Συναγερμός στην Κοζάνη : Η ασθένεια στα βιζόν ήρθε και στην Ελλάδα – Θετικά όλα τα δείγματα στη φάρμα

Συναγερμός στην Κοζάνη : Η ασθένεια στα βιζόν ήρθε και στην Ελλάδα – Θετικά όλα τα δείγματα στη φάρμα

Θετικοί εκτροφείς και στην Ελλάδα. Το σχέδιο για τις φάρμες με τα θετικά μινκ.

Θετικά στον κορωνοϊό είναι τελικά όλα τα γουνοφόρα ζώα,μινκ,  σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και των οκτώ δειγμάτων που έλαβε χθες το κλιμάκιο των κτηνιάτρων από φάρμα όπου θετικός στον ιό είχε βρεθεί και ο ιδιοκτήτης, στην περιοχή του Βοΐου.

Τόσο στα νεκρά όσο και στα ζωντανά μινκ υπήρχαν όλες οι ενδείξεις ότι είχαν προσβληθεί από το ιό -συμπτώματα του αναπνευστικού, έκκριμα από τη μύτη, ανορεξία και κατάπτωση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχει κίνδυνος και για τα υπόλοιπα ζώα της φάρμας, καθώς οι αποστάσεις στον χώρο εκτροφής τους είναι κοντινές μεταξύ τους.

Θετικοί στον κοροναϊό και εκτροφείς μινκ

΄Εκτός από τον ιδιοκτήτης της φάρμας στην περιοχή της Κοζάνης, θετικοί στον κοροναϊό βρέθηκαν και εργαζόμενοι σε εκτροφεία μινκ στην περιοχή, όπου εκτρέφονται περίπου 500.000 γουνοφόρα ζώα.

Για τον λόγο αυτό χτες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν rapid test σε εκτροφεία στην Καστοριά, όπου βρέθηκαν 10 εργαζόμενοι θετικοί στον κορωνοϊό σε σύνολο 91 τεστ.

Αρνητικά ήταν και τα 21 δείγματα στα Γρεβενά, καθώς και τα 22 στη Φλώρινα.

Το σχέδιο για την φάρμα με τα θετικά μινκ

Όπως ανέφερε σήμερα στο kozan.gr, o Διευθυντής της Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου «Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αποδεικνύεται ότι στη συγκεκριμένη μονάδα εκτροφής υπάρχει ο ιός.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα περιμένουμε να μας σταλθούν κεντρικές οδηγίες αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να θανατωθούν όλα τα μινγκ στη μονάδα, στο σύνολό τους γύρω στις 2500. Κάνω μια έκκληση προς όλους τους εκτροφείς τέτοιων μονάδων. Να μπαίνει στις μονάδες το απολύτως απαραίτητο προσωπικό για τη φροντίδα των ζώων, το οποίο πρέπει να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα βιο-ασφάλειας, να χρησιμοποιεί ρούχα αποκλειστικά για τη μονάδα, τα οποία θα φορά και θα αποθέτει στην είσοδο της μονάδας, χρησιμοποιώντας πάντα μάσκα & προστατευτικά γυαλιά κι αν είναι δυνατόν και με φόρμες μιας χρήσεως, γάντια, απολυμαντικά και το αυτοκίνητο με το οποίο προσέρχεται στη μονάδα το συγκεκριμένο προσωπικό να μην εισέρχεται εντός των εγκαταστάσεων και να σταθμεύεται σε κάποια ασφαλή απόσταση (π.χ. 50 μέτρα μακριά)».

Τι γνωρίζουμε για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού στα βιζόν

Σύμφωνα με χθεσινό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχουν εντοπιστεί στη Δανία 12 ανθρώπινα κρούσματα της μεταλλαγμένης εκδοχής του νέου κοροναϊού, «με τέσσερις γενετικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη S».

Όπως αναφέρεται, η εισαγωγή του ιού σε ένα εκτροφείο από άνθρωπο-ασθενή «οδηγεί σε ταχεία εξάπλωση» ανάμεσα στα ζώα.

«Λόγω του μεγάλου αριθμού των μολύνσεων και ενδεχομένως των βιολογικών διαφορών μεταξύ βιζόν και ανθρώπων, ο ιός σωρεύει μεταλλάξεις ταχύτερα μεταξύ των βιζόν για να εξαπλωθεί ξανά στον ανθρώπινο πληθυσμό».

Αν αυτή η νέα μορφή του ιού, σημειώνεται, που είναι «λιγότερο ευάλωτη» σε αντισώματα, «επεκταθεί ευρέως» μεταξύ ανθρώπων, αυτό «δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει το επίπεδο της συνολικής αποτελεσματικότητας των εμβολίων που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης». Το ECDC αναφέρει ότι συνεργάζεται στενά με τις δανικές αρχές και προτείνει τη διενέργεια τεστ στα ζώα, την καταγραφή των γενετικών και αντιγονικών χαρακτηριστικών της νέας μορφής του ιού, καθώς και μέτρα κατά της εξάπλωσής του μεταξύ εργαζομένων και επισκεπτών σε εκτροφεία βιζόν.

Εικόνες-σοκ από τη Δανία με τη θανάτωση βιζόν λόγω κοροναϊού

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από την θανάτωση μινκ στη Δανία καθώς 2 εκατομμύρια ζωάκια θανατώθηκαν και ενταφιάστηκαν σε ομαδικούς τάφους στη Δανία προκειμένου να εξαλειφθεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που θα μπορούσε σύμφωνα με τους ειδικούς να μειώσει την αποτελεσματικό του εμβολίου.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Cluster 5 προκάλεσε παγκόσμιο πανικό επειδή, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη ενδέχεται να έχει κάποια αντίσταση στα αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του ιού.

Τα περισσότερα εμβόλια Covid-19 λειτουργούν διεγείροντας μια απόκριση αντισωμάτων. Να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διευρεύνηση.

Σημειώνεται πως το σχέδιο για τη θανάτωση 17 εκατ. βιζόν στη Δανία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι δεν έχει καμία νομική βάση η εντολή που έχει δώσει.

Να σημειωθεί ότι η Δανία παρουσίασε επίσης ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022, προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τη διαταγή της για την εξόντωση όλων των βιζόν που εκτρέφονται στις φάρμες της χώρας. Από την ανακοίνωση την 4η Νοεμβρίου, 2,4 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη θανατωθεί στη Δανία, την πρώτη εξαγωγέα βιζόν παγκοσμίως.

Τι γνωρίζουμε για τα βιζόν (ή μινκ)

Το βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών. Έχει σώμα μακρόστενο, μήκους 40-50 εκ., με ουρά που μπορεί να φτάσει τα 14 εκ.

Χάρη στα μεμβρανώδη πίσω πόδια, μπορεί να κινείται άνετα μέσα στο νερό. Υπάρχουν δύο είδη βιζόν: το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από την Βόρεια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη το 1920 και είναι μεγαλόσωμο με καφέ γούνα και λευκά χείλη, και το ευρωπαϊκό (Mustela lutreola), που είναι μικρότερο μέγεθος και έχει σκούρα γκρίζα γούνα με λευκά και τα δύο χείλη.

Το ευρωπαϊκό βιζόν συναντάται κυρίως στην Ρουμανία, στην Φινλανδία και την Ρωσία, όπου ζει κοντά σε έλη, λίμνες και ποτάμια, σε δάση με πλούσια βλάστηση. Εξαιρετικός κολυμβητής, βουτά με μεγάλη επιδεξιότητα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 5 μ. Κολυμπά ακόμη και στα παγωμένα νερά τον χειμώνα, χάρη στην προστασία που του παρέχει το πυκνό τρίχωμά του.

Σκάβει σήραγγες στο χώμα για να φωλιάσει σε σημεία κοντά στο νερό και σε έκταση που κυμαίνεται από 1 έως 4 χλμ. Κάθε σήραγγα έχει δύο εξόδους, μία στο νερό και μία στην ξηρά.

Το βιζόν τρέφεται με μικρά ζώα, όπως βατράχους, ψάρια και τρωκτικά, αλλά και με αυγά. Κυνηγήθηκε για την γούνα του του, και μάλιστα έφτασε στα όρια της εξαφάνισης. Σήμερα, αριθμεί ελάχιστα άτομα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Εκτρέφεται όμως σε ειδικά εκτροφεία για την γούνα του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ