Πάολα Εγκόνου – Η «αδερφή» του Γιάννη τρελαίνει την Ιταλία (vids)

Πάολα Εγκόνου – Η «αδερφή» του Γιάννη τρελαίνει την Ιταλία (vids)

Σε συζητήσεις για την κορυφαία παίκτρια γύρω από το γυναικείο βόλεϊ το όνομα της Πάολα Εγκόνου μονοπωλεί. Στα 22 της η Ιταλίδα αθλήτρια, γεννημένη από Νιγηριανούς γονείς, έχει γίνει ένα από τα πιο hot ονόματα του αθλήματος της, έχοντας πολλά κοινά στην πορεία της με τον δικό μας Γιάννη Αντετοκούνμπο

Το όνομα της Πάολα Εγκόνου μπορεί να είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό. Οι φίλοι του βόλεϊ όμως σίγουρα το αναγνωρίζουν, ως ένα από τα πιο γνωστά στον χώρο της παγκόσμιας γυναικείας πετοσφαίρισης. Πρόκειται για την πολυτιμότερη παίκτρια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βόλεϊ που ολοκληρώθηκε χθες 04/09, με την Ιταλία να κατακτά το χρυσό μετάλλιο.

Η πορεία της  προς την κορυφή δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα έχοντας πολλά κοινά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, και to10.gr σας ταξιδεύει στην διαδρομή της νεαρής αθλήτριας.

Η αρχή του ταξιδιού

Η Πάολα Εγκόνου είναι Ιταλίδα παίκτρια βόλεϊ γεννημένη στην Τσιταντέλα της Ιταλίας. Οι γονείς της είναι Νιγηριανής καταγωγής και πρόκειται για μια ψηλή, ισχυρή αθλήτρια, που παρά το νεαρό της ηλικίας της θεωρείται ήδη μία από τις καλύτερες παίκτριες στον κόσμο και έγινε νικήτρια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Βόλεϊ Γυναικών FIVB ενώ ήταν ακόμα έφηβη.

Η πρώτη ομάδα στην καριέρα της Εγκόνου ήταν η Club Italia. Η ομάδα της Ρώμης είδε κάτι ξεχωριστό στην 15χρονη τότε αθλήτρια και όπως αποδείχθηκε με την πορεία των ετών, αποτέλεσε το σκαλοπάτι της Εγκόνου για την εκτόξευση. Παίζοντας κυρίως ως διαγώνιος, το ύψος, η δύναμη και τα αθλητικά της προσόντα την έκαναν να ξεχωρίσουν κατευθείαν. Πράγματι, το κάθετο άλμα της Πάολα Εγκόνου αποτελεί το θέμα πολλών χαρακτηριστικών κλιπ στο YouTube.

Από το 2015 άρχισε να παίζει τακτικά με την πρώτη της ομάδα, εντυπωσιάζοντας τα κλιμάκια της Εθνικής ομάδας της Ιταλίας. Ήδη από τα 17 της η Εγκόνου έγινε διεθνής σε μία μοναδική διάκριση στην πατρίδα της.

Μεταγραφή στην Νοβάρα και επιτυχίες με την Εθνική Ιταλίας

Μετά την κλήση της στην εθνική Ιταλίας, η Εγκόνου έπαιξε στο τουρνουά προκριματικών Ολυμπιακών Αγώνων της Ευρώπης για τους Αγώνες του Ρίο το 2016 και βραβεύτηκε ως η καλύτερη διαγώνιος. Η Ιταλία προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και έχασε στον προημιτελικό. Παρ ‘όλα αυτά, ο Εγκόνου ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ιταλίας παρά το γεγονός ότι ήταν ακόμα μόλις 17 ετών.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Πάολα Εγκόνου υπέγραψε στην Νοβάρα και κέρδισε το ιταλικό Supercup 2017 και το Coppa Italia 2017-18. Την επόμενη σεζόν η Νοβάρα υπερασπίστηκε τα σκήπτρα του Ιταλικού κυπέλλου, ενώ η τεράστια επιτυχία της ομάδας ήταν η κατάκτηση του γυναικείου Champions League.

Η επιρροή του παιχνιδιού της Εγκόνου δεν περιορίστηκε μόνο εντός συνόρων, αλλά βοήθησε και στην τρομερή πορεία της Εθνικής Ιταλίας προς τον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, στον οποίο έφτασε αήττητη. Εκεί, όμως, έχασε με 3-2 από τη Σερβία και η Εγκόνου με την παρέα της έπρεπε να αρκεστούν στο ασημένιο μετάλλιο. Παρ’ όλα αυτά, η φήμη της στην παγκόσμια σκηνή είχε εδραιωθεί, καθώς ήταν η πρώτη σκόρερ του τουρνουά και κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο διαγώνιο της διοργάνωσης.

Μεταγραφή στην Imoco Volley Conegliano και εκτόξευση προς την κορυφή

Το καλοκαίρι του 2019 η Εγκόνου πήρε μεταγραφή σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του Ιταλικού Γυναικείου βόλεϊ, την Imoco Volley Conegliano. Εκεί κέρδισε το δεύτερο ιταλικό Supercup της καριέρας της, με τη μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου να έρχεται όταν κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών Βόλεϊ FIVB 2019, όντας η πρώτη ιταλική ομάδα που το έκανε. Η Πάολα Εγκόνου αναδείχθηκε MVP του τουρνουά καθώς ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια του νικηφόρου τελικού κόντρα στην Eczacıbaşı VitrA İstanbul με 3-1 στον τελικό.

Η πορεία της Εγκόνου στην κορυφαία σύγχρονη Ιταλική ομάδα είναι συνεχώς ανοδική, με την αθλήτρια να κερδίζει συνεχώς ατομικούς τίτλους, συνδυάζοντας τους με ομαδικές επιτυχίες. Πολυτιμότερη παίκτρια του Ιταλικού κυπέλλου το 2020-2021 και MVP του Ιταλικού πρωταθλήματος την ίδια σεζόν, η Εγκόνου καθιερώθηκε και επίσημα ως το νο1 όνομα του Ευρωπαϊκού βόλεϊ.

Οι κόποι της ανταμείφθηκαν φέτος όταν αποτέλεσε την γυναίκα σημαιοφόρο της Ιταλίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Από την Ιαπωνία μπορεί να μην έφυγε με κάποια διάκριση, με την Ιταλία να ηττάται με 3-0 από την Σερβία στα προημιτελικά, όμως η εξιλέωση της ήρθε λίγες μέρες μετά.

Συγκεκριμένα, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βόλεϊ, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες, 04/09. Η Εγκόνου βοήθησε τα μέγιστα ώστε η Ιταλία να κατακτήσει εύκολα το χρυσό μετάλλιο, με την ίδια να αναδεικνύεται σε MVP της διοργάνωσης.

Η κοινωνική της συνεισφορά

Όπως προαναφέραμε η Εγκόνου είναι παιδί Νιγηριανών γονέων, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τσιταντέλα της Ιταλίας. Τα παιδικά της χρόνια, όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις, ήταν πολύ δύσκολα, καθώς πέρα από την φτώχεια που αντιμετώπιζε καθημερινά, είχε πέσει πολλές φορές και θύμα ρατσιστικών επιθέσεων εξαιτίας του χρώματος του δέρματος της.

Η άνοδος της στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα την βοήθησε να αποτελέσει την φωνή εκείνων που δεν «ακούγονται». Σε κάθε ευκαιρία χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της διασημότητας, που έχει κερδίσει με το σπαθί της, και καταδικάζει περιστατικά ρατσισμού και λεκτικής βίας.

Ως ένδειξη του πόσο δημοφιλής έχει γίνει στην Ιταλία, στα τέλη του 2020 η Εγκόνου επιλέχθηκε να εκφωνήσει τον χαρακτήρα Sognaluna στην ταινία Soul της Disney-Pixar, όντας η πρώτη φορά που ζητήθηκε από έναν Ιταλό αθλητή να εκφράσει έναν κινούμενο χαρακτήρα.

Η κοινωνική αδικία, ο ρατσισμός, το ατόφιο ταλέντο και η απότομη εκτόξευση της Πάολα Εγκόνου μας θυμίζει την πορεία του δικού μας Γιάννη Αντετοκούνμπο, από την φτώχεια στα Σεπόλια στην κορυφή του κόσμου του ΝΒΑ με τους Μιλγουόκι Μπακς.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ