Το CAS δικαίωσε την IAAF για την τεστοστερόνη στις αθλήτριες

Το CAS δικαίωσε την IAAF για την τεστοστερόνη στις αθλήτριες

Μετά και τη δικαίωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού στην υπόθεση της Κάστερ Σεμένια, τα δεδομένα σχετικά με την τεστοστερόνη στις αθλήτριες αλλάζουν.

Απόφαση σταθμός για την εξέλιξη του στίβου πάρθηκε στο CAS μετά και την δικαίωση της IAAF στη διαμάχη της με την Κάστερ Σεμένια.

Η αθλήτρια από τη Νότια Αφρική είχε προσφύγει στα δικαστήρια κατά της παγκόσμιας ομοσπονδίας λόγω ενός κανονισμού που προέβλεπε ότι οι αθλήτριες με υπερανδρογονισμό, όπως η ίδια, θα έπρεπε να υποβάλλονταν σε θεραπεία για να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός που είχε θεσπιστεί το Νοέμβριο του 2018 και είχε μπει στον «πάγο» το τελευταίο διάστημα λόγω των «δικαστηρίων»  προέβλεπε πως τα επίπεδα τεστοστερόνης στις συγκεκριμένες αθλήτριες πρέπει να είναι μικρότερα από 5 νανογραμμάρια ανά λίτρο.

Πλέον, όμως, μετά και την απόφαση του CAS,  ;oλες οι αθλήτριες που θέλουν να συμμετέχουν στα 400, 400 με εμπόδια 800, 1500 μέτρα καθώς και στο μίλι θα πρέπει να υποβάλλονται σε ειδική θεραπεία προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους. Η κάθε αθλήτρια θα πρέπει να λαμβάνει την ειδική θεραπεία έξι μήνες πριν τους αγώνες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε άλλα αγωνίσματα ή να συμμετεχουν σε μεικτούς αγώνες.

Η υπόθεση της Σεμένια είχε ξεσηκώσει τεράστια θύελλα αντιδράσεων, καθώς λόγω του υπερανδρογονισμού της είχε αμφισβητηθεί μέχρι και το φύλο της.

Είχε υποβληθεί μάλιστα σε τεστ φύλου πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου το 2009 στο Βερολίνο, ενώ ακολούθως προσέφυγε στο CAS υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι αθλήτριες με αυξημένη τεστοστερόνη έχουν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως είναι πολύ πιθανό η αθλήτρια από τη Νότια Αφρική να μη συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και να αρνηθεί να υποβληθεί στην σχετική θεραπεία, αγωνιζόμενη ούτως ή άλλως στα 5000 μέτρα.

Μάλιστα ενδεικτικό είναι και το μήνυμα που ανήρτησε στα social media μετά την ανακοίνωση της απόφασης: «Κάποιες φορές το να μην αντιδράς είναι η καλύτερη αντίδραση» ανέφερε η Σεμένια στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.

https://twitter.com/caster800m/status/1123531034048565248

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ