Σεισμός – τρόμος στη Σάμο: Φόβοι για μεγάλη τραγωδία στη Σμύρνη (vids)

Σεισμός – τρόμος στη Σάμο: Φόβοι για μεγάλη τραγωδία στη Σμύρνη (vids)

Εξι ελαφρά τραυματίες από τον σεισμό 6,7 Ρίχτερ - Μικρές ζημιές στη Σάμο - Τα μάτια όλων στραμμένα στη Σμύρνη όπου εκφράζονται φόβοι για νεκρούς

Ηταν ελάχιστα λεπτά πριν από τις 2 όταν επί 15- 20 δευτερόλεπτα ταρακουνήθηκε όλη η Ελλάδα από τον πολύ ισχυρό σεισμό 6.7 Ρίχτερ που χτύπησε 19 χιλιόμετρα από τη Σάμο. Ενας σεισμός που δείχνει να προκαλεί μεγάλη τραγωδία στη γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σμύρνης, όπου οι καταστροφές είναι μεγάλες και εκφράζονται φόβοι για νεκρούς κάτω από τα διαλυμένα κτίρια.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο ο σεισμός διήρκησε 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη Θεσσαλία.

Το επίκεντρο εντοπίζεται βόρεια της Σάμου σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι περίπου 2 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

O σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και την Αττική η οποία «χόρευε» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου. Φαίνεται να ήταν ο κύριος σεισμός αλλά οι επιστήμονες λένε ότι θα υπάρξουν πολλοί μετασεισμοί.

Κάτοικος του νησιού μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι την ώρα του σπιτιού έσπαγαν γυαλικά, καθρέφτες, ενώ σύμφωνα με τον Γιώργο Αυτιά ο οποίος κατάγεται από τη Σάμο και μίλησε με ανθρώπους από το νησί έχει καταρρεύσει κομμάτι της εκκλησίας στο Καρλόβασι. Ο δημοσιογράφος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε παλιά κτίρια, σπίτια του νησιού, τονίζοντας ωστόσο ότι το νησί έχει πολλά νέα κτίρια τα οποία δεν φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιους μικροτραυματισμούς κατοίκων, έξι το σύνολο, κυρίως στο λιμάνι.

Κτίρια υπέστησαν ζημιές, αλλά όχι σε σημείο που να υπάρχουν πολλοί τραυματίες από κόσμο που βρισκόταν εκεί. Ανάστατοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους από το μεσημέρι ενώ το γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες από τη θάλασσα που φούσκωσε και υπήρχαν φόβοι για τσουνάμι.’

Από την Αστυνομία αναφέρουν ότι ζημιές υπήρξαν σε παλιά σπίτια ακατοίκητητα σε Βαθύ, Καρλόβασι και Χώρα Πυθαγορείου. Ακόμη ζημιές σε τμήμα Ναού στο Καρλόβασι… Κατολισθήσεις στο δρόμο Σάμου – Καρλόβασι στη θέση Αυλάκια.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης, που ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης για τσουνάμι, μιλώντας στο protothema.gr, έκανε λόγο για ένα τσουνάμι μικρής ισχύος.

«Αυτό που είδαμε ήταν ένα τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό που είχε χτυπησει την Κω και αυτό που σκεφτόμαστε είναι αν μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε αυτό που λέμε υποθαλάσσια κατολίσθηση».

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοινώθηκε ότι κλειστό είναι το αεροδρομιο Σάμου μέχρι τις 17:00 για αξιολόγηση ζημιών ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ μεταβαίνουν με σούπερ Πούμα στο νησί για παν ενδεχόμενο.

Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας & ΕΚΑΒ σε Σαμό & Ικαρία βρίσκονται σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροιλός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, στην περιοχή του επικέντρου υπάρχει γνωστό ρήγμα. Μίλησε μάλιστα για το ενδεχόμενο να υπάρξει «μικρό τσουνάμι». Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αναβάθμισε τον σεισμό στα 6.9 Ρίχτερ.Μάλιστα, στις 14.15 η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Σάμου και των γύρω νησιών στο οποίο συμβούλευε να μείνουν μακριά από τις ακτές λόγω κινδύνου υψηλού κυματισμού.

Δραματική η κατάσταση στη Σμύρνη

Τραγική είναι η κατάσταση στη Σμύρνη καθώς όλα δείχνουν ότι θα υπάρχουν θύματα. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει στην πόλη και κόσμος ψάχνει τους δικούς του ανθρώπους.

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ