Κακοκαιρία Θάλεια : Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Λαγκαδάς – Έπεσαν 78 χιλιοστά βροχής σε 3,5 ώρες

Κακοκαιρία Θάλεια : Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Λαγκαδάς – Έπεσαν 78 χιλιοστά βροχής σε 3,5 ώρες

Ισχυρότατες βροχές και καταιγίδες έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής τον νομό Θεσσαλονίκης - Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις καταστροφές από τις πλημμύρες σε Λαγκαδά και Βελβεντό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε αυξημένη επιφυλακή έχει τεθεί ο Δήμος Λαγκαδά, με εντολή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, μετά τα σοβαρά προβλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Θάλεια».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες βρίσκεται στον Λαγκαδά η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση των καταστροφών της θεομηνίας.

Με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αυτοτελούς Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπη Στεργιάδη και τον Δήμαρχο Γιάννη Ταχμαζίδη, συντονίζουν τις δράσεις της επόμενης μέρας για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε το πρωί με τους δημάρχους Βελβεντού Κοζάνης, Εμμανουήλ Στεργίου, και Λαγκαδά, Γιάννη Ταχματζίδη, και ενημερώθηκε για τις ζημιές που υπέστησαν οι περιοχές τους από τη χθεσινή θεομηνία.

Με απόφασή του, εγκρίθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 150.000 ευρώ για κάθε δήμο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι πρώτες βασικές ανάγκες από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις δύο περιοχές.

Δρόμοι «ποτάμια» – Απεγκλωβίστηκαν οδηγοί

Εικόνες καταστροφής υπάρχουν σε τουλάχιστον 3 χωριά του Λαγκαδά από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή. 

Από τα ξημερώματα οι κάτοικοι βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας που προκάλεσε πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα ενώ το νερό κάλυψε αρκετούς δρόμους με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Δεκάδες σπίτια, υπόγεια και καταστήματα είναι πλημμυρισμένα, ενώ σε διάφορα σημεία του δήμου Λαγκαδά βρίσκονται συνεργεία προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Η πυροσβεστική υπηρεσία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις νερού, ενώ παράλληλα επιχείρησε και σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων από τα αυτοκίνητα τους, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί από το Περιβολάκι, το Καβαλάρι, Τα Λαγυνά και από άλλα σημεία της περιοχής περίπου 19 άνθρωποι, ενώ οι επιχειρήσεις για άντληση νερού ξεπερνούν τις 90.

Οι καταστροφές είναι μεγάλες, σπίτια δεν έχουν ρεύμα, καθώς έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ και πολλοί μετασχηματιστές.

Έπεσαν 78 χιλιοστά βροχής σε 3,5 ώρες
Τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών φανερώνουν την ισχύ της βροχής που έπεσε στον Λαγκαδά.

Σύμφωνα λοιπόν με το meteo, καταγράφηκαν 78 χιλιοστά βροχής σε περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά και συνολικά 90 χιλιοστά έως το πρωί της Παρασκευής 7 Αυγούστου 2020. Στο σχετικό γράφημα φαίνεται τα ύψος ολικού υετού ανά δεκάλεπτο, ενώ με κόκκινη σκίαση παρουσιάζεται η χρονική περίοδος των ισχυρών φαινομένων η οποία εκτείνεται από 00:50 έως 04:20 ώρα Ελλάδας.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια με αποτέλεσμα σε πολλούς δρόμους η κυκλοφορία να είναι αδύνατη. Συγκεκριμένα, κλειστός είναι ο δρόμος στο ύψος του ΑΓΝΟ, Λαγκαδά προς Κολχικό, Χρυσαυγή και Πέντε Βρύσες.

Επίσης, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Λαγυνών- Λαγκαδά, ενώ προβλήματα επίσης υπάρχουν στους δρόμους προς Λαγυνά, Περιβολάκι Καβαλάρι και Ηράκλειο. Μάλιστα, στο Κολχικό από την έντονη βροχόπτωση καταστράφηκε μία γέφυρα και ο δρόμος είναι αποκομμένος.

“Στα σημεία που παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα βρίσκονται συνεργεία του δήμου και δυνάμεις της Πυροσβεστικής”, ανέφερε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Λαγκαδά, τα ΚΑΠΗ είναι ανοικτά σε περίπτωση που δημότες χρειαστούν κάποιο ασφαλές σημείο για να μείνουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ