Κλέφτες υφαλοκρηπίδων : Το Oruc Reis ξετρύπωσε στο Αιγαίο

Κλέφτες υφαλοκρηπίδων : Το Oruc Reis ξετρύπωσε στο Αιγαίο

Σαν κλέφτης, χωρίς να δίνει στίγμα στις δημόσιες σελίδες γεωγραφικού εντοπισμού ξετρύπωσε από την Αττάλεια και κινήθηκε προς το Καστελλόριζο το Oruc Reis, αυτό το ερευνητικό σκάφος με το οποίο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Σαν κλέφτης, χωρίς να δίνει στίγμα στις δημόσιες σελίδες γεωγραφικού εντοπισμού ξετρύπωσε από την Αττάλεια και κινήθηκε προς το Καστελλόριζο το Oruc Reis, αυτό το ερευνητικό σκάφος με το οποίο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Έπλεε με ταχύτητα 8,5 κόμβων συνοδευόμενο πάντοτε από φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού και με κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Έφυγε τη Δευτέρα το πρωί από το λιμάνι της Αττάλειας, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας που έθεσε και πάλι τις δυνάμεις της σε αυξημένη επιφυλακή. Οι Τούρκοι με το Oruc Reis αλλά και με τον εποικισμό των Βαρωσίων παίζουν ΠΑΛΙ με τα νεύρα μας, όχι πως σταμάτησαν ποτέ να παίζουν, απλώς για λίγο κάνουν τους διαλλακτικούς προκειμένου να ξεγελάσουν τους Ευρωπαίους προκειμένου να μην επιβάλουν κυρώσεις εναντίον τους. Μόνον που αυτή τη φορά δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα, λένε ότι κινούνται εντός… τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αλλά το ίδιο δεν έκαναν οι Τούρκοι και τον Αύγουστο. Βρίσκονταν μαζί με σχεδόν όλο τον στόλο τους σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και έλεγαν πως ήταν τουρκική. Ή στην Κύπρο που της έκλεψαν ολόκληρη την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μαζί με την υφαλοκρηπίδα;

Σε ετοιμότητα ο Στόλος
Το ίδιο λοιπόν σκηνικό με την Αθήνα και τη Λευκωσία να συντονίζουν τις κινήσεις τους, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα πολεμικά πλοία και κυρίως τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται για άλλη μια φορά σε πλήρη ετοιμότητα, όπως και τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι χειριστές ραντάρ στις θέσεις τους και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Πορτογαλία όπου βρισκόταν ήταν σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό και τον Α/ΓΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Αργά τη νύχτα της (ή ξημερώματα Τρίτης) αναμενόταν να επιστρέψει στην Αθήνα: «Η κατάσταση χρήζει μεγάλης προσοχής», μου είπε, ενώ ετοιμαζόταν να ενημερώσει τον Πορτογάλο ομόλογό του.

Εν τω μεταξύ την έντονη αντίδραση της Αθήνας αλλά και του Παρισιού, καθώς και του Βερολίνου, προκάλεσε η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία όταν εξέδωσε τη νέα Navtex που στέλνει το Oruc Reis δίπλα στο Καστελόριζο.

Τι λέει όμως ο διεθνής Τύπος για τη νέα τουρκική πρόκληση, την ώρα που είχαν συμφωνηθεί και οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες; Η Repubblica κάνει λόγο για επιστροφή του «πλοίου της διχόνοιας» στο Καστελόριζο. Η Politico με τίτλο «τουρκικό πλοίο επαναλαμβάνει τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους που διεκδικεί η Ελλάδα», αναφέρει ότι το «Oruc Reis», που «βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», θα συνεχίσει τις έρευνές του μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ