Μίλτος Τεντόγλου: Χρυσό άλμα στην ιστορία

Μίλτος Τεντόγλου: Χρυσό άλμα στην ιστορία

Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο αθλητής του παρκούρ, που αποθέωσε η θρυλική Ντρέσλερ, που σήκωσε δύο χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια στο άλμα εις μήκος, που γνωρίζει ότι το δικό του άλμα στην ιστορία του στίβου, θα είναι μακρύ. Μόλις ξεκίνησε, άλλωστε...

Φτώχια, ανεργία, μιζέρια, κατάθλιψη, μνημόνια, μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων, απολύσεις. Λέξεις και φράσεις που ακολουθούν με λύσσα την καθημερινότητα του Ελληνα τα τελευταία χρόνια. Λέξεις και φράσεις που αποτυπώνουν την πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει πίσω από τα success story, τις ιπτάμενες γραβάτες και τις κάθε μορφής γλυκανάλατες αναλύσεις για την… ανάπτυξη.

Κι όμως, ανάπτυξη υπάρχει. Είναι μπροστά μας και αποτελεί ευχάριστη, αναγκαία νότα δροσιάς μέσα στον καύσωνα της καθημερινότητας. Είναι η ανάπτυξη που προσφέρει ο ελληνικός αθλητισμός και τα άξια τέκνα του στη χώρα. Ανάπτυξη ηθική, αλλά και ουσιαστική, διότι αυτά τα παιδιά είναι μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Είναι παιδιά που βιώνουν την κρίση, βιώνουν τη φτώχεια και την αδυναμία να έχουν τα απαραίτητα. Είναι παιδιά που κάνουν «ερασιτεχνικό αθλητισμό» με ακραία επαγγελματική μορφή και με στόχευση στην κορυφή.

Αυτοί οι αθλητές της κρίσης, είναι υπεραθλητές. Πραγματικοί μαχητές και παραδείγματα προς μίμηση. Διότι την ίδια στιγμή που το κράτος μοιράζει εκατομμύρια στο ποδόσφαιρο, θυμάται τα λαμπρά τέκνα του μόνο όταν νικούν και αδιαφορεί για το πώς έφτασαν ως εκεί. Αδιαφορεί για το πώς κατάφεραν να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές, πρωταθλητές Ευρώπης, Ολυμπιονίκες. Νέοι και νέες που αρίστευσαν μόνοι τους. Χωρίς τη συμβολή της πολιτείας. Όπως αυτός ο «ατίθασος νέος» από τα Γρεβενά, ο Μίλτος Τεντόγλου. Ένα φαινόμενο του στίβου, που ήρθε για να μείνει και να κυριαρχήσει. Με τα δύο χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια, σε ανοιχτό (2018) και κλειστό (2019) στίβο, να είναι απλώς η αρχή…

ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΕΣΛΕΡ

8 Αυγούστου 2018. Η προσπάθειά του μόλις είχε ολοκληρωθεί. Η ικανοποίηση και η χαρά αναδύονταν από κάθε πόρο του σώματός του. Είχε κατακτήσει τον ουρανό. Ηξερε ότι μόλις στα 20 του χρόνια κατάφερε να είναι ο κορυφαίος στην Ευρώπη, ο καλύτερος όλων. Και το κατάφερε μόνος του, με το ταλέντο του, το πείσμα του και τη δουλειά του. Εκείνη τη στιγμή της έκστασης μπροστά του βρέθηκε μια… εθελόντρια. Ο ίδιος κατάλαβε, την ήξερε. Υποκλίθηκε, την ασπάστηκε και την ευχαρίστησε. Ηταν η θρυλική Χάικε Ντρέσλερ. Μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του στίβου και του άλματος εις μήκος. Ο ιδανικός άνθρωπος για να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει το αυθεντικό, το συγκλονιστικό ταλέντο που έβλεπε μπροστά της. Η Χάικε Ντρέσλερ δεν χαιρέτησε απλώς τον Μίλτο Τεντόγλου, τον αναγνώρισε ως το next big thing του αθλήματος. Διότι, πράγματι, ο 20χρονος άλτης από τα Γρεβενά είναι αυτό που είδε  η σπουδαία Γερμανίδα. Ένα διαμάντι του κλασικού αθλητισμού, που έχει αρχίσει καιρό να δείχνει τη λάμψη του στο ευρύ κοινό.

Ένα διαμάντι, που με άλμα στα 8,25, κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών, κυριαρχώντας στον τελικό του άλματος εις μήκος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Μετάλλιο που αποτελεί το πρώτο χρυσό στο μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες (σ.σ. τα άλλα δύο ελληνικά μετάλλια είχαν κατακτήσει ο Λούης Τσάτουμας -ασημένιο- το 2014 και ο Κώστας Κουκοδήμος -χάλκινο- το 1994 στο Ελσίνκι), με τον Τεντόγλου, να είναι πλέον ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία! Και μάλιστα μόλις στην πρώτη του συμμετοχή σε ανάλογη διοργάνωση σε επίπεδο ανδρών!

03 Μαρτίου 2019. Μετά από τη διοργάνωση του Βερολίνου είχε δηλώσει ευθαρσώς πως αφού έγινε ο πρώτος άνδρας Ελληνας αθλητής του μήκους που κατακτάει χρυσό σε μεγάλη διοργάνωση, δεν μπορεί παρά να ονειρεύεται μόνο την κορυφή. Κορυφή που κατέκτησε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Γλασκώβη. Με άλμα στα 8.38 μ. Επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά και κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2019. Σημείωση: Σε λίγες ημέρες θα γίνει 21 ετών (18/03/1998)!

https://www.youtube.com/watch?v=VUNZWBDY82o

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟΥΡ ΣΤΟ ΣΚΑΜΑ…

Ο Μίλτος Τεντόγλου ασχολήθηκε τυχαία με τον στίβο λίγο πριν γίνει 15 ετών. Εώς τότε ήταν αθλητής του παρκούρ. Η μητέρα του θυμάται ότι με τους φίλους του «όργωναν» κυριολεκτικά την πλατεία και το αθλητικό στάδιο της πόλης των Γρεβενών, όπου έκαναν άλματα, δημιουργούσαν βιντεάκια και τα ανέβαζαν στη συνέχεια στο διαδίκτυο. Εκεί τον είδε ο πρώτος του προπονητής, Βαγγέλης Παπανίκου, ο οποίος δεν άργησε να καταλάβει ότι ο νεαρός αθλητής διέθετε μεγάλη, θαυμαστή αλτικότητα, αλλά και την πρώτη ύλη για να κάνει σπουδαία πράγματα στο μήκος.

Τον κάλεσε να κάνει ορισμένα δοκιμαστικά άλματα στο σκάμμα του γηπέδου και μετά το τρίτο άλμα του ανακοίνωσε την απόφασή του: «Μόλις γράφτηκες ως υποψήφιος άλτης του στίβου». Και δεν λάθεψε, όπως αποδείχθηκε στο Βερολίνο.

Ο Τεντόγλου, τον Οκτώβριο του 2013 άρχισε να πηγαίνει σε κάποιες προπονήσεις και τον επόμενο Μάρτιο στους διασυλλογικούς αγώνες, κατέκτησε την 1η θέση στην ηλικία του, διηγείται η κ. Παπαδημητρίου.

ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΣ «ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ»

Τον πρώτο χρόνο οι προπονήσεις είχαν τη μορφή ερασιτεχνικής προσέγγισης και «πλάκας», όπως δήλωσε στο «ΑΠΕ» ο τότε προπονητής του. Του άρεσε ο στίβος, αλλά δεν ήθελε ταυτόχρονα και να δεσμεύεται. Καθώς η υπερκινητικότητα και η ενέργειά του τον οδηγούσε και σε άλλα αθλήματα, όπως το έπταθλο, αλλά και στο άλμα εις ύψος, όπου επίσης διακρίθηκε σε μικρότερη ηλικία!

Το χρυσό μετάλλιο στο Βερολίνο, ωστόσο, δεν είναι η περάτωση, είναι μόλις η αρχή της πορείας. Μια πορεία που περιλαμβάνει ένα ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούνιορ το 2016 στο Μπίντγκος της Πολωνίας, αλλά και ένα χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ-20 το 2017, στο Γκροσέτο της Ιταλίας.

Η εξέλιξη στην πορεία του μόλις 20 ετών Ελληνα πρωταθλητή είναι εμφανής, ξεκάθαρη και ασταμάτητη, Διότι ο Τεντόγλου ανήκει στους πλέον ανερχόμενους Ευρωπαίους αθλητές και μια από τις ελληνικές ελπίδες για διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Η αγκαλιά της Ντρέσλερ τον περασμένο Αύγουστο, λοιπόν, δεν ήταν τυχαία. Το ταλέντο του Τεντόγλου είναι εκθαμβωτικό και ήδη οι κορυφαίοι του αθλήματος, κάνουν προβλέψεις για το πού θα φτάσει, ποιο θα είναι το ταβάνι του. Ο ίδιος παραμένει προσγειωμένος και συνειδητοποιημένος. Διότι γνωρίζει ότι το δικό του άλμα στην ιστορία του στίβου, θα είναι μακρύ. Μόλις ξεκίνησε, άλλωστε…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ