Η τραγωδία ενώνει…

Η τραγωδία ενώνει…

Ο σεισμός ενώνει, δεν μπορεί να χωρίσει, δεν γνωρίζει σύνορα και ίσως, όπως σχολίασαν κάποιοι, να προσφέρει μια ευκαιρία αναβίωσης της διπλωματίας των σεισμών.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ετοιμαζόταν, νωρίς το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, για τις ανακοινώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων προς έλεγχο της έξαρσης του δεύτερου πανδημικού κύματος.

Μέχρι που ο μεγάλος σεισμός των 6,7 ρίχτερ στα βορειοδυτικά της Σάμου ταρακούνησε όλη την Ελλάδα και μαζί τα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του. Από τον κορωνοϊό στον σεισμό. Οι προγραμματισμένες για τις 3 μ.μ. ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού ανεβλήθησαν για το Σάββατο και ο υφυπουργός έτρεξε γρήγορα-γρήγορα στο Επιχειρησιακό Κέντρο προκειμένου να ενημερωθεί για ενδεχόμενες καταρρεύσεις, υλικές ζημιές και πιθανά θύματα.

Αντιστοίχως κινήθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αμφότεροι συγκλονίστηκαν από την ένταση του σεισμού, τις μεγάλες ζημιές και τις αναφορές για τα δύο 17χρονα παιδιά που καταπλακώθηκαν από τις πέτρες των τοίχων που κατέπεσαν. Αμέσως άρχισαν να οργανώνουν τα συνεργεία ταυτοποίησης των ζημιών και παροχής βοήθειας στους όποιους πληγέντες. Και μαζί να ετοιμάζονται για το δύσκολο ταξίδι στο ακριτικό νησί.

Ωστόσο, σχεδόν αυτόματα το βλέμμα τους μεταφέρθηκε απέναντι, στη μικρασιατική ακτή και συγκεκριμένα στη Σμύρνη, απ’ όπου είχαν αρχίσει να έρχονται εικόνες κατάρρευσης κτιρίων και να περιγράφονται από τα γειτονικά μέσα ενημέρωσης προσπάθειες αναζήτησης διασωθέντων κάτω από τα ερείπια. Εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας προηγούμενες διαφορές και εντάσεις.

Ο σεισμός ενώνει, δεν μπορεί να χωρίσει, δεν γνωρίζει σύνορα και ίσως, όπως σχολίασαν κάποιοι, να προσφέρει μια ευκαιρία αναβίωσης της διπλωματίας των σεισμών. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα, όταν γνωστοποιήθηκε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον σεισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, αυτές είναι στιγμές που οι άνθρωποί μας πρέπει να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον».

Πληροφορούμαστε ότι ο τούρκος πρόεδρος ανταποκρίθηκε αμέσως, οι δύο ηγέτες μίλησαν σε καλό κλίμα για 10-12 λεπτά και προσφέρθηκαν και οι δύο να παράσχουν βοήθεια αν χρειαστεί. Λίγο αργότερα και ο Νίκος Δένδιας τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Είχε προηγηθεί μήνυμα που ανέβασε στο Twitter η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα, με το οποίο εκφράστηκε η λύπη της Αθήνας για την απώλεια του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, «μιας προσωπικότητας που συνεισέφερε στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας του».

Ο Γιλμάζ, γνωστός και ευρύτερα λόγω του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ του 1988 για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο, δεν ήταν εύκολος συνομιλητής – το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Τουλάχιστον την εποχή του όμως, οι ελληνοτουρκικοί δίαυλοι δεν είχαν καταρρεύσει όπως σήμερα…

Βέβαια… τα θαύματα κρατάνε λίγο καθώς η επιθετική ρητορική της Τουρκίας συνεχίζεται και μετά τον σεισμό ενώ το Orus Reis συνεχίζει να βολτάρει στο Αιγαίο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ