Πέθανε ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 1968 Ντέγιαν Ντάμποβιτς

Πέθανε ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 1968 Ντέγιαν Ντάμποβιτς

Μία από τις σημαντικότερες μορφές της υδατοσφαίρισης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Ντέγιαν Ντάμποβιτς, απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής (6/12) στο Βελιγράδι, σε ηλικία 76 ετών, μετά από σύντομη σοβαρή ασθένεια.

Ο Ντέγιαν Ντάμποβιτς γεννήθηκε στο Χέρτσεγκ Νόβι του σημερινού Μαυροβουνίου και αγωνίστηκε στην τοπική Γιάντραν, την Παρτιζάν Βελιγραδίου, την Πριμόριε Ριέκα και τη Σολάρις.

Μέτρησε 110 συμμετοχές και 53 γκολ με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, με την οποία αναδείχθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης το 1968 στο Μεξικό, ενώ κατέκτησε επίσης το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς του 1971 και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ (1976) και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κάλι (1975).

Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Ντάμποβιτς ασχολήθηκε με την προπονητική και εργάστηκε σε αρκετούς συλλόγους, τόσο στην πρώην Γιουγκοσλαβία όσο και στην Ιταλία. Σημαντικότερος σταθμός στην προπονητική καριέρα του ήταν η Πριμόριε Ριέκα, όπου ανέδειξε μία σειρά σπουδαίων πολιστών, όπως οι Κροάτες Ιγκόρ Χίνιτς και Σαμίρ Μπάρατς (αμφότεροι «χρυσοί» Ολυμπιονίκες στο Λονδίνο) και κυρίως ο επί σειρά ετών αρχηγός της εθνικής Σερβίας, Βλαντιμίρ Βουγιασίνοβιτς, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ