Τσιτσιπάς: Το «μαύρο κουτί» της συντριβής από τον Ρουν (vids)

Τσιτσιπάς: Το «μαύρο κουτί» της συντριβής από τον Ρουν (vids)

Οι λόγοι που έφεραν τον σοκαριστικό αποκλεισμό από τον Χόλγκερ Ρουν. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέταξε στα σκουπίδια μια τεράστια ευκαιρία.

«Βραχυκύκλωμα» και αποκλεισμός. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε από τον Χόλγκερ Ρουν με 3-1 στους «16» του Ρολάν Γκαρός και ολοκλήρωσε άδοξα την περιπέτειά του στη φετινή διοργάνωση. Ο 23χρονος ξεκίνησε το γαλλικό όπεν με όνειρα και υψηλές φιλοδοξίες, αλλά δεν κατάφερε να επαναλάβει την περσινή πορεία, όταν είχε φτάσει στον μεγάλο τελικό.

Η τύχη είχε χαμογελάσει στον Ελληνα τενίστα, όταν πραγματοποιήθηκε η κλήρωση, καθώς ο συμπατριώτης μας είχε αποφύγει τους Τζόκοβιτς, Ναδάλ και Αλκαράθ, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στην απέναντι πλευρά του ταμπλό και μπορούσε να τους βρει μόνο στον τελικό. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή κλήρωση, με τον Στέφανο να γνωρίζει έναν σοκαριστικό αποκλεισμό. Έναν αποκλεισμό που ήρθε σχετικά εύκολα.

Ο Τσιτσιπάς δεν ηττήθηκε από τον Ρουν γιατί ο Δανός είναι καλύτερος τενίστας. Ηττήθηκε γιατί ουσιαστικά δεν κατάφερε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης να βρει λύσεις απέναντι στον 19χρονο και να αντιμετωπίσει το παιχνίδι του Χόλγκερ. Με μιξάρισμα στα χτυπήματά του, πολλά dropshots και δυνατά forehands ο νεαρός έκανε μεγάλη ζημιά στον Στέφανο.

Χαρακτηριστικά είναι τα στατιστικά του παιχνιδιού, με τον Ρουν να ολοκληρώνει το ματς με 32 dropshots έναντι μόλις 10 του Στέφανου, ενώ ο Δανός είχε 20 passing shots έναντι 11 του Τσιτσιπά, αλλά και περισσότερους winners από τον συμπατριώτη μας (54 έναντι 41).

Ο Ρουν δεν είναι ένας τενίστας που παίζει με πολλή δύναμη στα χτυπήματά του. Δεν έχει τρομερό σερβίς. Ετσι και αλλιώς στο χώμα λίγη σημασία έχει το σερβίς, αφού η επιφάνεια δεν ευνοεί τους big servers. Είναι ένας all around player που θυμίζει πολύ τον Λέιτον Χιούιτ.

Ενας τενίστας, που αποτελεί την εξελιγμένη έκδοση των κορυφαίων all around players, με τον Δανό να κινείται άψογα στο χώμα και να χρησιμοποιεί την ευφυΐα του για να βγάλει εκτός comfort zone τον αντίπαλό του. Ενας κλασσικός χωματάς, ο οποίος αρέσκεται στα clay courts, έχοντας 101/41 στις 142 αναμετρήσεις που έχει δώσει στο κοκκινόχωμα.

Η νίκη απέναντι στον Σαποβάλοφ στον πρώτο γύρο με 3-0, αλλά και οι επόμενες κόντρα σε Λάκσονεν και Γκαστόν θα έπρεπε να είχαν λειτουργήσει ως καμπανάκι για τον συμπατριώτη μας. Ο Ρουν παιχνίδι με το παιχνίδι άρχισε να χτίζει ψυχολογία και ήταν δεδομένο πως εάν ο Στέφανος άφηνε τον Δανό να πάει το ματς στον δικό του ρυθμό θα είχε πρόβλημα.

Ο 19χρονος μπήκε στο κορτ για να παίξει το δικό του παιχνίδι. Αυτό που του είχε δώσει τρεις νίκες με 3-0 σετ και τον είχε φέρει μέχρι τους «16». Μάλιστα, ήταν τόσο σίγουρος για την τακτική του, που δεν χρειάστηκε καν να χτυπήσει τον Στέφανο στο backhand. Επαιξε με τον δικό του τρόπο. Με αυτόν θα ζούσε και θα πέθαινε. Ηταν αποφασισμένος. Δεν είχε να χάσει κάτι. Αυτό τον έκανε ακόμα πιο επικίνδυνο. Ο Στέφανος ήταν αυτός που είχε τον τίτλο του φαβορί. Αυτός που έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες. Να επιτεθεί. Να επιβάλλει τον ρυθμό του. Στη θεωρία, γιατί στην πράξη τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Το μιξάρισμα των χτυπημάτων και το… απρόβλεπτο του Δανού έφεραν το ματς στα μέτρα του 19χρονου. Ο Στέφανος άρχισε να αγχώνεται. «Βραχυκύκλωσε». Δεν είχε εναλλακτικό πλάνο παιχνιδιού. Δεν μπορούσε να «στριμώξει» τον Ρουν, όπως θα ήθελε. Δεν μπορούσε να φέρει την αναμέτρηση στα μέτρα του. Οσο περνούσε η ώρα, ο Δανός έπαιρνε ακόμα περισσότερο ψυχολογία. Επαιρνε… αέρα, τον οποίο δεν μπορούσε να του κόψει ο Ελληνας τενίστας. Ο Χόλγκερ είχε το πάνω χέρι στην αναμέτρηση, εκμεταλλευόμενος στο έπακρον το άγχος και την… απελπισία που ένιωθε ο Τσιτσιπάς, βλέποντας την εξέλιξη του αγώνα.

Ο Στέφανος έπεσε στην παγίδα του Ρουν. Μπλόκαρε το μυαλό του. Ειδικά στο τέταρτο σετ έδειχνε ανήμπορος να αντιδράσει. Εκανε ξανά και ξανά τα ίδια λάθη. Συνέχιζε την τακτική που τον είχε φέρει με την πλάτη στον τοίχο και ο Δανός βρέθηκε μπροστά με 5-2. Μόνο σε εκείνο το σημείο είδαμε τον Τσιτσιπά να αλλάζει λίγο τον τρόπο παιχνιδιού του. Πήρε πίσω το ένα από τα δυο μπρέικ και παραλίγο να πάρει και το δεύτερο, αλλά δεν κατάφερε. Η πλάστιγγα είχε γείρει ήδη προς την πλευρά του Χόλγκερ. Επαιξε και έχασε ο Στέφανος.

«Χρειάζομαι κάτι διαφορετικό την επόμενη φορά που θα τον αντιμετωπίσω. Δεν τον πίεσα όσο θα έπρεπε. Του έδινα τη δυνατότητα να ξεκινάει πρώτος και να έχει κοντρόλ στα ράλι», ανέφερε ο Τσιτσιπάς στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι, δείγμα της απελπισίας που ένιωθε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Ο 23χρονος απέτυχε. Απέτυχε να διαχειριστεί τον τίτλο του φαβορί. Απέτυχε να επιβάλλει τον ρυθμό του. Απέτυχε να βρει λύσεις στο παιχνίδι του Χόλγκερ. Η ήττα και ο αποκλεισμός από τον Ρουν είναι ένα μάθημα που θα πρέπει να γίνει πάθημα για τον συμπατριώτη μας. Εχει αποδείξει άλλωστε ότι οι ήττες τον δυναμώνουν.

Οι ήττες από το Μεντβέντεφ τον έκαναν να βελτιώσει αρκετά στοιχεία του παιχνιδιού του και να επιστρέψει πιο δυνατός. Το ίδιο και οι ήττες από τον Φέλιξ Οζιέ Αλιασίμ. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Ο αποκλεισμός θα τον κάνει πιο δυνατό. Πιο… επίμονο. Θα τον βοηθήσει να εξελίξει τις τακτικές του. Να βρει περισσότερα όπλα. Όταν δεν λειτουργεί η μία τακτική να μπορεί να αλλάξει στυλ παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Να σταματήσει να είναι προβλέψιμος. Να γίνει πιο απρόβλεπτος. Αυτό είναι το «κλειδί». Αυτό είναι ο τρόπος για να καταφέρει να φτάσει εκεί που αξίζει. Εκεί που μπορεί. Σε τίτλους Grand Slams.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ