Κορωνοϊός : Οι τρεις περιοχές που βρίσκονται μία ανάσα πριν το επίπεδο 4 – Πρόβλεψη σοκ για 2.000 κρούσματα

Κορωνοϊός : Οι τρεις περιοχές που βρίσκονται μία ανάσα πριν το επίπεδο 4 – Πρόβλεψη σοκ για 2.000 κρούσματα

Δύο περιφερειακές ενότητες (η Καστοριά και η Κοζάνη) έχουν περάσει στο επίπεδο 4 σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την παρουσίαση του επιδημιολογικού χάρτη επικινδυνότητας.

Δύο περιφερειακές ενότητες (η Καστοριά και η Κοζάνη) έχουν περάσει στο επίπεδο 4 σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την παρουσίαση του επιδημιολογικού χάρτη επικινδυνότητας.

Ωστόσο δυστυχώς δεν είναι οι μόνες περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς παρουσιάζουν σταθερά  διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Πρόκειται για τρεις περιοχές που προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ισχύουν πλέον και στην Κοζάνη και Καστοριά.

Πρόκειται για τις Σέρρες, όπου σήμερα βρέθηκε εκεί και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για τα Γιάννενα που εδώ και μέρες βρίσκονται πολύ κοντά στον κόκκινο συναγερμό, αλλά αντιστέκεται γενναία, αλλά και για την Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Γιάννενα: Φλερτάρει άσχημα με το επίπεδο 4 – Σταθερά αυξημένα τα κρούσματα

Φλερτάρουν άσχημα αλλά αντιστέκονται γενναία στο κόκκινο, δηλαδή στο επίπεδο 4, τα Ιωάννινα.

Η  μάχη που δίνουν οι Γιαννιώτες τις τελευταίες μέρες είναι μεγάλη καθώς αν και βρίσκονται πολύ κοντά στον πολυπαραγωντικό δείκτη 150 που κρίνει -μεταξύ άλλων – το πέρασμα της περιφέρειας στο επόμενο επίπεδο , ακόμη δεν το έχουν αγγίξει.

Ωστόσο η περιφέρεια παίζει με τη φωτιά καθώς βρίσκεται αρκετά κοντά στον κόκκινο συναγερμό.

Τις επόμενες μέρες λοιπόν δεν αποκλείεται να αλλάξει αυτό και δυστυχώς να επιβληθεί τοπικό lockdown στα Γιάννενα.

Πάντως μέχρι στιγμής όπως αποδεικνύεται και από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα δεν είναι συνεχώς ανοδικά, αλλά αυξομειώνεται κάθε ημέρα.

Τα σκαμπανεβάσματα στα κρούσματα

Ειδικότερα στην αρχή της εβδομάδας, τη Δευτέρα, τα κρούσματα στα Ιωάννινα ήταν μόλις οκτώ. Την Τρίτη ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε σχεδόν, καθώς ανακοινώθηκαν 15 κρούσματα με αποτέλεσμα τότε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας να είχε επιστήσει την προσοχή στους κατοίκους.

Την Τετάρτη έγινε η μεγάλη έκρηξη κρουσμάτων με την περιοχή να καταγράφει 32 κρούσματα, αριθμός τετραπλάσιος από αυτόν της Δευτέρας, ενώ την Πέμπτη ο αριθμός των διαγνώσεων έπεσε αλλά όχι πάρα πολύ στα 23 κρούσματα. 

Τέλος την Παρασκευή καταγράφηκαν 19 κρούσματα στα Ιωάννινα και το Σάββατο 30, πράγμα που αποδεικνύει πως ναι μεν ο αριθμός δεν είναι εκθετικός τις τελευταίες μέρες, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση αμελητέος.

Καμπανάκι Χαρδαλιά για Σέρρες – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

«Είμαστε εδώ όχι για να ανακοινώσουμε κάποιο lockdown, αλλά για  να δούμε πως θα δουλέψουμε τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, ώστε να μην έρθουν νέα», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης στις Σέρρες, οι οποίες παρουσιάζουν μία εκθετική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλευομένων την τελευταία εβδομάδα.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως στην περιοχή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στον δήμο.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν στη μάχη που δίνουν όλοι κατά του κοροναϊού, ενώ ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σερρών και στον αντιπεριφερειάρχη για τα αντανακλαστικά τους. 

Χαρδαλιάς: Πάνω από τα 200 τα ενεργά κρούσματα στις Σέρρες- Έκκληση στους νέους για τα μέτρα

«Η βόρεια Ελλάδα δέχεται επιδημιολογική επίθεση. Δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα σχολεία. Στις Σέρρες δεν έχουμε ιδιαίτερο ζήτημα με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχουν clusters που σχετίζονται με την αθλητική δραστηριότητα τα οποία θα εκτιμηθούν στον κάθε δήμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς προσθέτοντας πως στο επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι έλεγχοι.

Τέλος ο υφυπουργός επισήμανε πως η έξαρση της επιδημίας στις Σέρρες σχετίζεται και με την διασκέδαση, ενώ τόνισε πως τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα και πως όλοι πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα. 

Αρκουμανέας: Καλούμε όλους τους κατοίκους των Σερρών να κάνουν το τεστ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας επισήμανε πως στόχος των αρμόδιων είναι να βοηθήσουν την περιοχή ώστε να μην μπει στο επίπεδο 4.

«Στη χώρα αυτή τη στιγμή γίνονται 25.000 τεστ την ημέρα. Ο σκοπός είναι να βρίσκουμε θετικούς και να τους απομονώνουμε για να σταματήσουμε τη διασπορά», ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας καλώντας όλους τους κατοίκους των Σερρών να περάσουν από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ και να κάνουν το τεστ.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 29 ετών στις Σέρρες, ωστόσο τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία πολύ μεγάλη πίεση και στο νοσοκομείο. 

Θεσσαλονίκη: Συναγερμός με αρνητικό αριθμό κρουσμάτων

Σε συναγερμό βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 217 κρούσματα, το οποίο αποτελεί για ακόμα μια μέρα αρνητικό ρεκόρ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας άφησε ανοιχτό τo ενδεχόμενο να αλλάξει η κατάσταση συναγερμού στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε, βρίσκεται στο τραπέζι η αλλαγή… χρώματος στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο, ενώ υπογράμμισε ότι «είμαστε σε κρίσιμη περίοδο και αναμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων, λέγοντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 28 έτη, αρκετά μικρότερη από τον μέσο όρο της χώρας.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η Θεσσαλονίκη όπως και τα Γιάννενα είναι πανεπιστημιουπόλεις και έχουν αρκετό κόσμο νεαρής ηλικίας.
Ωστόσο, είπε ότι από τους 120.000 φοιτητές που ζουν στην πόλη, αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι 25.000 περίπου.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ισχύουν από χθες στην περιφερειακή ενότητα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι τηρήθηκαν. Πρόσθεσε δε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι πολίτες ένιωθαν φόβο, τώρα όμως νιώθουν και κόπωση από τα μέτρα και οι αρχές πρέπει να βρουν έναν τρόπο να το αντιμετωπίσουν.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι στη συμπρωτεύουσα έχει καλυφθεί το 28% των κλινών για Covid.

«Τα 1.000 κρούσματα μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν 2.000» – Συναγερμός επιστημόνων

Με τα κρούσματα της πανδημίας να αυξάνονται συνεχώς, κυβέρνηση και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, σημείωσε ότι ο ιός είναι γύρο μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λεπτό.

«Τα μέτρα είναι καλά στον βαθμό που ο κόσμος τα ακολουθεί. Το βασικό μέτρο είναι η μάσκα». 

Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα είναι πολύ πιθανό να σπάσουν σύντομα το φράγμα των 1.000 την ημέρα, αφού ο ιός μεταφέρεται πλέον πολύ εύκολα.

«Τα 1.000 κρούσματα μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε 2.000».

Περισσότερα κρούσματα σημαίνει φυσικά περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, κάτι που ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας.
«Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με πολλές εισαγωγές».

Η κ. Γκάγκα τόνισε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της πανδημίας και όσοι δεν τα τηρούν θα πρέπει να απομονώνονται από τους υπόλοιπους.

Ανώριμος μηχανισμός άμυνας η άρνηση

Σχετικά με όσους δεν τηρούν τα μέτρα και αρνούνται την ύπαρξη της πανδημίας, η Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος, τόνισε ότι η καινούργια κατάσταση που έχει φέρει ο κοροναϊός σε όλους τους τομείς της ζωής μας, δημιουργεί άγχος σε πολλούς ανθρώπους και η άρνηση είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν εύκολα τη νέα καθημερινότητα.

«Όταν δεν μπορώ να διαχειριστώ κάτι, ένας ανώριμος μηχανισμός άμυνας είναι η άρνηση».

Η κ. Κανδαράκη σημείωσε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο μαζί με την οργανική μας υγεία δοκιμάζεται και η ψυχική, ενώ είναι πιο δύσκολο για τους ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες.

«Μέσα από τις καινούργιες συνθήκες ενισχύονται οι ψυχικές δυσκολίες».

Τα βασικά συμπτώματα του κοροναϊού
Ένα από τα βασικά συμπτώματα του κορονοϊού είναι η αλλαγή ή απώλεια όσφρησης.

Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ένας ασθενείς πάσχει από κοροναϊό, καθώς τα υπόλοιπα συμπτώματα, όπως πυρετός και βήχας, είναι κοινά σε πολλές ιώσεις.

«Είναι σημαντικό αν κάποιος έχει οποιοδήποτε σύμπτωμα να μείνει σπίτι, να απομονωθεί ο ίδιος».

Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, η πνευμονολόγος σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει από τις ευπαθείς ομάδες, ωστόσο «δε νομίζω ότι το εμβόλιο της γρίπης ενεργοποιεί τον οργανισμό κατά του κοροναϊού».

Η κ. Κανδαράκη κλείνοντας σημείωσε ότι θα πρέπει «να κάνουμε υπομονή γιατί δοκιμάζεται η ψυχραιμία μας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ