Κορωνοϊός : Δραματική η κατάσταση στις ΜΕΘ – Στο 82% η πληρότητα σε όλη τη χώρα, στο 94% στη Θεσσαλονίκη – Πάνω από 3.800 νοσηλείες

Κορωνοϊός : Δραματική η κατάσταση στις ΜΕΘ – Στο 82% η πληρότητα σε όλη τη χώρα, στο 94% στη Θεσσαλονίκη – Πάνω από 3.800 νοσηλείες

Ο «χάρτης» των ΜΕΘ για κορωνοϊό σε όλη τη χώρα. Πόσες είναι κενές. Η κατάσταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα, καθώς η πληρότητα φτάνει το 80%, ενώ εξετάζεται ακόμα και η μεταφορά ασθενών από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, αν κριθεί αναγκαίο. Αυτό σημαίνει ότι 8 στις 10 κλίνες ΜΕΘ είναι αυτή τη στιγμή γεμάτες και μόνο 2 στις 10 μπορούν να διατεθούν.

Οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε όλη τη χώρα είναι 1.203 από αυτές το 79% είναι κατειλημμένο και μόνο 253 κλίνες είναι κενές.

Όσον αφορά τις ΜΕΘ Covid-19 πανελλαδικά, αυτές είναι γεμάτες σε ποσοστό 82%. 12 κλίνες έχουν μείνει κενές στη Θεσσαλονίκη και 53 στην Αττική. Κάτι που σημαίνει ότι αν τις επόμενες ημέρες αυξηθούν δραματικά τα κρούσματα θα είναι αδύνατη η νοσηλεία τους στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και θα χρειαστούν αεροδιακομιδές.

Πίεση δέχονται και οι ΜΕΘ για άλλες περιπτώσεις,  καθώς έχει καλυφθεί το 76% των κλινών. Συγκεκριμένα από τις συνολικά 579, οι 440 είναι κατειλημμένες και οι 139 κενές.

Στα όρια τους οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη – Στο 75% η πληρότητα στην Αττική

Με βάση στοιχεία του υπ. Υγείας, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211.

Η πληρότητα έχει φτάσει στο 94%, καθώς από τις 211, οι 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 214.

Από αυτές, 161 είναι κατειλημμένες και 53 κενές (ποσοστό 25%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 28%)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 36 κατειλημμένες και 17 κενές (ποσοστό 32%)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 134 κλίνες, εκ των οποίων 126 κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 6%)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 123 κλίνες, εκ των οποίων 109 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 11%)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 68 κλίνες, εκ των οποίων 65 κατειλημμένες και 3 κενές (ποσοστό 4,5%)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 13 κατειλημμένες και 5 κενές (ποσοστό 28%)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, όλες κατειλημμένες 

Σχεδόν 4.000 οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες

Όσον αφορά τις συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, αυτές  είναι 6.074.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.831 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 629 (από τις 1.169 διαθέσιμες κλίνες)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 244 (από τις 480 διαθέσιμες κλίνες)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 895 (από τις 1.204 διαθέσιμες κλίνες)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.175 (από τις 1.557 διαθέσιμες κλίνες)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 453 (από τις 589 διαθέσιμες κλίνες)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 232 (από τις 636 διαθέσιμες κλίνες)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 59 (από τις 235 διαθέσιμες κλίνες)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 144 (από τις 194 διαθέσιμες κλίνες)

Νοσηλευτές από όλη την Ελλάδα σπεύδουν στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα έγινε γνωστό από τον υπουργό Υγείας πως απόψε μετά τις 8 το βράδυ αναμένεται να φτάσουν με πτήση από το Ηράκλειο στη Θεσσαλονίκη, 10 νοσηλεύτριες από τα Νοσοκομεία της Κρήτης, οι οποίες έχουν εξειδίκευση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για να ενισχύσουν το «Ιπποκράτειο».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «Η Βασιλική, η Ολυμπία, η Ευαγγελία, η Άρτεμις, η Κατερίνα, η Μαλαματή, η Ευφροσύνη, η Ανθή, η Χρυσούλα και η Πηνελόπη, δήλωσαν εθελοντικά ότι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης στο πλάι των συναδέλφων τους στη Β. Ελλάδα. Από αύριο αναλαμβάνουν υπηρεσία στο «Ιπποκράτειο». Και δεν είναι οι μόνες, καθώς όπως με πληροφορούν οι Διοικητές των ΥΠΕ, από περιοχές που δεν πλήττονται τόσο πολύ, και άλλοι δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε στη Θεσσαλονίκη, στη Β. Ελλάδα για να βοηθήσουν». 

«Υποκλίνομαι στο μεγαλείο ψυχής και τη λεβεντιά αυτών των παιδιών. Υποκλίνομαι και δεσμεύομαι σ’ αυτούς, αλλά και σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους του Ε.Σ.Υ., που αγωνίζονται ηρωικά σε αυτή την πρωτοφανή πανδημία, ότι θα τους σταθούμε και θα τους στηρίξουμε έμπρακτα, όπως μας στέκονται και μας στηρίζουν μέρα-νύχτα μήνες τώρα» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Θέμα ωρών οι αεροδιακομιδές

Σημειώνεται πως καθημερινά όλο και περισσότεροι ασθενείς διακομίζονται σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, για να απελευθερωθούν κρεβάτια εντατικής για τους ασθενείς με κοροναϊό, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν επιστρατεύσει και στρατιωτικά νοσοκομεία. Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών, όμως, ξεπερνά το ρυθμό αποσυμπίεσης των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα. 

Έτσι, είναι θέμα ημερών – αν όχι ωρών – να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Γ, που προβλέπει αεροδιακομιδές ασθενών με κοροναϊό σε νοσοκομεία άλλων περιφερειών.

Αρχικά στην Αττική, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ covid είναι στο 75%, και σε δεύτερο χρόνο σε νοσοκομεία κι άλλων περιφερειών. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να το επιτρέπει η κατάσταση υγείας τους ασθενούς.

Για το σκοπό αυτό η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 11 ειδικές κάψουλες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ