Σοκάρει ο αριθμός των νεκρών : Ο ιός σκότωσε 159 ανθρώπους από την 1η Νοεμβρίου

Σοκάρει ο αριθμός των νεκρών : Ο ιός σκότωσε 159 ανθρώπους από την 1η Νοεμβρίου

Τρόμο προκαλεί η αλματώδης αύξηση των νεκρών στη χώρα μας που από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή, άγγιξε τους 159. Τα δύο τελευταία 24ωρα έχασαν τη ζωή τους 69 άνθρωποι. Το Σάββατο 34 και την Κυριακή 35.

Τρόμο προκαλεί η αλματώδης αύξηση των νεκρών στη χώρα μας που από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή, άγγιξε τους 159. Τα δύο τελευταία 24ωρα έχασαν τη ζωή τους 69 άνθρωποι. Το Σάββατο 34 και την Κυριακή 35.

Πρόκειται για αριθμούς πρωτόγνωρους, που σοκάρουν, και καταδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία εξολοθρεύει ο ιός κατά το δεύτερο κύμα εξάπλωσής του, τους εξασθενημένους οργανισμούς, κυρίως των ηλικιωμένων ανθρώπων. Κοροναϊός: Η κατανομή των κρουσμάτων – 483 στη Θεσσαλονίκη, 396 στην Αττική και 125 στην Πέλλα

Από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 784 άνθρωποι και ο αριθμός των κρουσμάτων άγγιξε τις 56.698. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 39 χρόνια. Ομως τις τελευταίες μέρες, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο, ότι αυτά τα νούμερα που δεν είναι διαχειρίσιμα από το σύστημα Υγείας. Στις ΜΕθ την Κυριακή νοσηλεύονται 228 άνθρωποι με κοροναϊό. Η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς υπάρχουν νοσοκομεία που δεν μπορούν να δεχτούν άλλους ασθενείς.

Τους «διώχνουν» για να εκμεταλλευτούν κάθε ελεύθερο τετραγωνικό για να βάλουν κρεβάτια COVID. Οι ειδικοί τρέμουν ότι το σύστημα Υγείας έχει εισέλθει σε μαύρη δίνη. Και ο αριθμός των νεκρών δεν θα μειωθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη εξάλλου «από περίπου τις 10 του μήνα περιμένουμε μια κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων, ίσως και πάνω από 3.000, κι έπειτα θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης». Κοροναϊός : Στα 1.914 τα νέα κρούσματα και 35 νεκροί –  228 οι διασωληνωμένοι

Όπως είπε, μιλώντας στο Open, «αυτό που περιμένω είναι έως τις 30 του μήνα να έχουμε φτάσει κοντά, λίγο παραπάνω στα 500 κρούσματα και μετά να ανοίξει προσεκτικά η οικονομία».
Ο ίδιος, ωστόσο, εκτίμησε πως πρέπει να πάρουμε κι άλλα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τις επόμενες ημέρες η καθημερινότητα αναμένεται να κατακλυστεί από τις «μαύρες» ειδήσεις που γεννά η πανδημία, καθώς το κύμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος εισαγωγών και διασωληνώσεων να συνεχιστεί με δραματικούς ρυθμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ειδικοί έχουν υπολογίσει πως το 14% των θετικών κρουσμάτων θα χρειαστούν νοσηλεία, εκ των οποίων οι δύο στους δέκα θα αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα να περάσουν την πόρτα της Εντατικής. Ωστόσο από αυτούς μόλις το 30% θα επιβιώσει.

‘Ολο τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 20.365 νέα κρούσματα και μόνο τις πρώτες πέντε ημέρες του Νοεμβρίου προστέθηκαν 10.556.

Το «μαύρο» ρεκόρ με 34 καταγεγραμμένους θανάτους το Σάββατο και τα  2.556 νέα κρούσματα, προκαλούν τρόμο, την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Μόνο το Σάββατο έγιναν 344 νέες εισαγωγές ασθενών.

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία ήδη  ασφυκτιούν καθώς εκτός από τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό νοσηλευομένων με κοροναϊό καλούνται να περιθάλψουν και αυτούς που χρειάζονται νοσηλεία για άλλες ασθένειες.

«Το σύστημα υγείας πιέζεται. Αν συνεχίζαμε να προχωρούμε με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα τα βγάζαμε πέρα στα νοσοκομεία», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.  Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο διάστημα από 20 Οκτωβρίου ως 22 Οκτωβρίου κατά το οποίο είχαμε άμεσο τριπλασιασμό κρουσμάτων. Ενώ τρεις είναι οι κρίσιμες παράμετροι: o αριθμός κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων.

Η κ. Παγώνη στάθηκε επίσης στην πίεση που δέχθηκαν τα νοσοκομεία όχι μόνο λόγω των ασθενών με κοροναϊό αλλά και του συνόλου των ασθενών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι ασθενείς non covid πρέπει να εξυπηρετηθούν, πρέπει να χειρουργηθούν. Εκεί λοιπόν υπήρχε πίεση γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα τα τμήματα covid».

Αναγκαία η τήρηση των μέτρων

Η κ. Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στον συνωστισμό που προκλήθηκε το διήμερο πριν το lockdown και σημείωσε πως τα αποτελέσματα από άποψης κρουσμάτων θα φανούν σε 15 μέρες.

Όσον αφορά τα μέτρα, τόνισε πως αν προσαρμοστούμε όλοι, τότε σε τρεις εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα με μείωση κρουσμάτων. Στη συνέχεια θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, με σταδιακή άρση των μέτρων. Θα παραμείνουν πάντως μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι αποστάσεις και άλλα.

«Αν προσαρμοστούμε σε όλα τα μέτρα θα βοηθήσουμε ώστε να ανοίξουν τα μαγαζιά και να δουλέψουν τις μέρες των Χριστουγέννων, πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα πάντως σχετικά με το αν προϋποτίθεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων προκειμένου να πάμε και πάλι σε άνοιγμα της αγοράς, η κ. Παγώνη απάντησε: «Εννοείται. Δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα καταστημάτων κλπ αν δεν είμαστε κάτω από 1.000 κρούσματα ημερησίως. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας» είπε.

«Πρέπει να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών»

Την ίδια ώρα τρομάζει, το στοιχείο που παρέθεσε στην ίδια εκπομπή ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος  καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών:

Σύμφωνα με τον καθηγητή ακόμη και αν με ένα μαγικό τρόπο μπορούσαμε να δεκαπλασιάσουμε τον αριθμό των νοσοκομείων και τις κλίνες εντατικής θεραπείας που έχουμε στη χώρα θα παρέμενε το πρόβλημα της θνητότητας των ασθενών με κοροναϊό, αφού από τους διασωληνωμένους με Covid σε ΜΕΘ, το 40-43% πεθαίνουν.

«Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν όσες περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας γίνεται οι οποίες θα μείνουν παρακαταθήκη για την Ελλάδα. Ομως δεν αποτελεί λύση για την πανδημία να πούμε ότι έχουμε χιλιάδες κλίνες είτε απλές είτε εντατικής θεραπείας» είπε, εξηγώντας ότι αν φθάναμε σε σημείο να χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι κλίνες θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. «Πρέπει συνεπώς να σταματήσουμε την πανδημία και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενών» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, προειδοποιώντας ότι ακόμη και αν λήξει η καραντίνα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό.

Η κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα την Κυριακή

Στο «κόκκινο» παραμένει Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς από τα 1.914 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, τα 396 εντοπίζονται στην πρωτεύουσα ενώ τα 483 στη Θεσσαλονίκη

Έκρηξη κρουσμάτων παρουσιάζει, η Πέλλα, το Κιλκίς και οι Σέρρες.

Αναλυτικότερα:

39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

396 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

483 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

31 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

42 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

41 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας  εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές

17 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

106 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 51 κρούσματα συνδέονται με  δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ)

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

68 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

59 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

125 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

65 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

86 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην  Π.Ε. Τήνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

53 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

30 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ