Βαρώσια : Σήμερα η προκλητική φιέστα και το πικνίκ Ερντογάν στα κατεχόμενα

Βαρώσια : Σήμερα η προκλητική φιέστα και το πικνίκ Ερντογάν στα κατεχόμενα

Στην περίκλειστη Αμμόχωστο θα βρεθεί σήμερα, μετά τις 11 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Έντονη αντίδραση από Αθήνα και Λευκωσία.

Ανήμερα της θλιβερής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, οι κατοχικές Αρχές ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Τούρκο Πρόεδρο, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Θα συνοδεύεται από 8 υπουργούς της κυβέρνησης του, τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, και τον κυβερνητικό εταίρο του και επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και 16 βουλευτές.

Σε μια παράλληλη πρόκληση ο ηγέτης της Τουρκίας θα φτάσει στα Κατεχόμενα λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής. Θα συμμετάσχει στα προκλητικά πανηγύρια για την μαύρη επέτειο, τα οποία θα κορυφωθούν στις 12:30 με την στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ. Αμέσως μετά θα εγκαινιάσει το νοσοκομείο κορoναϊού στην κατεχόμενη Λευκωσία και στη συνέχεια θα πάει στην Αμμόχωστο.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Ερντογάν αποφάσισε να ανοίξει την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, προκαλώντας την οργή της Κύπρου αλλά και την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε την ακύρωση της σχετικής απόφασης από την Άγκυρα. Ωστόσο, δεν πτοήθηκε και μεταβαίνει τώρα εκεί για… πικνίκ με τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. 

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Από την Παρασκευή στα Κατεχόμενα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επιθεωρεί τις προετοιμασίες για την άφιξη του τούρκου προέδρου.

Οι εργασίες τις τελευταίες ημέρες ήταν πυρετώδεις. Μπροστά από τα ερειπωμένα κτίρια που ουρλιάζουν πλιάτσικο και λεηλασία, τοποθετήθηκαν ξύλινα τραπέζια εκδρομικών χώρων και νέες πινακίδες πληροφορούν τους επισκέπτες, σε τρεις γλώσσες, για τις ώρες λειτουργίας της περίκλειστης πόλης.

Παράλληλα, φορτηγά, μπουλντόζες και εκσκαφείς δούλευαν διαρκώς, ενώ έλαβαν χώρα ασφαλτοστρώσεις και δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Αναφορές σε τουρκοκυπριακά μέσα κάνουν λόγο για μεταφορά γρασιδιού στην περιοχή που ονομάστηκε ως «εθνικό πάρκο» και που ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει το μακάβριό του πικνίκ. 

Αθήνα: Πρωτοφανής πρόκληση

Για ενέργεια που προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο η Αθήνα.

«Η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στα Βαρώσια, «ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τονίζει σε ανακοίνωσή το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ, υπογραμμίζοντας πως η ενέργεια αυτή «προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, εκφράζει την προσδοκία του αυτή η νέα προκλητική ενέργεια να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ενώ επαναλαμβάνει τη θέση του περί επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. 

Λευκωσία: Άνευ προηγουμένου πρόκληση

Ως άνευ προηγουμένου πρόκληση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζει η Λευκωσία την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πιο συγκεκριμένα, η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής:

«Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789.

» Ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

» Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Ψήφισμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο θα εγκρίνουν σήμερα κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες, το οποίο θα σταλεί στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Γ.Γ. των Η.Ε. και στην Ε.Ε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ