ.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού του 1968, ο Τζον Κάρλος μαζί με ακόμη έναν Αμερικανό Ολυμπιονίκη προχώρησε σε μια αξιέπαινη κίνηση. Οι δυο τους έγιναν διάσημοι για τον χαιρετισμό Black Power, υψώνοντας την ντυμένη με μαύρο γάντι γροθιά τους κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στο βάθρο των νικητών.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επέβαλλε την απαγόρευση των πολιτικών διαμαρτυριών, με τον Κάρλος να πρωτοστατεί στην κατάργηση του άρθρου 50. Ο 75χρονος πρώην σπρίντερ το Σάββατο (27/6), μαζί με νυν Αμερικανούς αθλητές, έστειλαν επιστολή στην ΔΟΕ.

Ξεκάθαρο το μήνυμα του Κάρλος: .«Οι αθλητές δεν θα σιωπούν πλέον», αναφέρει η επιστολή που υπέγραψε  και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Αθλητών της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ (USOPC AAC).

«Βρισκόμαστε τώρα σε σταυροδρόμι. Η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Ολυμπιακή Επιτροπή δεν μπορούν να συνεχίσουν στο δρόμο της τιμωρίας ή απομάκρυνσης αθλητών που μιλούν γι αυτό που πιστεύουν, ειδικά όταν αυτές οι πεποιθήσεις αποτελούν παράδειγμα των στόχων του Ολυμπισμού».

Σε όλα τα αθλήματα, η εκστρατεία κατά του ρατσισμού «Black Lives Matters» βρίσκεται στο προσκήνιο. Σύμφωνα με το άρθρο 50, αυτό δεν θα επιτρέπεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους στο Τόκιο.

Η ΔΟΕ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα συνεργαστεί με τους αθλητές για να «διερευνήσει διαφορετικούς τρόπους για τους αθλητές να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Ολυμπιακό χάρτη με αξιοπρεπή τρόπο».

«Το Ολυμπιακό και Παραολυμπιακό κίνημα τιμά ταυτόχρονα αθλητές όπως ο Τζον Κάρλος και ο Τόμι Σμιθ … ενώ απαγορεύει στους σημερινούς αθλητές να ακολουθούν τα χνάρια τους», συνέχισε η επιστολή USPOC και AAC. «Ο Κάρλος και ο Σμιθ διακινδύνευσαν τα πάντα για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό που πίστευαν, και συνεχίζουν να εμπνέουν γενιά σε γενιά για να κάνουν το ίδιο. Η ευθυγράμμιση με τέτοιες αρχές θα επιτρέψει στους αθλητές να δώσουν στον κόσμο ελπίδα πέρα από τον αθλητισμό, ελπίζουμε ότι οι φωνές αυτες έχουν σημασία και είναι ένα ισχυρό εργαλείο για αλλαγή», ανέφερε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ