Αυστραλία : Το δεύτερο lockdown οδηγεί έναν στους επτά εργαζόμενους της Βικτόρια στην ανεργία

Αυστραλία : Το δεύτερο lockdown οδηγεί έναν στους επτά εργαζόμενους της Βικτόρια στην ανεργία

Επιχειρήσεις που ήδη υπέφεραν από το πλήγμα του πρώτου lockdown αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καινούργιες δυσκολίες

Η ανάκαμψη της αυστραλιανής οικονομίας από την κρίση του κοροναϊού υποχώρησε από τα νέα αυστηρά μέτρα στη βιομηχανία της Βικτόρια. Το νέο lockdown θα οδηγήσει μισό εκατομμύριο εργαζόμενων στην πολιτεία στην ανεργία, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Ανακοινώνοντας λουκέτο οκτώ εβδομάδων σε ορισμένους τομείς και επιβάλλοντας δυσβάσταχτους περιορισμούς σε άλλους (ανάμεσά τους και η οικοδομή, κεντρικός πυλώνας της βιομηχανίας στη Βικτόρια), ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ντάνιελ Άντριους δήλωσε ότι υπολογίζει πως η κίνηση θα προσθέσει άλλους 250.000 εργαζόμενους στην ισάριθμη λίστα των ήδη απολυμένων εξαιτίας των προηγούμενων μέτρων. 

Πρόκειται για το ένα έβδομο του εργατικού δυναμικού της Βικτόρια, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Αυστραλίας και ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πολιτεία της χώρας πριν το ξέσπασμα του κοροναϊού.

Ολόκληρη η οικονομία σε κίνδυνο

Οι περικοπές, που ξεκινούν από τις βιομηχανίες του κρέατος και της οικοδομής, αναμένεται να συμπαρασύρουν ολόκληρη την οικονομία της πολιτείας, πλήττοντας τους κτηνοτρόφους και οδηγώντας ορισμένους υπεργολάβους στη χρεοκοπία.

Ο εφοδιασμός της πολιτείας με κρέας αναμένεται να μειωθεί, όπως ανακοίνωσε η βιομηχανία κρέατος τη Δευτέρα.

Ενώ οι απαραίτητες υπηρεσίες όπως τα σούπερ μάρκετ, τα αρτοποιία, τα κρεοπωλεία και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας λιανικής πώλησης, που αντιμετώπιζε προβλήματα εδώ και χρόνια πριν δεχθεί το τελειωτικό πλήγμα από το πρώτο κύμα του ιού, θα κλείσουν εντελώς για όλο το διάστημα των νέων περιορισμών. 

«Ακόμη προσπαθο9ύμε να καταλάβουμε τι θα σημαίνει αυτό για τα επίπεδα δραστηριότητας. Όμως είναι προφανές ότι θα έχει σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία της Βικτόρια. Περιμένουμε περαιτέρω πτώση του ΑΠΠ (ακαθάριστο πολιτειακό προϊόν) για το τρίμηνο και, δεδομένου του μεριδίου της Βικτόρια στην εθνική οικονομία, είναι προφανές ότι θα επιβαρυνθεί η οικονομία της χώρας συνολικά», δήλωσε η Σάρα Χάντερ, επικεφαλής οικονομολόγος της BIS Oxford Economics.

«Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί είναι πιο χαλαροί σε σχέση με άλλες οικονομίες του πλανήτη. Για παράδειγμα, μέρος της οικοδομής μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Ωστόσο τα πλεονεκτήματα είναι οριακά, δεδομένου του συνολικού μεγέθους των περιορισμών».

Ο οικονομολόγος για την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού για την ιστοσελίδα Indeed, Κάλαμ Πίκερινγκ, αναφέρει ότι η Βικτόρια είχε αποδυναμωθεί ήδη από το πρώτο κύμα.

«Οι θέσεις εργασίας στη Βικτόρια έχουν μειωθεί συντριπτικά σε σύγκριση με την περαιτέρω βελτίωση σε όλη την Αυστραλία», τόνισε.

«Αυτή η απόκλιση είναι πιθανό να μεγαλώσει και άλλο, καθώς οι περιορισμοί του σταδίου τέσσερα συρρικνώνουν το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας».

«Ένα παρατεταμένο lockdown της Βικτόρια θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της χώρας, με τις επιπτώσεις να συμπαρασύρουν τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες σε όλη τη χώρα», συμπληρώνει.

Ακόμη τονίζει ότι η οποιαδήποτε αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα πρέπει να «αντιμετωπίσει την αποτυχία της να φροντίσει επαρκώς τους περιστασιακά και επισφαλώς εργαζόμενους».

«Αυτό το ζήτημα βρίσκεται στην καρδιά της αδυναμίας της Βικτόρια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Όταν οι άνθρωποι αγωνιούν για την εργασιακή τους ασφάλεια ή για το αν θα καταφέρουν να πληρώσουν το ενοίκιό τους ή να βάλουν τρόφιμα στο τραπέζι τους, τότε θα πάρουν αποφάσεις που θα απέφευγαν σε άλλη περίπτωση».

Επιπλέον, περίπου 20.000 υπάλληλοι βρεφονηπιακών σταθμών αναμένεται να χάσουν τις δουλειές τους την Πέμπτη, εξαιτίας της προγενέστερης απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει πρόωρα τις υπηρεσίες προσχολικής εκπαίδευσης της Μελβούρνης, με εξαίρεση εκείνες που αφορούν τα παιδιά των απαραίτητων εργαζόμενων. Απόφαση της κυβέρνησης τον Ιούνιο συνεπάγεται ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ