Σύψας : Σε επιδείνωση η επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας – Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα

Σύψας : Σε επιδείνωση η επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας – Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα

Ο Νίκος Σύψας προειδοποίησε ότι η αμφισβήτηση του κορωνοϊού... σκοτώνει.

«Καμπανάκι» κινδύνου για την εξάπλωση του κοροναϊού έκρουσε για ακόμη μια φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας εκτίμησε ότι η επιδημία είναι σε επιδείνωση στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «περπατάμε σε ένα κομμάτι λεπτού πάγου που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή».

Χαρακτήρισε αυτήν την εβδομάδα κρίσιμη, καθώς οι ειδικοί φοβούνται ότι μέχρι το τέλος της τα κρούσματα μπορεί να πολλαπλασιαστούν, ως συνέπεια της συμπεριφοράς των πολιτών πριν δύο εβδομάδες (με τα πανηγύρια και τους συνωστισμούς).

Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται τα αστικά κέντρα, ειδικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου η πυκνότητα του πληθυσμού επιτρέπει την ευκολότερη διασπορά του ιού.

Παραδέχτηκε ακόμη ότι ενώ αρχικά υπήρχε ζήτημα με την εισροή κρουσμάτων από τα βόρεια σύνορα της χώρας, πλέον το μείζον πρόβλημα είναι η ενδογενής κυκλοφορία της ασθένειας.

Τα μέτρα που εξετάζουν οι ειδικοί
Όπως είπε, στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι η επαναφορά του SMS στο 13033 για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) που χρειάζονται περισσότερη προστασία.

Επίσης, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να κλείνουν από νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, ένα μέτρο που έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες.

Η αμφισβήτηση του κοροναϊου… σκοτώνει
Μιλώντας για το κύμα αμφισβήτησης απέναντι στα μέτρα για τον κοροναϊό, αλλά και απέναντι στον ίδιο τον ιό, ο Νίκος Σύψας τόνισε ότι όσοι αγνοούν τον SARS-CoV-2 πυροδοτούν την επιδημία ακριβώς επειδή δεν λαμβάνουν μέτρα για αυτήν.

«Η άγνοια σκοτώνει», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Περισσότεροι ασυμπτωματικοί
Τέλος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι φαίνεται να έχουν αυξηθεί οι ασυμπτωματικοί, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους: επειδή γίνονται περισσότερα τεστ και επειδή ο ιός κυκλοφορεί περισσότερο σε νέους, που νοσούν ελαφρύτερα ή και καθόλου.

«Γι’ αυτό έχει ελαττωθεί και η μέση ηλικία των πασχόντων», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ