Το «κράξιμο» του Ιβανίσεβιτς στον Τσιτσιπά και μια ιστορία που λέει πολλά… (vids)

Το «κράξιμο» του Ιβανίσεβιτς στον Τσιτσιπά και μια ιστορία που λέει πολλά… (vids)

Ο Ιβανίσεβιτς «έκραξε» τον Τσιτσιπά, αλλά ίσως τα πράγματα να μην είναι όπως δείχνουν.

Σκληρά λόγια. Λόγια που πονάνε. Ειδικά σε δύσκολες συναισθηματικά στιγμές. Στιγμές που περιμένεις από τον άνθρωπο που περνούσες μαζί του τις περισσότερες ώρες της ημέρας να σε στηρίξει και να σου δείξει τον δρόμο της επιστροφής. Τον τρόπο να σηκωθείς. Να σταθείς στα πόδια σου. Να πιστέψεις ξανά στον εαυτό σου. Να αφήσεις πίσω σου όσα λάθη έκανες και να κοιτάξεις το μέλλον με αισιοδοξία. Χωρίς να σε κρίνει.

Να προχωρήσεις μαζί του και να σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Καλύτερος αθλητής. Αυτό περιμένεις από έναν προπονητή του επιπέδου του Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Αυτό περίμενε ο Στέφανος Τσιτσιπάς όταν προσέλαβε τον Κροάτη στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Να βρει στο πρόσωπο του 53χρονου τον μέντορα που του έλειπε. Τον άνθρωπο που θα ανάψει ξανά την φλόγα μέσα του. Θα γίνει ο φάρος. Η πυξίδα του. Το στήριγμά του. Θα τον βοηθήσει με την εμπειρία του και τις γνώσεις του να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό μέσα στο κορτ.

Διαβάστε επίσης: Γιόνας Βαλαντσιούνας: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον νέο σέντερ του Παναθηναϊκού (vids)

Θα τον βελτιώσει ως άνθρωπο, γιατί πάνω από όλα ο προπονητής είναι «οικογένεια». Δεν είναι ένας απλός κρίκος στην αλυσίδα μιας ομάδας, ειδικά όταν μιλάμε για το τένις. Είναι αυτός που εμπνέει. Αυτός που κάνει τον τενίστα να παλεύει με όλες του τις δυνάμεις. Τον κάνει να πετυχαίνει αυτό που μέχρι εκείνη την ώρα έμοιαζε ακατόρθωτο. Του δίνει ελπίδα.

Φως. Τον κάνει να νιώθει μοναδικός και ικανός να εκπληρώσει τα όνειρά του. Τον γεμίζει με ενθουσιασμό, πάθος, θέληση και όρεξη για να δουλέψει. Δεν του τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια. Δεν τον κρίνει, ειδικά δημόσια και μάλιστα τόσο σκληρά. Δεν τον κάνει να νιώθει ακόμα πιο ευάλωτος. Πιο εύθραυστος, όταν ήδη έχει «ραγίσει» ψυχολογικά. Οταν ο ίδιος ο παίκτης του πριν από λίγες ημέρες έλεγε ότι δεν ξέρει αν θα συνεχίσει να παίζει τένις, λόγω του προβλήματος που έχει στη μέση και τον ανάγκασε να αποσυρθεί από το Γουίμπλεντον.

Όταν έχει υπάρξει και ο ίδιος τενίστας και γνωρίζει πολύ καλά ότι τένις είναι πάνω από όλα ένα άθλημα ψυχολογίας και στην προκειμένη περίπτωση ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν είναι καλά. Ο χωρισμός με την Πάουλα Μπαντόσα, ο τραυματισμός στη μέση και οι συνεχόμενες κακοτυχίες τον έχουν επηρεάσει και είναι λογικό. Τον έχουν γεμίσει με αβεβαιότητα.

«Είναι δύσκολο να το περιγράψω. Δίνω πολλές μάχες αυτές τις μέρες. Είναι πραγματικά οδυνηρό να βλέπω τον εαυτό μου σε μια τέτοια κατάσταση», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Στέφανος Τσιτσιπάς, μετά την απόσυρσή του από το παιχνίδι με τον Βαλεντίν Ρογιέρ, για τον πρώτο γύρο του Γουίμπλεντον, δείγμα της κακής ψυχολογίας που έχει ο Ελληνας τενίστας.

Μια μέρα αργότερα έγινε γνωστό ότι ο συμπατριώτης μας χώρισε με την Πάουλα Μπαντόσα, την οποία λάτρευε και πέρναγε μαζί της τέλεια, όπως φαινόταν από τα βίντεο που ανέβαζαν συχνά – πυκνά στα social media, αλλά και από τις δηλώσεις του ίδιου του Ελληνα τενίστα.

«Είναι η μεγαλύτερη αγάπη που έχω νιώσει στα 26 χρόνια ζωής μου. Σκέφτομαι ευγνωμοσύνη. Για το πώς μπήκε στη ζωή μου, για τη δύναμη και τη γαλήνη που φέρνει. Είναι ένας άνθρωπος που με εμπνέει. Μου δίνει και μου προσφέρει χαρά στην καθημερινότητα μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για την Ισπανίδα πριν από περίπου ένα μήνα.

Η ιστορία του Ιβανίσεβιτς

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έβλεπε στο πρόσωπο του Γκόραν Ιβανίσεβιτς περισσότερα από έναν απλό προπονητή. Τον ήξερε. Τον θαύμαζε μικρός για τα κατορθώματά του. Ο Κροάτης δεν είναι κάποιος τυχαίος. Δεν ήταν απλώς ο προπονητής της πιο λαμπρής εποχής του Νόβακ Τζόκοβιτς, με τον οποίο κατέκτησαν μαζί 10 τίτλους Grand Slams και έγραψαν ιστορία στο παγκόσμιο τένις. Είχε τον δικό του «μύθο» ως τενίστας. Πέρασε και ο ίδιος δύσκολα. Πολλές φουρτούνες. Πολλά κύματα. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Πάλεψε και δικαιώθηκε.

O Ιβανίσεβιτς αγωνίστηκε επαγγελματικά από το 1998 έως το 2004. Ηταν ένας από τους καλύτερους σέρβερ της εποχής του και έβγαλε συνολικά στην καριέρα του σχεδόν 20 εκατ. δολάρια (19,878,007 $). Ενα ποσό που ήταν πάρα πολύ μεγάλο για εκείνη την εποχή.

Κατέκτησε συνολικά 22 τίτλους, έχοντας ρεκόρ 599-333 (64% ποσοστό νίκης). Είχε career high το Νο.2 (4/7/1994). Οταν μεσουρανούσε στο παγκόσμιο τένις, τη δεκαετία του 1990, έφτασε σε τρεις τελικούς Grand Slam. Μάλιστα και οι τρεις ήταν στο Γουίμπλεντον. Το 1992, το 1994 και το 1998. Στην πρώτη περίπτωση ηττήθηκε από τον Αντρέ Αγκάσι με 3-2 σετ και τις άλλες δύο από τον Πιτ Σάμπρας. Με 3-0 το 1994 και με 3-2 το 1998. Μια ήττα που τον πλήγωσε.

Μετά τον τελικό του 1998 άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα. Πολλοί τραυματισμοί, κακή ψυχολογία. Αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά προβλήματα. Το 2000 μάλιστα σε ένα τουρνουά στο Μπράιτον αποβλήθηκε, επειδή κατά τη διάρκεια του αγώνα έσπασε και τις τρεις ρακέτες που είχε στην τσάντα του.

Δεν είχε ρακέτα για να αγωνιστεί και έχασε το ματς στα χαρτιά. «Τουλάχιστον όταν σταματήσω να παίζω τένις θα με θυμούνται γι’ αυτό το περιστατικό. Σαν έναν τύπο δεν κατάφερε να κερδίσει το Γουίμπλεντον, παρότι αγωνίστηκε σε τρεις τελικούς, αλλά έσπασε όλες τις ρακέτες που είχε στην τσάντα του και αποβλήθηκε».

Η ζωή, όμως, κάνει κύκλους. Το 2001 ο Κροάτης έλαβε μέρος στο Γουίμπλεντον χαριστικά. Μέσω μιας wild card από τους διοργανωτές, γιατί πολύ απλά ήταν ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς και είχε αγωνιστεί σε τρεις τελικούς στο «All Tennis England Club». Κανείς δεν περίμενε να φτάσει μακριά. Ηταν 29 ετών και είχε πέσει πλέον στο Νο. 125.

Είχε ταλαιπωρημένο ώμο και οι προσδοκίες ήταν χαμηλές. Ο δυναμικός χαρακτήρας, το… αγύριστο μυαλό και η τρέλα που κουβαλούσε, όμως, είχαν διαφορετική άποψη. Οχι μόνο δεν αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, αλλά πήρε τον τίτλο, γράφοντας ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος τενίστας που κατέκτησε τρόπαιο Grand Slam, έχοντας συμμετάσχει με wild card.

Τζόνσον (3-0), Μόγια (Νο. 21, 3-1), Ρόντικ (3-1), Ρουσέντσκι (3-0), Σάφιν (3-1) και Χενμαν (Νο. 6, 3-2) ήταν τα… θύματά του μέχρι τον τελικό, όπου αντιμετώπισε τον σπουδαίο Αυστραλό, Πάτρικ Ράφτερ, που αγωνιζόταν ως Νο.3 του ταμπλό. Σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς στην ιστορία του Γουίμπλεντον, ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς επικράτησε με 3-2 (6-3, 3-6, 6-2, 2-6, 9-7) και κατέκτησε τον τίτλο. Στο τέταρτο ματς πόιντ που είχε, κατάφερε να πετύχει το ακατόρθωτο. Να πάρει το τρόπαιο, που δεν κατάφερε το 1992, το 1994 και το 1998.

Ήταν η νίκη του τρελού ρομαντικού ενάντια στο σύστημα. Ο Κροάτης δεν παράτησε ποτέ το όνειρό του, ακόμα και όταν όλοι τον είχαν αφήσει μόνο του. Ο ίδιος πίστεψε στον εαυτό του και στο τέλος τα κατάφερε. Το βίωσε με τον σκληρό τρόπο. Έπεσε, πόνεσε, σηκώθηκε όρθιος, πάλεψε και έγινε πρωταθλητής. «Αυτό είναι για όλους εσάς τους τρελούς εκεί έξω. Αν μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείτε να τα καταφέρετε και εσείς», είπε μετά την κατάκτηση του τίτλου.

Η διπλή ανάγνωση

Ο Ιβανίσεβιτς είναι τρελός. Ομως, είναι δίκαιος. Οι δυσκολίες που βίωσε, τα αγωνιστικά προβλήματα που είχε και τα ψυχικά θέματα που αντιμετώπισε από το 1998 έως το 2001 τον σκλήρυναν πολύ σαν άνθρωπο. Ο Γκόραν το 2000 είχε δηλώσει έτοιμος να σταματήσει το τένις. «Δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν μπορώ να βρω motivation. Δεν έχω πια διασκέδαση στο τένις. Απλώς περπατάω μέσα στον αγωνιστικό χώρο σαν χαμένος», είχε δηλώσει.

Ίσως οι φαινομενικά σκληρές δηλώσεις που έκανε ο Ιβανίσεβιτς να είναι ένας τρόπος για να ξυπνήσει τον Στέφανο Τσιτσιπά, στον οποίο βλέπει τον Γκόραν της περιόδου 1998-2000. Βλέπει έναν τενίστα με τεράστιες δυνατότητες να έχει μπει σε έναν κύκλο και να μην μπορεί να «δραπετεύσει». Κάτι που παθαίνουν πολλοί τενίστες, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Ο Κροάτης ξέρει ότι ο συμπατριώτης μας μπορεί να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο. Να μπει ξανά στο top-10 της παγκόσμιας κατάταξης της ATP και να διεκδικήσει τους τίτλους στα κορυφαία τουρνουά του κόσμου. Αρκεί να το πιστέψει. Να βγει από τον κύκλο που «πνίγει» τους τενίστες και να σταθεί ξανά στα πόδια του. Να απολαύσει το τένις, όπως έκανε όταν ξεκίνησε. Οταν κέρδιζε Τζόκοβιτς, Ναδάλ και Φέντερερ, γράφοντας ιστορία.

Η επόμενη μέρα

Ισως αυτό, όμως, να γίνει χωρίς τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς στο πλάι του, αφού η αρχική συμφωνία των δύο ανδρών ήταν για μια συνεργασία με φόντο το Γουίμπλεντον. Το τρίτο Grand Slam της φετινής σεζόν ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν μαζί ή εάν θα διαβούν χωριστούς δρόμους.

Στην πρώτη περίπτωση ο Στέφανος θα έχει μαζί του έναν άνθρωπο που είναι σκληρός, αλλά και δίκαιος, εκφράζοντας ανοιχτά όσα τον προβληματίζουν, ακόμα και αν αυτά δεν αρέσουν στον ίδιο και στους θαυμαστές του. Στη δεύτερη, θα κληθεί να βρει τον επόμενο προπονητή του. Μια απόφαση που πάντα δημιουργεί προβληματισμό στους κορυφαίους τενίστες…

Στο τέλος της ημέρας κάθε τενίστας μένει μόνος του. Με τον εαυτό του και τις φωνές που χοροπηδούν σαν τρελές μέσα στο μυαλό του. Το θέμα είναι: Ποια φωνή θες να ακούς…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ