Τουρκία : Σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε η λίρα

Τουρκία : Σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε η λίρα

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διέψευσε τις προσδοκίες για μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, ωθώντας τη λίρα σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διέψευσε τις προσδοκίες για μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων σήμερα, Πέμπτη, ωθώντας τη λίρα σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ καθώς διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο 10,25% και δήλωσε ότι έχει κάνει ήδη πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία είχε αιφνιδιάσει τον περασμένο μήνα με την αύξηση των επιτοκίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ανέφερε ότι θα συνεχίσει με μέτρα ρευστότητας να συσφίγγει την προσφορά χρήματος.

Αύξησε το υψηλότερο επιτόκιό της (late liquidity window, LLW) στο 14,75% από 13,25%.

Κατρακυλά η λίρα, πιέζοντας τον Ερντογάν

Η απόφαση για τη διατήρηση αμετάβλητου του βασικού επιτοκίου οδήγησε σε υποχώρηση της λίρας πάνω από 2%, κοντά στο επίπεδο των οχτώ λιρών ανά δολάριο, και οδήγησε τους οικονομολόγους να αμφισβητήσουν τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για μείωση του πληθωρισμού και της ανεξαρτησίας της από την κυβέρνηση.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έφθασε τις 7,9845 λίρες ανά δολάριο και έχει υποχωρήσει 25% φέτος εν μέσω της ανασφάλειας που έχουν προκαλέσει οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό, για τη μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, περιλαμβανομένης της προοπτικής πιο δύσκολων σχέσεων με τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Το βασικό επιτόκιο παραμένει χαμηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος ανερχόταν στο 11,75% τον Σεπτέμβριο, με συνέπεια τα πραγματικά επιτόκια για τις καταθέσεις σε λίρες να είναι αρνητικά.

Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10% στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και των μέτρων για την αντιμετώπισή του.

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ κάνουν επίσης πιο θολές τις προοπτικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ