Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία : «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο»

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία : «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο»

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της γείτονος χώρας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της σε όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς θεωρεί ότι οι δραστηριότητες της είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

Στη γραμμή των προκλήσεων σε κάθε μέτωπο παραμένει η Τουρκία, καθώς μετά τις έρευνες νότια του Καστελόριζου, θυμήθηκε και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο 4ο άρθρο που αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο γίνεται αναφορά. πως «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκικής Κοινότητας και τα δικαιώματά της όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».

Για την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα , τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν απο το διεθνές δίκαιο».

Πώς σχολίασε η Τουρκία την ένταση στο Καστελόριζο
Σε σχέση με την ένταση που προκλήθηκε με την Ελλάδα για την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες νότια του Καστελόριζου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σχολίασε ότι το Καστελόριζο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές και 580 χλμ. από τις ελληνικές.

Αυτό καθιστά «τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα με βάση νησιά, μακριά από την ηπειρωτική της χώρα, ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις δικαστηρίων».

«Η ελληνική διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για ένα νησί 2 χιλιόμετρα μακριά από την Ανατολία και 680 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα είναι παράλογη και ενάντια στο διεθνές δίκαιο», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα απορρίπτει τις ελληνικές αξιώσεις.

Καταλήγοντας, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε σε διάλογο τις δύο πλευρές.

«Αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο»
Μάλιστα, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας προσθέτει «αν εφαρμοστούν οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας θα είναι σχεδόν αδύνατον η Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις στα νερά ανοιχτά της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία έχει αρνηθεί πολλές φορές τις παράλογες διεκδικήσεις της Ελλάδας και συνέχισε τις γεωτρήσεις με βάση με το διεθνές δίκαιο».

Όπως μεταδίδει η Daily Sabah, η Τουρκία θα συνεχίσει ανυποχώρητη τις γεωτρήσεις της.

Επιμένει και για το ζήτημα του ψευδοκράτους
To Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της γειτονικής χώρας, το οποίο ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τους Τουρκοκύπριους και εκφράζει τη θέλησή της να υπάρξει ειρήνη στο διαιρεμένο νησί.

Τονίστηκε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα ή άλλον παράγοντα να υποσκάψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο νησί.

«Δεν θα επιτρέψουμε οι χώρες και οι παράγοντες, οι οποίοι αγνοούν την ύπαρξη τουρκικής κοινωνίας και τουρκικών δικαιωμάτων στο νησί, να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι «η Τουρκία υπογραμμίσει την απόλυτη δέσμευσή της να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα ενδιαφέροντά της με βάση το διεθνές δίκαιο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ