Ο Τσιτσιπάς τους… εκδικείται: Το μειονέκτημα το μετέτρεψε σε πλεονέκτημα! (vids)

Ο Τσιτσιπάς τους… εκδικείται: Το μειονέκτημα το μετέτρεψε σε πλεονέκτημα! (vids)

Η τεράστια αλλαγή στο παιχνίδι του Στέφανου Τσιτσιπά. Πώς κατάφερε να μετατρέψει το μειονέκτημά του σε πλεονέκτημα και να... εκδικείται πλέον τους αντιπάλους του. To backhand του Ελληνα τενίστα, που έγινε από «ατσάλι» και το πανίσχυρο inside out forehand με το οποίο τιμωρεί όσους επιμένουν να τον χτυπούν στην αριστερή του πλευρα.

2018: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατακτά στην Στοκχόλμη τον πρώτο του τίτλο σε επίπεδο ATP και άπαντες αρχίζουν να μιλούν για το next best thing του παγκοσμίου τένις. Την ίδια σεζόν κατακτά το τρόπαιο στα Next Gen Finals, αποδεικνύοντας ότι είναι ο καλύτερος τενίστας της γενιάς του.

2019: Αποκλείει τον «Βασιλιά», Ρότζερ Φέντερερ, στο Αυστραλιανό Οπεν και φτάνει μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου γνωρίζει την ήττα από τον Ράφαελ Ναδάλ. Λίγες εβδομάδες αργότερα κατακτά τον τίτλο στην Μασσαλία και λίγους μήνες πιο μετά το τουρνουά του Εστορίλ.

Δείχνει ότι έχει όλα τα φόντα για βρεθεί ανάμεσα στους κορυφαίους τενίστες του κόσμου. Μπαίνει στο Top-8 της παγκόσμιας κατάταξης και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους παίρνει την κούπα στα ATP Finals, κερδίζοντας στον τελικό τον Ντομινίκ Τιμ. Ανήκει πλέον και… επίσημα στους καλύτερους.

2020: Μια πολύ δύσκολη σεζόν λόγω του κορωνοϊού και του πολύμηνου lockdown που έφερε στο παγκόσμιο τένις. Παρόλα αυτά ο Στέφανος παραμένει σε τοπ επίπεδο, κατακτά τον τίτλο στη Μασσαλία και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Νο. 5 της παγκόσμιας κατάταξης.

2021: Ο Στέφανος είναι αποφασισμένος να γίνει ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο. Δεν το λέει. Το δείχνει. Με τη δουλειά που έκανε στην προετοιμασία. Εχοντας τον πατέρα του στο πλευρό του και φυσικά τους προπονητές της ακαδημίας του Πάτρικ Μουράτογλου, «λιώνει» στις προπονήσεις στο Ντουμπάι όσο οι επικριτές του γράφουν για τα… πάρτι. Ο ίδιος δεν πτοείται. Συνεχίζει να δουλεύει.

Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται άμεσα. Στο Αυστραλιανό Οπεν. Οι αντίπαλοί του ήξεραν τα αδύνατα σημεία του. Το σερβίς του. Το backhand. Αλλά ο ίδιος τους ετοίμασε εκπλήξεις. Είχε βελτιωθεί και στους δύο τομείς.

Τα σερβίς του είναι πιο δυνατά. Πιο σωστά τοποθετημένα. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο. Δεν κάνει πολλά διπλά λάθη. Χτίζει τους πόντους μέσα από το σερβίς.

Το backhand του έχει γίνει από… ατσάλι. Στο παρελθόν αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα στα βαριά χτυπήματα των αντιπάλων του. Αρχιζε καλά τα παιχνίδια, αλλά μετά από λίγο «λύγιζε». Ειδικά όταν ο αντίπαλός του έπαιζε με πολλά φλατ χτυπήματα. Δεν είχε σταθερότητα, δεν είχε δύναμη.

Εκεί τον χτυπήσουν. Ηξεραν ότι ήταν εύκολο είτε να κάνει λάθος, είτε να τους στρώσει την μπάλα, αφού δεν είχαν ιδιαίτερη δύναμη τα backhand του. Το εκμεταλλευόντουσαν στο έπακρον, γεγονός που τον εξόργιζε.

Ηξερε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί για να φτάσει εκεί που θέλει. Εκεί που ορίζουν οι δυνατότητές του. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και σε τίτλους επιπέδου Γκραντ Σλαμ.

Βελτίωσε τις αδυναμίες του και φέτος βλέπουμε έναν τελείως διαφορετικό Τσιτσιπά. Έναν Στεφανο που είναι έτοιμος να κατακτήσει τον πρώτο του Γκραν Σλαμ τίτλο και να ανέβει στο Νο.1. Μετά από 6 μήνες αγωνιστικής δράσης είναι ο τενίστας με τις περισσότερες νίκες στο tour. Εχει δώσει 45 ματς και έχει 38 νίκες. Στο χώμα έχει το εντυπωσιακό 20/3. Οι δύο ήττες από Τζόκοβιτς και Ναδάλ στα 3 σετ και η μία από τον Κάσπερ Ρουντ. Ο Νορβηγός εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες και τον κέρδισε.

Εχει κατακτήσει ήδη δύο τίτλους σε Μόντε Κάρλο και Λιόν. Είναι πραγματικά ανίκητος στο χώμα και απειλεί ευθέως τους Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς, που είναι τα δύο φαβορί για τον τίτλο. Ο Τσιτσιπάς είναι έτοιμος για τον τίτλο. Την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Παίζει τρομερό τένις και πληγώνει τους αντιπάλους του, όπως τον πλήγωναν αυτοί τα προηγούμενα χρόνια. Με το backhand. Με αποκορύφωμα το παιχνίδι το σημερινό παιχνίδι με τον Πάμπλο Καρένο Μπούστα.

Ο Ισπανός πίεσε πολύ τον Στέφανο στο backhand. Με δυνατά χτυπήματα με το forehand ήθελε να οδηγήσει τον Τσιτσιπά σε λάθη. Να του «σπάσει» το backhand. Το σκέφτηκε, το προσπάθησε, αλλά στο τέλος το μετάνιωσε. 3-0 σετ. Εύκολη νίκη για τον Ελληνα τενίστα. Με τα στατιστικά μάλιστα να δείχνουν την τεράστια βελτίωση που έχει ο Στέφανος στα χτυπήματά του. Μόλις 4 αβίαστα λάθη με το backhand σε ολόκληρο το παιχνίδι! Μόνο 4 αβίαστα λάθη. Απίστευτα και όμως αληθινό. Δείγμα της δουλειάς που έριξε στην προετοιμασία. Δούλεψε με τον Πάτρικ Μουράτογλου και τα κατάφερε.

Ο Πάμπλο Καρένο Μπούστα πλήρωσε ακριβά την επιλογή του να πηγαίνει συνεχώς στο backhand του Στέφανου. Μόλις το χτύπημά του δεν είχε αρκετή δύναμη, δεν είχε αρκετό βάθος, ο Τσιτσιπάς γύριζε με εντυπωσιακό τρόπο το σώμα του, πήγαινε από την αριστερή πλευρά της μπάλας και με το δυνατό του inside out forehand έπαιρνε τον πόντο. Είτε με winner, είτε με λάθος του Ισπανού. Αυτό θα πει… εκδίκηση. Τον χτύπησε στο backhand και ο Τσιτσιπάς το ανταπέδωσε με inside out (σ.σ ο Ελληνας τενίστας γύριζε το σώμα του και χτύπαγε με το forehand δυνατά και διαγώνια).

Ένα από τα καλύτερα forehand στον κόσμο. Καλύτερα από τα αντίστοιχα των Τζόκοβιτς, Ναδάλ και Φέντερερ, σύμφωνα με τον σπουδαίο, Ματς Βιλάντερ. «Μου αρέσει όλο και περισσότερο ο τρόπος που παίζει ο Τσιτσιπάς. Εχει καλύτερο forehand από τον Ναδάλ, ακόμα καλύτερα από τον Φέντερερ και πολύ καλύτερο από τον Νόβακ. Είναι έτοιμος να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή», είχε αναφέρει ο Σουηδός θρύλος του παγκοσμίου τένις πριν το Ρολάν Γκαρός και είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι ο Ελληνας τενίστας μπορεί να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου. «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα ο Στέφανος να κάνει το μπαμ και να κατακτήσει τον τίτλο. Θα είναι εύκολο; Όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν έχει τις πιθανότητες με το μέρος του, αλλά έτσι ήταν και στη δική μου περίπτωση και τελικά κατάφερα να πάρω το πρώτο μου Γκραντ Σλαμ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ματς Βιλάντερ.

Ο Στέφανος δεν έχει τις πιθανότητες με το μέρος του. Όχι, όσο βρίσκεται στο τουρ ο Ράφα Ναδάλ, όταν μιλάμε φυσικά για το Ρολάν Γκαρός. Όμως, πλέον αναμφίβολα έχει το παιχνίδι για να φτάσει στην κατάκτηση ενός Γκραντ Σλαμ, αλλά και στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Μέσω του φετινού Ρολάν Γκαρός μπορεί να φτάσει ακόμα και στο Νο.3 του κόσμου. Αυτό που έχει σημασία όμως τη δεδομένη στιγμή είναι η τεράστια βελτίωση που έχει επιδείξει ο Ελληνας τενίστας στα δύο κομμάτια του παιχνιδιού του που αντιμετώπιζε προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς στα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός θα αντιμετωπίσει τον Ντανίλ Μεντβέντεφ. Το πρώτο μεγάλο τεστ για τον συμπατριώτη μας στη φετινή διοργάνωση…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ