Το τένις αλλάζει

Το τένις αλλάζει

ATP και WTA προωθούν σημαντικές αλλαγές, αρχής γενομένης από το 2018, κι έτσι αλλάζουν πολλά απ' όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα στο τένις.

Το τένις δεν θα είναι πια το ίδιο καθώς τόσο η Ένωση των Ανδρών (ATP) όσο κι εκείνη των Γυναικών (WTA) προωθούν πολλές και σημαντικές αλλαγές.

Μία γεύση των καινοτομιών που σχεδιάζονται, δόθηκε στο NextGen ATP Finals που φιλοξενήθηκε στο Μιλάνο. Η σημαντικότερη αλλαγή σ’ εκείνη τη διοργάνωση ήταν τα τέσσερα (αντί για έξι) γκέιμ που απαιτούνταν να πάρει κάποιος εκ των αθλητών για να κατακτήσει το σετ.

Η ATP, λοιπόν, πέρα από αυτά, σκοπεύει -από το 2019- να μειώσει τον χρόνο προθέρμανσης περίπου στο μισό. Τώρα είναι στα 15 λεπτά, ενώ βάσει του σχεδίου θα περιοριστεί μόλις στα επτά: ένα λεπτό για κλήρωση – φωτογραφίες, πέντε λεπτά για το ζέσταμα κι άλλο ένα λεπτό για να ετοιμαστούν οι αθλητές για το παιχνίδι. Σε περίπτωση παραβίασης του κανονισμού θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα $20.000.

Επίσης, οι παίκτες πλέον θα έχουν 25 δευτερόλεπτα για να κάνουν το σερβίς τους. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Ο Ρότζερ Φέντερερ κι ο Ράφαελ Ναδάλ τάχθηκαν εναντίον της συγκεκριμένης αλλαγής κι όχι μόνο.

Ο Ελβετός ανέφερε κατά τη διάρκεια του ATP Finals στο Λονδίνο: «Δεν διακρίνω κάτι λανθασμένο σε σχέση με το Tour έτσι όπως είναι τώρα που να χρειάζεται τόσο μεγάλη διόρθωση ιδίως όσον αφορά τα μικρότερα σετ».

Από την πλευρά του, ο Ράφαελ Ναδάλ υποστήριξε: «Οι άνθρωποι που διοικούν το άθλημα πρέπει να ερευνήσουν και να λάβουν τις σωστές αποφάσεις ώστε να κάνουν το τένις ακόμα πιο ενδιαφέρον σε σχέση με σήμερα. Είμαι χαρούμενος, βέβαια, με το πώς είναι αλλά ίσως στο μέλλον να χρειάζεται να γίνει κάτι διαφορετικό».

Όσον αφορά τις αλλαγές, ένας αθλητής μπορεί να αποχωρήσει από ένα τουρνουά εάν το δηλώσει μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης πριν από την έναρξή του λαμβάνοντας το 50% της αμοιβής για τη συμμετοχή του στον πρώτο γύρο. Το υπόλοιπο θα δοθεί στον παίκτη που θα τον αντικαταστήσει.

Χρηματικά πρόστιμα θα επιβάλλονται, επίσης, σε περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς των αθλητών – εντός κι εκτός του κορτ. Επιπροσθέτως, οι «ισχυροί» αναμένεται να περιοριστούν στους 16 αντί στους 32 χαρίζοντάς μας, έτσι, εντυπωσιακά ματς από την αρχή των τουρνουά.

WTA: Προσπάθεια εκσυγχρονισμού κι εναρμόνισης με την ATP

Στα βήματα της ATP κινείται η WTA, η οποία από την καινούρια σεζόν θέλει να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές.

Έτσι, λοιπόν, μειώνεται στα 20 δευτερόλεπτα και στο τένις γυναικών ο χρόνος του σερβίς ενώ με ποινή πόντου θα τιμωρούνται τόσο η σέρβερ (με αυτή θα ισούται η δεύτερη προειδοποίηση), καθώς κι η έτερη παίκτρια που «επιστρέφει» την μπάλα.

Σε όλα τα τουρνουά, ακόμα και στα Grand Slam, η WTA θα εφαρμόσει σύστημα wildcard δίνοντας τες σε σπουδαίες τενίστριες που έχουν πέσει κάτω από το #20 της παγκόσμιας κατάταξης. Επιπροσθέτως, παύει ο περιορισμός για αθλήτριες που γέννησαν και όφειλαν να επιστρέψουν στα κορτ το ίδιο ημερολογιακό έτος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ