«Κόλαση ο πλανήτης» – Κλιματική αλλαγή και ασθένειες απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους

«Κόλαση ο πλανήτης» – Κλιματική αλλαγή και ασθένειες απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των καταστροφών που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε τις 6.681 έναντι 3.656 που ήταν από το 1980 ως το 1999, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών, στις 13 Οκτωβρίου

Η αύξηση των καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή τις δύο πρώτες δεκαετίες αυτού του αιώνα καθώς και η πανδημία του κοροναϊού αποδεικνύουν ότι οι πολιτικοί ηγέτες αποτυγχάνουν να σταματήσουν τη μετατροπή του πλανήτη σε «μη κατοικήσιμη κόλαση» για εκατομμύρια ανθρώπους, κατήγγειλε ο ΟΗΕ.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός των καταστροφών που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε τις 6.681 έναντι 3.656 που ήταν από το 198ο ως το 1999, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών, στις 13 Οκτωβρίου.

«Είμαστε σκόπιμα καταστροφικοί. Αυτό είναι το μόνο συμπέρασμα στο οποίο μπορώ να καταλήξω» βλέποντας τις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής να καθυστερούν, σχολίασε η Μάμι Μιζουτόρι, της Διεθνούς Στρατηγικής του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών (UNSDIR). 

Αιχμές για τη στάση των πολιτικών

«Η covid-19 δεν είναι παρά η πιο πρόσφατη απόδειξη ότι οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες δεν έχουν κατανοήσει τον κόσμο γύρω τους» τόνισε σε ανακοίνωσή της.

Τα τελευταία 20 χρόνια σημειώθηκαν σχεδόν 7.350 μεγάλες φυσικές καταστροφές, περιλαμβανομένων τσουνάμι και σεισμών, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους και επηρέασαν άλλα 4,2 δισεκατομμύρια. Προκάλεσαν οικονομικές απώλειες σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό των προηγούμενων δύο δεκαετιών.

Οι πλημμύρες ο αριθμός των οποίων διπλασιάστηκε και οι καταιγίδες ήταν οι πιο συχνές φυσικές καταστροφές των τελευταίων δύο δεκαετιών, ενώ την επόμενη δεκαετία ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι οι καύσωνες.

«Η covid-91 πραγματικά ευαισθητοποίησε τις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που μας περιβάλουν. Μπόρεσαν να δουν ότι αν η covid-19 είναι τόσο φοβερή, η κλιματική έκτακτη ανάγκη μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη» τόνισε η Μιζουτόρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Χωρίς πράσινη ανάκαμψη, απλώς θα αυξήσουμε την κλιματική έκτακτη ανάγκη» προειδοποίησε. 

Εναντίον τους οι πιθανότητες…

Στον κοινό τους πρόλογο στην έκθεση του ΟΗΕ η Μιζουτόρι και η Ντεμπαράτι Γκούχα- Σάπιρ του Centre for Research on the Epidemiology of Disasters επισημαίνουν ότι παρά ταύτα μπόρεσαν να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές λόγω της προετοιμασίας των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Οι χώρες έχουν καταγράψει μεγάλες προόδους στην απομάκρυνση εκατομμυρίων ανθρώπων σε ασφαλή μέρη και στη μείωση του αριθμού των θυμάτων από τις πλημμύρες και τους κυκλώνες, ακόμη και στην Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Όμως οι πιθανότητες «εξακολουθούν να είναι εναντίον τους, κυρίως καθώς τα βιομηχανικά κράτη αποτυγχάνουν παταγωδώς να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου» επεσήμαναν.

«Σχεδόν όλα τα κράτη» δεν κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες για να αποφύγουν κύμα θανάτων και μολύνσεων από την πανδημία του κοροναϊού, παρά τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών του ΟΗΕ, πρόσθεσαν.

Η Γκούχα – Σάπιρ προειδοποίησε ότι, αν τα ακραία καιρικά φαινόμενα εξακολουθήσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό τα επόμενα 20 χρόνια, «το μέλλον της ανθρωπότητας μοιάζει πολύ ζοφερό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ