Κορωνοϊός : Στοιχεία-σοκ για τα κρούσματα – Σχεδόν διπλάσια από αυτά του Σεπτεμβρίου

Κορωνοϊός : Στοιχεία-σοκ για τα κρούσματα – Σχεδόν διπλάσια από αυτά του Σεπτεμβρίου

Ο μήνας των ρεκόρ ο Οκτώβρης – Κατέρριξε μέχρι και τις προβλέψεις των ερευνητών

Κατακόρυφη ήταν η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας από τον Σεπτέμβρη… στον Οκτώβρη, πράγμα που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των ειδικών για ένα δύσκολο χειμώνα.

Η μόνη χαραμάδα αισιοδοξίας είναι η Αττική, η οποία πλέον εμφανίζει μία σταθεροποίηση ως προς τα κρούσματα.

Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων ήρθε όχι μόνο απότομα, αλλά και απρόβλεπτα διαψεύδοντας ακόμη και διάφορες προγνώσεις.

Οκτώβριος: O  μήνας που ξεπέρασε ακόμη και ερευνητικές προβλέψεις

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη του ερευνητικού κέντρου Ηρακλής για τον Σεπτέμβρη, η οποία ανέφερε πως τα κρούσματα τον Νοέμβριο θα φτάσουν τα 500 και το Δεκέμβρη τα 700.

Δυστυχώς η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο «σκληρή» από την παραπάνω πρόβλεψη καθώς πριν φτάσουμε καν στον Δεκέμβρη φτάσαμε κοντά στα 900 κρούσματα, ενώ σύμφωνα με τον επιστημονικό κύκλο, δεν θα αργήσει η ημέρα που θα δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ωστόσο ας δούμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας σε αριθμούς, ώστε να  φανεί περίτρανα πως μέσα σε ένα μήνα η κατάσταση χειροτέρεψε απότομα.

Βέβαια να σημειώσουμε πως από τον ένα μήνα στον άλλον, τα τεστ από τον ΕΟΔΥ αυξήθηκαν, αφού οι ΚΟΜΥ πραγματοποίησαν ελέγχους τόσο σε πλατείες της Αθήνας όσο και σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. 

Τα ρεκόρ που έσπασαν τον Σεπτέμβρη δεν είναι τίποτα μπροστά στον Οκτώβρη

Τον Σεπτέμβρη λοιπόν καταγράφηκε το 1/3 των κρουσμάτων από την πρώτη ημέρα που ήρθε ο κοροναϊός στην Ελλάδα.

Τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου καταγράφηκαν συνολικά 8.362 κρούσματα.

Η Αττική ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από τον κοροναϊό μάλιστα τον περασμένο μήνα, καθώς συγκέντρωνε την συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο διάστημα 19-25 Σεπτεμβρίου στην Αττική είχαν καταγραφεί 1.142 κρούσματα, ενώ τα συνολικά κρούσματα στο ίδιο διάστημα ήταν 2.195.

Θα έλεγε κανείς πως ο Σεπτέμβριος ήταν καταστροφικός μήνας για την πρωτεύουσα καθώς επιβεβαιώθηκαν τα μισά από τα συνολικά κρούσματα, δηλαδή 4.221.

Αναλυτικά τα κρούσματα από 19-25 Σεπτεμβρίου:

19/09: 240 κρούσματα (99 στην Αττική)

20/09: 170 κρούσματα (89 στην Αττική)

21/09: 453 κρούσματα (174 »»)

22/09: 346 κρούσματα (210 »)

23/09: 358 κρούσματα (194 »»)

24/09: 342 κρούσματα (213 »»)

25/09:284 κρούσματα (163 »»)

Δυστυχώς αν ο Οκτώβρης ήταν υπαρκτό πρόσωπο θα… γελούσε με τα παραπάνω νούμερα, καθώς αυτό τον μήνα καταρρίφθηκαν όλα τα ρεκόρ.

Ρεκόρ όχι μόνο από τον προηγούμενο μήνα, αλλά και από την αρχή της πανδημίας.

Μάλιστα από ένα σημείο και μετά τα ρεκόρ έσπαγαν τον ένα μετά το άλλο μέσα στον ίδιο μήνα.

Σίγουρα για αυτή την κατάσταση ευθύνεται και η απότομη άνοδος των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Γιάννενα, Καστοριά και Κοζάνη. 

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης προκαλεί ανησυχία, καθώς μέσα σε διάστημα 5 ημερών τα κρούσματα από τα 5 έφτασαν τα… 56.

Η διασπορά είναι τόσο μεγάλη στην συμπρωτεύουσα που σε διάστημα μίας εβδομάδας έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί τα κρούσματα καθώς από 56 έφτασαν τα 197.

Όταν ο Οκτώβρης ξεκίνησε στραβά

Βέβαια από την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου φάνηκε πως τα πράγματα θα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο.

Ειδικότερα στις αρχές του Οκτωβρίου η Ελλάδα έσπαγε το φράγμα των 20.000 κρουσμάτων συνολικά από τον Φεβρουάριο.

Βέβαια τότε κανείς δεν πίστευε πως μόνο μέσα σε ένα μήνα θα καταγραφούν πάνω από τα μισά κρούσματα όλης της προηγούμενης περιόδου.

Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 12.239 περιπτώσεις Covid-19, αριθμός ρεκόρ.

Χρειάστηκε μάλιστα μόλις μία εβδομάδα για να χτυπήσει κόκκινος συναγερμός σε κυβέρνηση και ειδικούς και τα νέα μέτρα να πέσουν στο τραπέζι και τελικά να αποφασιστούν.

Την εβδομάδα αυτή (19/10 – 25/10) καταγράφηκαν 5.330 κρούσματα σε όλη τη χώρα (ενώ αντίστοιχα τον Σεπτέμβρη ήταν 2.195), ενώ στην Αττική είχαμε 1.921 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις (ενώ τον Σεπτέμβρη ήταν 1.142). 

Μέσα λοιπόν σε 7 ημέρες είχαμε τα μισά κρούσματα όλου του Σεπτεμβρίου και χίλια παραπάνω.

Ακόμη ένα παράδειγμα είναι πως από την 1-18 Οκτωβρίου η χώρα μας μετρούσε 6.909 κρούσματα, ενώ από τις 19 του μήνα έως και χτες… οι περιπτώσεις ήταν όπως προαναφέραμε 5.330.

Αναλυτικά τα στοιχεία του «μαύρου» Οκτωβρίου (σε σχέση με τα παραπάνω του Σεπτέμβρη)

19/10: 388 κρούσματα (175 στην Αττική)

20/10: 677 κρούσματα (250 στην Αττική)

21/10: 865 κρούσματα (331 »»)

22/10: 882 κρούσματα (290 »»)

23/10: 841 κρούσματα (290 »»)

24/10: 887 κρούσματα (288 »»)

25/10: 790 κρούσματα (297 »»)

Προβλέψεις για διπλάσια κρούσματα αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς την περασμένη εβδομάδα το ένα ρεκόρ κρουσμάτων διαδεχόταν το άλλο.

Πλέον αυτό που περιμένουν όλοι είναι να περάσει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να εξετάσουν αν τα μέτρα τελικά καρποφόρησαν.

Αν συμβεί αυτό κανονικά θα πρέπει να δούμε πτώση των κρουσμάτων μέχρι τον επόμενο μήνα. Αν όχι τότε δεν αποκλείεται να πάμε σε πιο σκληρά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν με κάθε τρόπο πως αν δεν τηρήσουμε και τώρα τα μέτρα, τότε οι επιπτώσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στο σύστημα Υγείας θα είναι μεγάλες. 

Τα χειρότερα έρχονται;

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού θα έχουμε τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα προειδοποίησε η καθηγήτρια επιδημιολογία Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού φάνηκε ιδιαίτερα ανησυχητική μιλώντας στο Open και τόνισε ότι οι επόμενες μέρες θα δείξει κατά πόσο η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελέσει ανάχωμα στην διασπορά.

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι μέσα σε 8 μέρες έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων καθώς στις 16 Οκτωβρίου είχαμε 508 κρούσματα και στις 24 Οκτωβρίου ανεβήκαμε στα 935.

«Ο διπλασιασμός είναι η ένδειξη ότι έχουμε επιθετική αύξηση. Αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, αν δεν λειτουργήσουν, στις επόμενες οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων, θα έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα. Θα έχουμε δραματική αύξηση» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι σαν να παλεύουν δύο δυνάμεις των μέτρων και του πολλαπλασιασμού.»

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ