Σε καραντίνα και επίσημα ολόκληρη η Μαδρίτη

Σε καραντίνα και επίσημα ολόκληρη η Μαδρίτη

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το διάταγμα επιβολής περιοριστικών μέτρων στην Μαδρίτη, την ώρα που η τοπική κυβέρνηση ετοιμάζει προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Το διάταγμα που επιβάλλει δραστικά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19 στην Μαδρίτη, παρά την αντίθεση των τοπικών αρχών, δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθιστώντας υποχρεωτική την εφαρμογή των ρυθμίσεων εντός 48 ωρών.

Επειτα από πολλές ημέρες μπρα-ντε-φερ με την διοίκηση της περιφέρειας της Μαδρίτης, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε χθες ότι επήλθε συμφωνία με την πλειονότητα των περιοχών της περιφέρειας της πρωτεύουσας, οι οποίες και έχουν την αρμοδιότητα σε θέματα δημόσιας υγείας, για την επιβολή μερικού αποκλεισμού της Μαδρίτης και των πέριξ κοινοτήτων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κοροναϊού.

Ομως, η τοπική κυβέρνηση, που ελέγχεται από την δεξιά, ψήφισε κατά της συμφωνίας αυτής, μαζί με άλλες περιοχές της πρωτεύουσας που ελέγχονται επίσης από την συντηρητική αντιπολίτευση, ανακοίνωσε ότι το κυβερνητικό διάταγμα δεν έχει νομική υπόσταση και ότι εξετάζει προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Το υγειονομικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του ισπανικού κράτους και των περιοχών, «δεν μπορεί να επιβάλλει ό,τι να΄ναι και μάλιστα με τον τρόπο αυτόν», κατήγγειλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Esradio η πρόεδρος της περιοχής της Μαδρίτης Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, προσθέτοντας ότι εξετάζει το ζήτημα με τον νομικό σύμβουλο της περιφέρειας.

Στο κείμενο του διατάγματος αναφέρεται ρητώς ότι «η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιοχές… εντός διαστήματος 48 ωρών».

Το διάταγμα προβλέπει την επέκταση στο σύνολο των περιοχών της πρωτεύουσας και σε εννέα από τις πέριξ κοινότητες, με συνολικό πληθυσμό 3,2 εκατομμυρίων κατοίκων, μέτρων περιοριστικών της ελεύθερης κυκλοφορίας που ισχύουν εδώ και μία εβδομάδα σε ορισμένες συνοικίες της Μαδρίτης και της περιφέρειά της.

Στις ζώνες στις οποίες εφαρμόζεται το διάταγμα, με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων από τα 6,6 που αριθμεί ολόκληρη η περιφέρεια, οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν από την συνοικία τους παρά για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως μετάβαση στην εργασία, στον γιατρό, μεταφορά των παιδιών στο σχολείο.

Αντίθετα, εντός της περιοχής τους, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και δεν είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους, όπως την περασμένη άνοιξη.

Η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 31.000 ανθρώπων στην Ισπανία, χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ