Ανατριχιαστική προειδοποίηση ΟΗΕ : Η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τον πλανήτη σε «κόλαση»

Ανατριχιαστική προειδοποίηση ΟΗΕ : Η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τον πλανήτη σε «κόλαση»

Οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται δραματικά με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές

«Τρομερή» έχει υπάρξει η αύξηση των φυσικών καταστροφών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, και υπεύθυνη για αυτό είναι η κλιματική αλλαγή, δήλωσε τη Δευτέρα ο ΟΗΕ.

Οι ερευνητές έκαναν λόγο για αποτυχία των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών να αναλάβουν ουσιαστική δράση για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να αποτρέψουν τη μετατροπή του πλανήτη σε μια «μη κατοικήσιμη κόλαση για εκατομμύρια ανθρώπους». 

Την ίδια στιγμή, η πανδημία του κοροναϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει μολύνει τουλάχιστον 37 εκατ., έχει αποκαλύψει την αποτυχία «σχεδόν όλων των κρατών» να αποτρέψουν ένα «κύμα θανάτου και ασθένειας» παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των εδικών, αναφέρει η έκθεση.

Ραγδαία αύξηση των φυσικών καταστροφών

Μεταξύ του 2000 και του 2019, έχουν καταγραφεί 7.348 σημαντικές φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών, των τσουνάμι και των κυκλώνων, που στοίχισαν τη ζωή σε 1,23 εκατ. άτομα, επηρέασαν 4,2 δισ. άτομα και είχαν ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες ύψους $2,9 τρισ., σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μείωση του Κινδύνου Φυσικών Καταστροφών (UNDRR).

Πρόκειται σχεδόν για διπλασιασμό του αριθμού των φυσικών καταστροφών σε σχέση με την περίοδο 1980 – 1999 (4.212), όπως τόνισε ο ΟΗΕ στη νέα του έκθεση «Το Ανθρώπινο Κόστος των Φυσικών Καταστροφών 2000 – 2019».

Η Βάση Δεδομένων Έκτακτης Ανάγκης του Ερευνητικού Κέντρου για την Επιδημιολογία των Φυσικών Καταστροφών, θέτει τις εξής προϋποθέσεις για να χαρακτηρίσει ένα φυσικό φαινόμενο ως φυσική καταστροφή: Να έχει τουλάχιστον 10 ή περισσότερους νεκρούς, 100 ή περισσότερους πληγέντες, να έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή να έχει υπάρξει έκκληση για παροχή διεθνούς βοήθειας. 

Υπεύθυνη η κλιματική αλλαγή

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των καταστροφών σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, με τους ερευνητές να καταγράφουν περισσότερες πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες, καύσωνες, κυκλώνες και πυρκαγιές στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών.

Η ραγδαία αύξηση έχει αποδοθεί στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που σύμφωνα με τους επιστήμονες αυξάνει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών. Η έκθεση ανακάλυψε ότι οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι κυκλώνες και οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

«Σπέρνουμε τους σπόρους της ίδιας μας της καταστροφής»

«Είναι απίστευτο που εκούσια και εν γνώσει μας εξακολουθούμε να σπέρνουμε τους σπόρους της ίδιας μας της καταστροφής», αναφέρει η επικεφαλής του UNDRR, Μάμι Μιζουτόρι και η Ντεμπαράτι Γκούχα-Σαπίρ του Βελγικού Κέντρου για την Έρευνα της Επιδημιολογίας των Φυσικών Καταστροφών, σε κοινή ανακοίνωσή τους που προλογίζει την έκθεση.

«Πραγματικά μόνο η σωστή διακυβέρνηση μπορεί να σώσει τον πλανήτη από τη μάστιγα της φτώχειας, την περαιτέρω απώλεια ειδών και βιοποικιλότητας, την εκτόξευση του αστικού κινδύνου και τις χειρότερες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη». 

Φονικές καταστροφές

Η Ασία είναι η ήπειρος που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα των φυσικών καταστροφών στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, έχοντας βιώσει 3.068 φυσικές καταστροφές. Δεύτερη έρχεται η αμερικανική ήπειρος με 1.756 και η Αφρική με 1.192.

Η χώρα που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα ήταν η Κίνα που έχει βιώσει περισσότερες από 500 φυσικές καταστροφές, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με πολύ μικρή διαφορά και 467 φυσικές καταστροφές.

Μεταξύ των πλέον φονικών καταστροφών, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότεα από 100.000 άτομα ανήκει το τσουνάμι που σημειώθηκε το 2004 στον ινδικό ωκεανό, ο κυκλώνας Νάργκις που έπληξε τη Μιανμάρ το 2008 και ο σεισμός του 2010 στην Αϊτή.

Άμεση ανάγκη μείωσης των εκπομπών

Έχουν σημειωθεί ορισμένες επιτυχίες σε ό,τι αφορά την προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων χάρη στα καλύτερα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και τη διαχείριση των επιπτώσεων, αναφέρει η έκθεση. Υπηρεσίες διαχείρισης φυσικών καταστροφών σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Ινδία έχουν σώσει πολλές ζωές μέσα από την καλύτερη προετοιμασία για τους κυκλώνες και τις πλημμύρες.

Όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι «οι πιθανότητες εξακολουθούν να βρίσκονται εναντίον» αυτών των κοινοτήτων. 

«Ιδιαιτέρως εκ μέρους των βιομηχανικών κρατών που αποτυγχάνουν σφοδρά στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου αυτές να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα για την επίτευξη του στόχου της διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 ̊C όπως ορίστηκε από την Συμφωνία του Παρισιού», τόνισαν η Μιζουτόρι και η Γκούχα-Σαπίρ.

Κάλεσαν τις χώρες να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την κυβερνητική διαχείριση του κινδύνου από φυσικές καταστροφές και για να προετοιμαστούν για μελλοντικές κλιματικές καταστροφές.

Σοκαριστικές προβλέψεις

Αυτή τη στιγμή, ο πλανήτης οδεύει προς αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3,2 ̊C ή περισσότερο, αν τα βιομηχανικά κράτη δεν περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Μια τέτοια αύξηση της θερμοκρασίας είναι αρκετή για να αυξήσει περαιτέρω τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο, τονίζει η έκθεση, καθιστώντας κάθε βελτίωση της απόκρισης σε φυσικές καταστροφές ή της προσαρμογής στις κλιματικές συνθήκες «απαρχαιωμένη σε πολλές χώρες».

Οι εκπομπές θα πρέπει να περιορίζονται τουλάχιστον κατά 7,2% ανά έτος για τα επόμενα 10 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για τη θερμοκρασία.

«Έχουμε δει πολύ λίγη πρόοδο στην μείωση της αναταραχής του κλίματος και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Προκειμένου να εξαλείψουμε τη φτώχεια και να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να θέσουμε το κοινό καλό πάνω από όλες τις υπόλοιπες σκέψεις μας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ