Άνοιγμα σχολείων: Προβληματισμός για τους «αρνητές της μάσκας» – Τι λένε υπ. Παιδείας και λοιμωξιολόγοι

Άνοιγμα σχολείων: Προβληματισμός για τους «αρνητές της μάσκας» – Τι λένε υπ. Παιδείας και λοιμωξιολόγοι

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση και κυρίως στο υπουργείο Παιδείας οι χτεσινές διαδηλώσεις από αμφισβητίες και γονείς της μάσκας.

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση και κυρίως στο υπουργείο Παιδείας οι χτεσινές  διαδηλώσεις από αμφισβητίες και γονείς της μάσκας.

Συγκεκριμένα, αρκετοί γονείς από διάφορες πόλεις της χώρας εξέφρασαν την αντίδραση τους χτες στην απόφαση να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σχολεία.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι μάλιστα που ποδοπάτησαν και έκαψαν τις μάσκες δείχνοντας έτσι πόσο αποφασισμένοι είναι ώστε να μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο με μάσκα.

Η ανησυχία βέβαια δεν είναι ως προς αυτές καθ΄αυτές τις διαδηλώσεις, αλλά για το πώς θα αντιμετωπιστούν περιπτώσεις αν γονείς στείλουν τα παιδιά τους χωρίς μάσκες στο σχολείο.

Μετά δηλαδή τις χτεσινές εικόνες δεν αποκλείεται να δούμε γονείς που να απαιτούν να μπουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα ή ακόμη και συγκρούσεις μεταξύ γονιών για το ίδιο θέμα.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και οι ειδικοί βγήκαν να επισημάνουν ξανά πως βασική προτεραιότητα όλων είναι η ασφαλής επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και αυτή θα γίνει τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας. 

Πέτσας: «Η άποψη των ειδικών πρέπει να μας καθοδηγεί»

Σε ερώτηση για το αν εξετάζει μάλιστα η κυβέρνηση κάποια μέτρα για τα παραπάνω περιστατικά με γονείς απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι είναι ένα «ζήτημα που αντιμετωπίζεται με την πειθώ, έχει να κάνει με τον παράδειγμα».

Σε αυτό το πλαίσιο επικαλέστηκε την περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση –που όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- κάθισε δίπλα σε θετικό στον κοροναϊό κρούσμα αλλά δεν προσβλήθηκε επειδή φορούσε μάσκα.

«Η άποψη των ειδικών πρέπει να μας καθοδηγεί για να βγούμε όρθιοι από την πανδημία» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Κεραμέως: Τεκμηριωμένη η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία

Για τις νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν στα σχολεία με το πρώτο κουδούνι της επόμενης Δευτέρας μίλησε  σήμερα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,  επαναλαμβάνοντας την θέση των ειδικών για τις μάσκες στα σχολεία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η υπουργός τόνισε  πως έχει τεκμηριωθεί πλήρως από τους ειδικούς η χρήση μάσκας στα σχολεία, είναι απόλυτα ασφαλής και το πιο πολύτιμο για να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας.

Η υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όλα τα αναλώσιμα (μάσκες, αντισηπτικά, κτλ) θα είναι εγκαίρως στα σχολεία, ενώ ερωτηθείσα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκπαιδευτικός βρεθεί θετικός στον ιό, ανέφερε πως θα γίνεται ιχνηλάτηση και θα υπάρχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. 

Ζαχαράκη: Υπεύθυνος για κοροναϊό σε κάθε σχολείο

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στις οδηγίες που θα αποσταλούν στα σχολεία, θα περιλαμβάνονται θέματα για τη χρήση μάσκας αλλά και οι απαραίτητες διαδικασίες σε περίπτωση κρούσματος σε κάποια σχολική μονάδα.

«Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τις οδηγίες και να τις ακολουθούν. Δεν είναι το ιδανικό πλαίσιο, αλλά πρέπει να τηρηθεί» σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως κάθε σχολείο θα έχει υπεύθυνο για τον κοροναϊό, ο οποίος θα παρακολουθεί τις σχετικές ενημερώσεις αλλά και την τήρηση των μέτρων.

Κικίλιας: Στους αμφισβητίες αντιπαραβάλλω την εικόνα των παιδιών στα νοσοκομεία

Για τις νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν στα σχολεία με το πρώτο κουδούνι της επόμενης Δευτέρας μίλησε σήμερα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επαναλαμβάνοντας την θέση των ειδικών για τις μάσκες στα σχολεία.

«Η μάσκα, χωρίς καμία αμφιβολία, το λένε όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες και όλοι οι οργανισμοί παγκοσμίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ECDC, προστατεύει από τους ιούς και από τον κοροναϊό. Και είναι ένα σημαντικό όπλο μας στη μάχη για να μην επεκταθεί αυτή η νόσος, που είναι θανατηφόρα για αρκετό κόσμο και που είναι ένας πρώτης τάξεως μεγέθους κίνδυνος. Στα δημοκρατικά επίπεδα στα οποία προφανώς κινούμαστε ως χώρα, σέβομαι την οποιαδήποτε αντίδραση του οποιουδήποτε πολίτη. Και των γονέων για ένα λόγο παραπάνω, που έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί πρόκειται για τα παιδιά τους», σημείωσε ο υπουργός.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Όμως θα ήθελα να αντιπαραβάλω στον οποιονδήποτε γονιό σκέφτεται έτσι, την εξής πραγματικότητα. Έχουμε παιδιατρικά νοσοκομεία στη χώρα. Θα ήθελα να πάρω αυτούς τους ανθρώπους, να τους πάω στα παιδιατρικά νοσοκομεία μας, να δουν τα εκατοντάδες παιδάκια που παλεύουν από τη γέννησή τους με σοβαρές ασθένειες και καρκίνους. Για να δουν αυτά τα παιδάκια από την πρώτη μέρα της ζωής τους και για πολλά χρόνια που φορούν μάσκα όλη την ημέρα. Είναι μία συγκλονιστική εικόνα, την οποία θα ήθελα να μεταφέρω σε αυτούς τους γονείς και σε αυτούς τους ανθρώπους μόνο και μόνο για να καταλάβουν ότι κάποια άλλα παιδάκια, σαν τα παιδάκια τους, που έχουν λιγότερη τύχη από τα δικά τους, πώς είναι υποχρεωμένα, αυτά και οι οικογένειές τους, να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους. Η μάσκα είναι για να μας προστατεύει. Αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του, αλλά εγώ οφείλω να πω και να υποστηρίξω αυτό το οποίο λέει η επιστήμη». 

Η πλευρά των ειδικών

Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα κλείσουν»

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χαρακτήρισε λυπηρές τις εικόνες των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας από γονείς, λέγοντας πως «η χρήση μάσκας σώζει ζωές και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας».

Παράλληλα τόνισε με έμφαση ότι είναι απολύτως ασφαλής για τα παιδιά και έφερε ως παράδειγμα εκείνα που είναι υποχρεωμένα να φοράνε μάσκα για 2 χρόνια.

Τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφάλεια

Σε παρόμοιο ύφος και οι δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα, που σχολίασε πως μόνο σε περίπτωση ακραίων μέτρων μπορεί να ξανακλείσουν τα σχολεία.

«Απόλυτοι δεν μπορούμε να είμαστε, αλλά πιστεύω ότι τα σχολεία ανοίγουν με ασφάλεια και γιατί πρέπει να ανοίξουν. Είναι προτεραιότητα του κράτους. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μηδενικά κρούσματα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε κλείσιμο ολόκληρων σχολικών μονάδων, αλλά τάξεων και θα προχωρήσουμε σε ιχνηλατήσεις κι όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες», τόνισε ο ίδιος. 

Η μάσκα σώζει ζωές

Από την πλευρά της η γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υπογράμμισε επίσης την καθοριστική σημασία για τη χρήση μάσκας.

«Η ασφάλεια των παιδιών σημαίνει μάσκα. Η μάσκα σώζει ζωές. Τα παιδιά με ογκολογικά προβλήματα φοράνε μάσκες 24 ώρες το 24 ώρο και έχουν σωθεί από λοιμώξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ