Η Τουρκία «πυρπολεί» τη Μεσόγειο και στοχεύει στο Αιγαίο

Η Τουρκία «πυρπολεί» τη Μεσόγειο και στοχεύει στο Αιγαίο

Η τακτική της Τουρκίας κινείται σε δύο επίπεδα. Από τη μια πλευρά η Άγκυρα δια του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται εμμέσως πλην σαφώς στις Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης ότι χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να αναχαιτίσουν τις τουρκικές βλέψεις στην περιοχή και από την άλλη μεριά η Άγκυρα οξύνει τη ρητορεία της και τις απειλές της κατά της Ελλάδας

Η Τουρκία πυρπολεί το κλίμα ανεβάζοντας σε πρωτοφανή όρια την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στοχεύοντας ταυτόχρονα σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Η τακτική της Τουρκίας κινείται σε δύο επίπεδα. Από τη μια πλευρά η Άγκυρα δια του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται εμμέσως πλην σαφώς στις Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης ότι χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να αναχαιτίσουν τις τουρκικές βλέψεις στην περιοχή και από την άλλη μεριά η Άγκυρα οξύνει τη ρητορεία της και τις απειλές της κατά της Ελλάδας.

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι παγκόσμια δύναμη

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο, αφήνεται να εννοηθεί ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να προκαλέσει πολεμικό επεισόδιο ανοίγοντας τη βεντάλια των διεκδικήσεών της για έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Ελλάδα που υπερβαίνει κατά πολύ την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν σε ένα μεγαλοϊδεατικό παραλήρημα τόνισε σχετικά και τους στόχους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη σε έκταση χώρα 780.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων και υπογράμμισε με νόημα:

«Η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ακτές της, με ένα νησί 10 τ.χλμ, είναι ξεκάθαρη έκφραση αδικίας. Βάζουν μπροστά μας ένα κράτος που, σε όλη την ιστορία του, κρύβεται πίσω από άλλες χώρες, και προσπαθούν να φτάσουν στους δικούς τους κρυφούς στόχους. Κι αυτό είναι μεγάλη αδικία. Βαρεθήκαμε από αυτό το παιχνίδι των σκιών. Άρχισε να γίνεται αστείο. Ρίχνουν ένα κράτος το οποίο δεν έχει προκοπή ούτε στον εαυτό του και το κάνουν δόλωμα μπροστά στην Τουρκία η οποία είναι μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη».

Τουρκίας vs Γαλλίας

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ συνέχισε τις τουρκικές βολές κατά της Γαλλίας και του Εμμανουέλ Μακρόν.

«Αν ο Μακρόν έχει βάλει κόκκινη γραμμή για τη «Γαλάζια Πατρίδα», του την επιστρέφουμε και έχουμε τη δύναμη να την επιστρέψουμε» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Τούρκος αξιωματούχος με αφορμή την απόφαση του Παρισιού να στείλει το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, τη ναυαρχίδα το γαλλικού πολεμικού ναυτικού, συνοδευόμενο από «αόρατα» πλοία και υποβρύχια, προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα, το Σαρλ ντε Γκωλ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, διαθέτοντας εξοπλισμό που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης και αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο.

…δεν αφορά την Ελλάδα

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τη χώρα μας πως «λειτουργεί σαν πειρατική χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο» και μάλιστα «προσπαθεί να ξεπεράσει το μπόι της».

Ενώ σχετικά με την παραμονή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ομέρ Τσελίκ επεσήμανε πως «διεξάγουμε μελέτες στην υφαλοκρηπίδα μας, σε περιοχή που ανήκει στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας».

«Δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Δημοσιεύματα …βόμβα

Η χρονική στιγμή κατά την οποία η Τουρκία επιλέγει αυτή τη ρητορική συμπίπτει με αλλεπάλληλες τα τελευταία 24ωρα «ενδείξεις» που εμφανίζουν την Τουρκία ως αποφασισμένη να προκαλέσει πολεμική εμπλοκή με την Ελλάδα.

Τελευταίο δημοσίευμα-βόμβα έρχεται από τη γερμανική Die Welt σύμφωνα με το οποίο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, υποστηρίζει πως πριν λίγες ημέρες ο «σουλτάνος» διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν πολεμικό πλοίο, χωρίς όμως να υπάρξουν πολλές ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, οι στρατηγοί αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές, με αποτέλεσμα να προκριθεί το σενάριο κατάρριψης ελληνικού αεροσκάφους, όπου και ο πιλότος θα είχε τη δυνατότητα να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Πρόθεση δηλαδή της Άγκυρας φαίνεται πως ήταν η πρόκληση θερμού επεισοδίου χωρίς ανθρώπινες απώλειες, σχέδια πάντως τα οποία απορρίφθηκαν από τους Τούρκους στρατηγούς.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει η Die Welt, όταν προετοιμάζεται ένας πόλεμος, ο στρατός ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αρχικά γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο με τα εμπλεκόμενα μέρη, στη συνέχεια διεξάγονται αερομαχίες, ακολουθούν προειδοποιητικές βολές και στο τέλος η επίθεση. 

Αξίζει να σημειωθεί πως την ανησυχία του για την πρόκληση θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο είχε διατυπώσει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

«Η παρούσα κατάσταση είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η οποιαδήποτε σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή» είχε επισημάνει στις κοινές του δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, επισημαίνοντας πως η κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό.

Αμφισβητεί Αιγαίο και Καστελόριζο

Την ίδια ώρα υπάρχει μπαράζ είτε δηλώσεων είτε δημοσιευμάτων τα τελευταία 24ωρα με βάση τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου και στο Καστελόριζο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο Καστελόριζο και σημείωσε ότι «σε περίπτωση που υπάρξει εξοπλισμός που υπερβαίνει το όριο η Ελλάδα θα είναι η χαμένη».

Σε προπαγανδιστικό infographic από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

Με τίτλο: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων με τη στρατιωτικοποίηση νησιών του ανατολικού Αιγαίου» το Anadolu ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συνθήκες παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Η Αθήνα επιμένει να ενεργεί ενάντια στο καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου εξοπλίζοντας τα από τη δεκαετία του 1960».

Μάλιστα, στον χάρτη παρουσιάζονται τα νησιά του Αιγαίου που η Τουρκία θεωρεί πως παράνομα διατηρεί η Ελλάδα στρατιωτικές δυνάμεις. 

Πολεμικό κλίμα

Μέσα σε αυτό πλαίσιο η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, θεωρεί ότι πλέον η Τουρκία έχει δικαίωμα επέμβασης σε ελληνικά νησιά και καλλιεργεί πολεμικό κλίμα.

Η εφημερίδα επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών, βάσει των οποίων η Ελλάδα μεταφέροντας στρατιώτες στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της.

Σημειώνεται ότι τουρκικά μέσα προβάλλουν τις τελευταίες μέρες τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η Ελλάδα μετέφερε με πλοίο της γραμμής Έλληνες στρατιώτες στο Καστελόριζο.

Σήμερα η εφημερίδα Γενί Σαφάκ υποστηρίζει ότι με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα έστειλε τώρα στρατιώτες και στη Ρόδο.

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ με τίτλο “Δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας”, αναφέρει ότι με βάση τους ειδικούς η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά δίνει το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η Γενί Σαφάκ, φιλοξενεί εκτίμηση του καθηγητή διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου Μαρμαρά Σελαμί Κουράν, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών.

«Αν με αυτή την αποστολή στρατιωτών η Τουρκία αισθάνεται ότι απειλείται η δική της ανεξαρτησία τότε αποτελεί μια καθαρή απειλή. Αν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με βάση το νόμιμο δικαίωμα άμυνας που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Μπορεί να εξουδετερώσει ένα ένα τα στρατιωτικά στοιχεία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά», αναφέρει.

Φόβοι για προβοκάτσια

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα βρίσκεται σε συναγερμό και επιφυλακή, φοβούμενη τουρκική προβοκάτσια στο Αιγαίο ενώ σε διπλωματικό επίπεδο καλεί την Τουρκία να επιλέξει είτε την αποκλιμάκωση είτε τις κυρώσεις της ΕΕ.

Μάλιστα σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Στέλιου Πέτσα όταν ρωτήθηκε σχετικά με την παρατεταμένη τουρκική επιθετικότητα και την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες.

«Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές. Ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία» διεμήνυσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στον Alpha.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική. Ή η Τουρκία αλλάζει συμπεριφορά ή αλλιώς κυρώσεις είναι εν ολίγοις το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο ενόψει και της Συνόδου των ηγετών της ΕΕ όπου θα συζητήσουν για τη λίστα των κυρώσεων που παρουσίασε ο Ζ. Μπορέλ στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

Ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στάνο τόνισε: «Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων».

Αποκλιμάκωση και διάλογο λένε οι Αμερικανοί

Στο μεταξύ σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Πάντως η μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας δείχνει ότι δεν έχει διάθεση αποκλιμάκωσης, τουναντίον κλιμακώνει όλο και πιο επικίνδυνα την ένταση. Άλλωστε στη διορία ενός μήνα που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι, η πρώτη απάντηση που έδωσε η Τουρκία ήταν η παράταση κατά ένα τρίμηνο της παρουσίας του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ