Σάκκαρη: Μια Ελληνίδα… Θεά στο Top20 του παγκοσμίου τένις! (vids+pics)

Σάκκαρη: Μια Ελληνίδα… Θεά στο Top20 του παγκοσμίου τένις! (vids+pics)

Ο δρόμος της Μαρίας ήταν γεμάτος εμπόδια, αλλά η Ελληνίδα τενίστρια δεν το έβαλε κάτω. Πάλεψε, δούλεψε σκληρά και δικαιώθηκε, μπαίνοντας σήμερα για πρώτη φορά στην καριέρα της στο Top20 της παγκόσμιας κατάταξης. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το bullying, οι αμέτρητες ώρες προπονήσεων, η «εκτόξευση» με τον Τόμι Χιλ και η λατρεία της για τον Ολυμπιακό.

Forehand, backhand, smash. Έννοιες που μέχρι πριν από 3-4 χρόνια ακουγόντουσαν σαν… κινέζικα στους περισσότερες Ελληνες. «正手,反手,粉碎», κάπως έτσι (αν δεν μας κάνει ρεζίλι το google translate», μας φαινόντουσαν οι παραπάνω λέξεις. Μέχρι που ήρθαν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη και με τις σπουδαίες επιτυχίες τους έβαλαν το τένις στα σπίτια όλης της χώρας.

Ο «Τσιτσιφάστ» και η «Σακ-ατάκ», όπως είναι χαρακτηριστικά τα παρατσούκλια τους. Ο 21χρονος Στέφανος, ο οποίος έχει ήδη κατακτήσει πέντε τίτλους στην καριέρα του και βρίσκεται στο Νο. 6 της παγκόσμιας κατάταξης και η 24χρονη Μαρία, που σήμερα μπήκε για πρώτη φορά στην καριέρα της στο Top-20. Μια ιστορική στιγμή για τη Σάκκαρη, καθώς έγινε μόλις η δεύτερη Ελληνίδα τενίστρια που έσπασε το φράγμα της 20άδας, μετά την τεράστια Λένα Δανιηλίδου. Η ωραία… Ελένη του ελληνικού τένις, η οποία στην καριέρα της είχε φτάσει μέχρι το Νο. 14 της παγκόσμιας κατάταξης, τον Μάιο του 2003 (12/5).

Μια ιστορική στιγμή για την Μαρία, αλλά και για το ελληνικό τένις. Μια τεράστια επιτυχία, την οποία η Σάκκαρη πανηγύρισε με μια σπουδαία νίκη απέναντι στην Τζούλια Γκόργκες. Η συμπατριώτισσά στον πρώτο της αγώνα ως Top-20 παίκτρια, διέλυσε με 2-0 σετ το πρώην Νο. 9 της παγκόσμιας κατάταξης και πέρασε στον δεύτερο γύρο του τουρνουά της Ντόχα. Μια στιγμή, που περίμενε πολλά χρόνια και δούλεψε πολύ σκληρά για να τα καταφέρει. Μια επιτυχία που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι κόποι της αποδίδουν καρπούς και άξιζαν όλες οι στερήσεις και οι δυσκολίες που έχει περάσει από μικρή.

«Δεν υπάρχει και νόημα να παίζεις αν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να φτάσεις στο Νο.1», είχε δηλώσει η Μαρία Σάκκαρη σε πρόσφατη συνέντευξή της σε τηλεοπτικό κανάλι. Λόγια, που δείχνουν ότι η ίδια πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει και να φτάσει μέχρι το Νο.1. Μπορεί τη δεδομένη στιγμή να φαντάζει δύσκολο, αλλά εξίσου δύσκολο φάνταζε και το Top-20 πριν από 5 χρόνια. Οταν έκλεισε το 2015 στο Νο. 188 της παγκόσμιας κατάταξης.

Τότε ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρει. Τελικά, όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά δείχνει ικανή να βρεθεί σύντομα ακόμα και στο Top10. Πώς; Μέσα από τη σκληρή δουλειά. Όπως έχει μάθει να κάνει τα τελευταία χρόνια, που έχει στο πλευρό της τον Τόμι Χιλ. Με την μητέρα της και πρώην τενίστρια δίπλα της, Αγγελική Κανελλοπούλου, αλλά και τον Βρετανό προπονητή, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για την Μαρία. Η Σάκκαρη συνεργάζεται με τον Τόμι Χιλ από τον Ιούλιο του 2018 και από τότε έχει άλματα προόδου στο παιχνίδι της, ενώ πέρσι τον Μάιο πανηγύρισε και τον πρώτο της τίτλο σε WTA επίπεδο στο Ραμπάτ.

Μεγάλο μερίδιο στην «εκτόξευση» της 24χρονης τενίστριας έχει φυσικά και ο fitness coach, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος «λιώνει» την Μαρία στην προπόνηση. Και οι δύο τους κατά καιρούς ανεβάζουν στα social media βίντεο από τις προπονήσεις τους και είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακά. Στο γυμναστήριο, στο γήπεδο, ακόμα και στην παραλία. Προπονήσεις επί προπονήσεων, με στόχο να βελτιωθεί η Μαρία. Να γίνει αυτό που θέλει και που μπορεί με βάση το ταλέντο της. Να γίνει παίκτρια Top10. Εκεί που έχει τις δυνατότητες να φτάσει.

Ασκήσεις ισορροπίας, ενδυνάμωσης, βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Τρέξιμο στην άμμο, με την Μαρία να βγάζει το… λάδι στον Τομι Χιλ. Στο γυμναστήριο να σηκώνει βάρη. 80 κιλά, 90 κιλά. Πάντα εκεί να δουλεύει σκληρά. Και οι κόποι της αποδίδουν πλέον και αυτό την κάνει χαρούμενη και της δίνει δύναμη να συνεχίσει.

Σπαρτιατική… ψυχή!

Ένα κορίτσι, που μπορεί να είναι 1.72 μ, αλλά έχει τσαμπουκά και ψυχή σπαρτιάτισσας. Δεν τα παρατάει ποτέ. «Δεν ξέρω που βρήκα αυτή τη δύναμη, πιθανότατα την είχα βαθιά μέσα μου, είμαι Σπαρτιάτισσα, μην το ξεχνάτε αυτό», είχε πει πέρσι μετά την επική νίκη επί της Ελίνα Σβιτόλινα στο Μουμπαντάλα, ενώ παράλληλα είχε αποθεώσει τον Τόμι Χιλ.

Ο Βρετανός έχει ταιριάξει… γάντι με την Μαρία. Εχουν «δέσει» τέλεια και έχουν κάνει μια τρομερή ομάδα. Δουλεύουν πολύ στις προπονήσεις και αυτό βγαίνει στο κορτ. Και όποτε δεν βγαίνει; Φροντίζει να κατέβει από τη θέση του και να πάρει αυτό ακριβώς που θέλει από την 24χρονη. Όπως έκανε στον τελικό στο Ραμπάτ, όπως έκανε στο ματς με την Σβιτόλινα, όπως έκανε φέτος στο παιχνίδι με την Βιτάλια Ντιατσένκο.

Όταν βρέθηκε πίσω με 3-0 games στο δεύτερο σετ ο Τομι Χιλ κατέβηκε και έδωσε στην Μαρία το «boost» που χρειαζόταν. «Τι κάνεις; Δεν το κερδίζει αυτή το παιχνίδι. Εσυ το χάνεις», της είπε ο Αμερικανός προπονητής, με την Μαρία να του απαντάει με ένα ύφος απελπισίας-οργής: «Δεν μπορώ να παίξω σε αυτό το κορτ. Το μισώ». Η συνέχεια άνηκε στον Τόμι Χιλ: «Ξέρω ότι το μισείς. Αλλά ξέρω επίσης ότι μπορείς να κερδίσεις. Δεν το κερδίζει αυτή. Εσύ το χάνεις όπως παίζεις. Παίξε με θετική διάθεση. Παίζει όπως μπορείς. Παίξε και ας χάσεις. Τώρα πολύ απλά δεν παίζεις. Δεν κάνεις τίποτα. Πάμε», της είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από αυτό η Μαρία γύρισε και πέτυχε μια επική ανατροπή, παίρνοντας μια ακόμα νίκη στη φετινή σεζόν. Μια από τις 8 που έχει πετύχει μέσα στο 2020 σε 13 ματς. Οκτώ νίκες με δύο εξ αυτών να είναι απέναντι σε τεράστιες αθλήτριες. Όπως η Αμερικανίδα Μάντισον Κις (Νο.11 στον κόσμο) στον τρίτο γύρο του Αυστραλιανού Οπεν και η Μπελίντα  Μπένσιτς (Νο, 5 στον κόσμο) στα προημιτελικά του τουρνουά στην Αγία Πετρούπολη.

Τo bullying και «κολλητές» της στο tour

Ο δρόμος για τη Μαρία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η ίδια σε μια συνέντευξη που είχε δώσει πριν από λίγες εβδομάδες είχε αναφερθεί στα δύσκολα παιδικά χρόνια που είχε, αλλά και το bullying που είχε δεχθεί! «Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα ως κόρη τενίστριας, συνήθισα να ακούω άσχημα σχόλια: ‘Η μαμά της ήταν καλή, αλλά ποτέ δεν θα γίνει τόσο καλή όσο εκείνη. Ποτέ δεν θα πετύχει τίποτα, δεν έχει τόσο ταλέντο. Όταν κατέβαινα στα Εθνικά πρωταθλήματα στα 12 μου, ένιωθα πως όλοι οι άλλοι γονείς με μισούσαν. Δεν ήταν και τόσο ωραίο συναίσθημα. Όλο αυτό με αναστάτωνε και με νευρίαζε. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή τι κάνεις, όταν δέχεται bullying πάντα πονάει. Ξέρω πως πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει χειρότερα και πως ο καθένας αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα.

Δυστυχώς, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σου που θα έχουν κάτι αρνητικό να πουν. Στον σύγχρονο αθλητισμό – και στην κοινωνία ως σύνολο – δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να εντοπίσεις τον αρνητισμό. Ακόμα και αν κερδίσεις Grand Slam, σίγουρα θα βρεθούν άνθρωποι να προσέξουν κάτι κακό. Μπορεί να γίνει πολύ αποθαρρυντικό αν σε απορροφήσει αυτό. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να τους αγνοήσεις εντελώς.

Είμαι πολύ χαρούμενη με τη ζωή που έχω, για ποιο λόγο να με νοιάζει η γνώμη τους; Η ζωή στο δρόμο μπορεί να γίνει μοναχική, αλλά είμαι τυχερή γιατί έχω καλούς φίλους και στο tour, και στην WTA και στην ΑΤΡ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά και είχε αποκαλύψει ότι οι φίλες της είναι η Ντόνα Βέκιτς και η Αϊλα Τομγιάνοβιτς

«Τα γυναικεία αποδυτήρια δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζουν κάποιοι και δεν θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου και να νιώθω τελείως μόνη. Το έκανα αυτό για 10-15 χρόνια, δεν είχα κανέναν. Όπως λέω πάντα, θέλω οι καλύτεροι φίλοι μου στο tour να είναι και στον γάμο μου. Θέλω την Donna Vekic εκεί, θέλω την Ajla Tomljanovic εκεί. Ποιο είναι το νόημα να τους μισείς όλους; Δεν το καταλαβαίνω. Δεν αντιμετωπίζουμε η μια την άλλη κάθε μέρα. Πέρσι στο US Open η Donna με σκότωνε στην προπόνηση και ήμουν ειλικρινής μαζί της. Της είπα πως θα βγω εκεί έξω και θα πεθάνω. Και με υποστήριξε, παρόλο που με διέλυε στην προπόνηση. Έτσι πρέπει να είναι. Διαφορετικά, η ύπαρξη μπορεί να γίνει πολύ μοναχική. Δεν είμαι τέλεια, απέχω πολύ απ’ αυτό. Πριν λίγο καιρό μιλούσα με την Ajla για έναν παίκτη και της έλεγα ‘πραγματικά προσπαθεί να τα βγάλει πέρα’ και ένιωθα άσχημα που το έλεγα. Όλοι περνάνε δύσκολα σε κάποιο σημείο. Δεν μπορείς να κερδίζεις κάθε μέρα, ενώ μπορεί να χάσεις 5 αγώνες 1ου γύρου στη σειρά…»

Η λατρεία για τον Ολυμπιακό

Οταν δεν παίζει τένις και βρίσκεται για διακοπές στην Ελλάδα, πηγαίνει και βλέπει από κοντά την μεγάλη της αγάπη. Τον Ολυμπιακό. Είναι βαμμένη στα… ερυθρόλευκα. Δεν το κρύβει. Πηγαίνει τόσο σε αγώνες ποδοσφαίρου όσο και αγώνες μπάσκετ. Από μικρή λατρεύει τον Ολυμπιακό. Ζει έντονα τα παιχνίδια των Πειραιωτών και είναι περήφανη για τον πειραϊκό σύλλογο. «Ήταν ένα πολύ ωραίο ματς απέναντι σε μια πολύ μεγάλη ομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό για μας. Είχα καιρό να δω τον Ολυμπιακό από κοντά και το απόλαυσα. Γι’ αυτό είναι μεγάλη ομάδα ο Ολυμπιακός, γιατί έχει μεγάλους παίκτες και όταν είναι σε δύσκολη θέση μπορούν να αντιστρέψουν τα δεδομένα», είχε δηλώσει μετά το 2-2 με την Τότεναμ, για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Champions League στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού, έξω από το Καραϊσκάκη.

Ταβάνι; Ο Ουρανός

Η μητέρα της Μαρίας, η Αγγελική Κανελλοπούλου, στην καριέρα της είχε φτάσει μέχρι το Νο.43 της παγκόσμιας κατάταξης. Η κόρη της την έχει ήδη ξεπεράσει. Σήμερα, ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της στο Νο. 20 του κόσμου. Πού μπορεί να φτάσει;

Με τέτοια γονίδια, τέτοια ομάδα και τόσο δουλειά που ρίχνει στις προπονήσεις; Στην κορυφή. Και το υπογράφω με τα δύο χέρια. Η Μαρία είναι η επιτομή της σκληρής δουλειάς. Ο,τι κάνει το κάνει με μεράκι και αγάπη και αυτό βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

Σήμερα κέρδισε το πρώην Νο. 9 της παγκόσμιας κατάταξης, Τζούλια Γκόργκες με 2-0 σετ (6-4, 6-3). Και στα δύο σετ έκανε… πλάκα. Τώρα προετοιμάζεται για το παιχνίδι του δεύτερου γύρου με την Τερέζα Μαρτίντσοβα. Μια τενίστρια που είναι του χεριού της. Εχει τα φόντα για να κατακτήσει ακόμα και τον τίτλο, σε ένα τουρνουά που είναι οι κορυφαίες τενίστριες.

Ταβάνι της ο Ουρανός. Στόχος της; Η κορυφή. Η εκτίμησή μας; Μπορεί άνετα να τα καταφέρει.

Μαρία, keep going!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ