Ελληνοτουρκικά : Οι εντάσεις στο Αιγαίο και το σχέδιο της Τουρκίας

Ελληνοτουρκικά : Οι εντάσεις στο Αιγαίο και το σχέδιο της Τουρκίας

Για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής γεωπολιτκής, Γιάννης Μάζης και ο ναύαρχος ε.α., Νίκος Σπανός

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ, καλωσορίζοντας την εξέλιξη στο πλαίσιο της αποφυγής συγκρούσεων και ατυχημάτων μεταξύ των δύο συμμάχων.

Ωστόσο, νέες Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις ανακοίνωσε η Τουρκία, το βράδυ της Παρασκευής. Οι δύο από τις τρεις νέες Navtex είναι για την περιοχή στα ανοιχτά της Φοινίκης, νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, μεταξύ 27-28-29 Οκτωβρίου και θα γίνουν με πραγματικά πυρά.

Μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου βρίσκεται το Oruc Reis, όπου και θα παραμείνει έως τις 27 Οκτωβρίου οπότε λήγει και η νέα τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Για όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής γεωπολιτκής, Γιάννης Μάζης και ο ναύαρχος ε.α., Νίκος Σπανός.

Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, οι Τούρκοι έχουν το σχέδιο της γαλάζιας πατρίδας, το οποίο εμπλουτίζουν όλο και περισσότερο ώστε να το καταστήσουν νομικό τετελεσμένο.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις της 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο έρευνας και διάσωσης έρχονται να συμπληρώσουν το μωσαϊκό και να το εμπεδώσουν στη διεθνή συνείδηση ώστε όταν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία να θέσουν στην τράπεζα διαπραγματεύσεων όλη τη «λίστα Καλίν».

«Πρέπει να καταλάβουμε», υποστήριξε, «ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να εξετάζουμε αποσπασματικά τις τουρκικές κινήσεις αλλά να αντιληφθούμε το γενικότερο στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας στη μεσόγειο και να κινηθούμε αναλόγως».

Από την πλευρά του ο κ. Σπανός σημείωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μέχρι σήμερα συνεχίζει να αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με το Oruc Reis. «Με τον τρόπο αυτό θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε.

Ακόμα, υποστήριξε πως στο δόγμα της γαλάζιας πατρίδας επιχειρησιακά ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη στρατηγική της παρατεταμένης έντασης με στόχο να εκβιάσει την Ελλάδα.

«Επειδή η Τουρκία περιφρονεί θεσμούς και κανόνες θα υπάρξουν εντάσεις και διενέξεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», κατεληξε.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ