Κορωνοϊός : Ποιοι εργαζόμενοι και πώς μπορούν να μετακινούνται μετά τις 00:30

Κορωνοϊός : Ποιοι εργαζόμενοι και πώς μπορούν να μετακινούνται μετά τις 00:30

Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα: Ποιοι μπορούν να κυκλοφορούν τη νύχτα – Τα δικαιολογητικά – Τι γίνεται με τις μάσκες – Ανοιχτό το λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές.

Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για να μην εξελιχθούν τα πράγματα προς το χειρότερο πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, να περιορίσουμε τον ρυθμό μετάδοσης του ιού,  τόνισε εισαγωγικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων.

Για την 28η Οκτωβρίου, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι οι δοξολογίες και οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων, ενώ ζήτησε από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να επιδείξουν προσοχή.

Ποιοι μπορούν να κυκλοφορούν τη νύχτα

Για τις μετακινήσεις στις περιφέρεις που βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 3 και 4 κατά τις «απαγορευμένες» ώρες της νύχτας (12:30 έως 05:00), για τη διευκόλυνση των εργαζομένων ισχύουν τα εξής:

  • Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους: Θα πρέπει να έχουν μαζί τους την άδεια του εργοδότη από την ΕΡΓΑΝΗ. Η γνησιότητα επικυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου.
  • Σε περιπτώσεις άλλων κατηγοριών εργαζόμενων (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι κτλ.), συμπληρώνουν αντίστοιχο έντυπο που βρίσκεται στο ΕΡΓΑΝΗ.
  • Για τους δημόσιους υπαλλήλους: Πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης που θα βρουν στο apografi.gov.gr. Και κατ ‘εξαίρεση με βεβαίωση από τον προϊστάμενο.
  • Οι δημοσιογράφοι μετακινούνται όπως μετακινούνταν και στο πρώτο lockdown, δηλαδή με δημοσιογραφική ταυτότητα και βεβαίωση εργοδότη.

Για τις μάσκες:

  • Εξαιρούνται όσοι κάνουν άσκηση σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο και μόνο κατά την άσκηση
  • Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλλείματα, στις περιοχές επιπέδου 3 και 4
  • Στα αυτοκίνητα επιτρέπεται ο οδηγός να μη φοράει μάσκα αν είναι μόνος του ή με συγγενείς πρώτου βαθμού.
  • Στο θέμα της ζωντανής μουσικής, στο επίπεδο 3, απαγορεύεται η χρήση μικροφωνικής και το μουσικό σχήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 άτομα. Στα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ απαγορεύεται η ζωντανή μουσική και όλοι οι πελάτες θα πρέπει να είναι καθιστοί.

Αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας – Ποιες περιοχές «πέφτουν» στο επίπεδο 2

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και στο επίπεδο κινδύνου κάθε περιοχής.

Από σήμερα, Παρασκευή, η Καστοριά ανέβηκε στο επίπεδο 4. Επίσης στο επίπεδο 3 ανεβαίνουν η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Επίσης, η Άρτα, ο Έβρος, η Θεσπρωτία, η Ηλεία και η Σκιάθος παίρνουν από το επίπεδο 1 στο επίπεδο 2, γίνονται δηλαδή «κίτρινες» από πράσινες.

Από την άλλη, υπάρχουν και καλά νέα, καθώς μειώθηκε το επίπεδο συναγερμού από «πορτοκαλί» (επίπεδο 3) σε «κίτρινο» (επίπεδο 2) σε εννέα περιοχές της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, το επίπεδο συναγερμού έπεσε κατά μία βαθμίδα σε Ηράκλειο ΚρήτηςΚαρδίτσαΖάκυνθοΚέαΚύθνοΛέσβοΜύκονοΣάμο αλλά και στην Αχαΐα. 

Από πορτοκαλί σε κίτρινο «πέφτουν» και τα νησιά του Αργοσαρωνικού – εκτός από τη Σαλαμίνα – παρόλο που διοικητικά εντάσσονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Τέλος, από κίτρινο σε πράσινο «πέφτουν» τα Γρεβενά και η Λακωνία.

Τι θα ισχύσει με λιανεμπόριο

Από αύριο, Σάββατο, στη δέσμη μέτρων του επιπέδου 4, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, και παροχής υπηρεσιών, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Το ίδιο θα ισχύει για τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανκικιούρ – πεντικιούρ και τα ινστιτούτα αισθητικής σε περιοχές επιπέδου 4, τα οποία θα λειτουργούν όπως στο επίπεδο 3.

Κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στις «κόκκινες» περιοχές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ