Χρυσή Αυγή : «Μια ανάσα» από τις ποινές – Τι θα γίνει με τις αναστολές, πώς θα γίνουν οι συλλήψεις

Χρυσή Αυγή : «Μια ανάσα» από τις ποινές – Τι θα γίνει με τις αναστολές, πώς θα γίνουν οι συλλήψεις

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, εκδίδει διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του καταδικασθέντα.

Πλησιάζει, η ώρα της τιμωρίας για τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, παρά την όποια καθυστέρηση επιχείρησε,  με το παρελκυστικό αίτημα που υπέβαλλε χθες ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ζητώντας την εξαίρεση της έδρας, την οποία εγκαλούσε για μεροληψία εναντίον του.

Η συνέχεια της πολύκροτης δίκης, θα δοθεί στις 11 το πρωί με προεδρεύουσα τη Μαρία Λεπενιώτη, και η διευθυντική ομάδα και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δεν έλαβαν κανένα ελαφρυντικό, αντιμετωπίζουν τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές.

Η διαδικασία σήμερα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει με την Εισαγγελέα Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου η οποία θα υποβάλει την πρότασή της για τις ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν σε κάθε κατηγορούμενο με βάση την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών.

Μετά την εισαγγελική λειτουργό ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση . Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής κάθε κατηγορούμενου.

Το δικαστήριο έκρινε πως δεν δικαιούται την αναγνώριση ελαφρυντικού η συντριπτική πλειοψηφία των ενόχων για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δείχνοντας το δρόμο για την επιβολή των βαρύτερων ποινών στον «σκληρό» ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι αφού έγινε γνωστή η απόφαση της έδρας η οποία απέρριψε τα ελαφρυντικά σε όλους τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και στους περισσότερους από τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ο καταδικασθείς Λαγός ζήτησε να εξαιρεθούν οι δικαστές αλλά όχι η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου και ο αναπληρωτής εισαγγελέας.

Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του, καθώς δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας.

Τα ελαφρυντικά και οι ποινές

Το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικό από την ομάδα των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών μόνο στους Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο ( καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) Μιχάλη- Αβράμη Αρβανίτη ( σύννομο βίο) και Νίκο Μίχο ( ειλικρινής μεταμέλεια). Έτσι το πλαίσιο ποινών για αυτούς κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.

Η διευθυντική ομάδα της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος , οι οποίοι δεν έλαβαν κανένα ελαφρυντικό , έχει πλαίσιο ποινών 10 έως 15 έτη.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ένοχος για την δολοφονία Φύσσα είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη ενώ με πολυετείς καθείρξεις κινδυνεύουν οι συγκατηγορούμενοί του που δεν έλαβαν ελαφρυντικό, όπως ο Ιωάννης Καζαντόγλου, Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής κ.α στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό

Από την ομάδα των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα έλαβαν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη οι Γεώργιος Δήμος και Γεώργιος Σκάλκος. Επίσης χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).

Το πλαίσιο ποινών για αυτούς όσον αφορά την ένταξη είναι έως 5 έτη ενώ στην ποινή θα προστεθούν και τα έτη κάθειρξης ή φυλάκισης για τις άλλες πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι.

Από τους 68 που κάθισαν στο εδώλιο, πλήρως απαλλάχθηκαν έντεκα. Ειναι οι εξής:

Αγιοβλασίτης Διονύσιος, Αποστολόπουλος Γεώργιος,  Γαλανάκης Χρήστος,  Γαροφαλάκης Σάββας, Καλπίτζης Γιώργος, Μαυρικάκης Μανώλης, Μπενέκη Νικολέτα, Πέρης Γιώργος, Πετράκης Γιώργος, Σκορδέλη Θέμις, Ψιλάκης Μανώλης.

Αυξημένες οι πιθανότητες για μέγιστες ποινές

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, αναφέρθηκε στη σημερινή διαδικασία και το τι περιμένουμε. Όπως είπε:

«Δεν είναι δεσμευτική η επιβολή της μέγιστης των ποινών για το δικαστήριο ακόμη και χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού. Απλά οι πιθανότητες να επιβληθούν υψηλές ποινές είναι αυξημένες».

Επιπλέον, δεν προβλέπεται εξαγορά της ποινής για τους καταδικασθέντες που τους έχει επιβληθεί κάθειρξη.

«Μου είπαν πως δεν θα φύγω  ζωντανός»

Την ίδια στιγμή και μετά την καταδικαστική απόφαση της δικαιοσύνης, πληθαίνουν οι καταγγελίες των θυμάτων της οργάνωσης.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ, θύμα της Χρυσής Αυγής και μέλος νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι δέχτηκε επίθεση τρεις φορές και κατήγγειλε στοχοποίησή του από τοπικά στελέχη της οργάνωσης στη Σαλαμίνα.

«Με κυνήγησαν περίπου 15 άτομα και την γλύτωσα τυχαία. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής μου υποσχέθηκε ότι δε θα φύγω ζωντανός από την περιοχή μου».

Ο κ. Παπαμιχαήλ τόνισε ότι μετά την καταδικαστική απόφαση της δικαιοσύνης τα τοπικά στελέχη δρουν υπόγεια πλέον και συνεχίζουν τις άσχημες συμπεριφορές, ενώ δήλωσε ότι αρκετοί έχουν μετακομίσει σε άλλους πολιτικούς χώρους.

 

Τι θα γίνει με τις αναστολές

Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης ώστε αύριο αφού ανακοινωθούν οι ποινές το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του καταδικασθέντα.

Πώς θα κινηθεί η διαδικασία για το Λαγό

Εξαίρεση αποτελεί ο Γιάννης Λαγός, ο ευρωβουλευτής που κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, χαίρει ασυλίας. Για να προχωρήσει η σύλληψη του εφόσον διαταχθεί πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την άρση της από την Ευρωβουλή.

Δηλαδή αφού καθαρογραφεί η απόφαση από την ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να σταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο με αίτημα την άρση ασυλίας του Λαγού. Το αίτημα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και κατόπιν στην ολομέλεια.

Για να συλληφθεί, θα πρέπει να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Αν η ελληνική δικαιοσύνη αποφασίσει να στείλει στη φυλακή τον ευρωβουλευτή, τότε ο Γιάννης Λαγός θα συνεχίσει να πληρώνεται με το βασικό μισθό της Ευρωβουλής, ύψους 6.500 € μηνιαίως, καθώς η καταδίκη του δεν θα είναι αμετάκλητη.

Το παρελκυστικό αίτημα και το σόου Λαγού – Πλεύρη

Το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας, στο Εφετείο, έχοντας μάλιστα καλέσει σε συγκέντρωση την προηγούμενη μέρα τους υποστηρικτές του, εκτοξεύοντας απειλές.

Στο πλευρό του ως συνήγορος του ο υμνητής του Ιωάννη Μεταξά, Κώστας Πλεύρης, ο οποίος μετέτρεψε το αίτημα του Λαγού για την εξαίρεση των δικαστών, σε μια παραληρηματική υπεράσπιση του ναζισμού και του φασισμού.

Ο συνήγορος του ευρωβουλευτή που έχει κριθεί ένοχος για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, δεν περιορίστηκε μόνο στο να προβάλλει τα ακροδεξιά πιστεύω του αλλά εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει εγκληματική οργάνωση το ΚΚΕ και να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα στο δικαστήριο.

Μάλιστα μεταξύ άλλων ο άλλοτε πρόεδρος του φασιστικού κόμματος «4η Αυγούστου» Κωνσταντίνος Πλεύρης ανέφερε προς το δικαστήριο: «Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;».

Ο συνήγορος τού Γιάννη Λαγού, αναφέροντας στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους αιτήθηκε την εξαίρεση των δικαστών υποστήριξε ότι θεωρεί πως έγιναν παρεμβάσεις πολιτικές παρεμβάσεις  μετά τις δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και των πολιτικών αρχηγών, ισχυριζόμενος ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων».

Τη στιγμή πάντως της απορριπτικής απόφασης τόσο ο ίδιος όσο και ο συνήγορός του απουσίαζαν από την αίθουσα.

Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις των καταδικασθέντων

Στο μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε ετοιμότητα, για την εφαρμογή των αποφάσεων με σχέδιο για τις συλλήψεις των καταδικασθέντων και την ασφαλή μεταφορά τους.

Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει:

  • Σκοπιές στα σπίτια καταδικασμένων
  • Περιπολίες αποτροπής ακτιβιστικών-τρομοκρατικών ενεργειών
  • Πλέγμα ασφαλείας για ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου σε «ακραίους» χώρους
  • Μεταγωγές-«αστακός» προς τις φυλακές, με προπομπούς ανίχνευσης κινήσεων και οπισθοφυλακή κατά τη μεταφορά τους
  • Μεταφορά των καταδικασθέντων σε διαφορετικές φυλακές, πτέρυγες και κελιά.

Για όσους ανακοινωθούν ποινές μη ανασταλτικού χαρακτήρα, οι αστυνομικοί θα τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών, ο οποίος θα τους πει και τα σωφρονιστικά καταστήματα στα οποία θα οδηγηθούν.

Όταν περάσουν το κατώφλι των φυλάκων, αναγκαστικά θα πρέπει να μείνουν σε 14ημερη καραντίνα λόγω κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής θα μεταφερθούν σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, κάποιοι άλλοι θα μεταφερθούν στο Δομοκό και άλλοι στο Μαλανδρίνο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ