Βόρεια Ελλάδα – Κορωνοϊός : Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Πώς φτάσαμε στα νέα μέτρα παρά τις δύο εβδομάδες lockdown

Βόρεια Ελλάδα – Κορωνοϊός : Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Πώς φτάσαμε στα νέα μέτρα παρά τις δύο εβδομάδες lockdown

Τα αρνητικά ρεκόρ που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για νέα μέτρα.

Υψηλοί παρά το γεγονός πως έχουν περάσει δύο εβδομάδες από το lockdown παραμένουν οι δείκτες στην Βόρεια Ελλάδα.

Ουσιαστικά φαίνεται πως η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα χειροτερεύει παρά το lockdown και μάλιστα την ώρα που η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι οριακή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε αυτό το γεγονός στο ότι κάποιοι εξακολουθούν να επιδεικνύουν πιο χαλαρή συμπεριφορά απ΄ότι επιβάλλουν συνθήκες.

Στη Βόρεια Ελλάδα μάλιστα είναι σαφές πως δεν τίθεται ακόμη θέμα άρσης του lockdown, αφού ακόμη και σήμερα ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

Νέα μέτρα Στην Βόρεια Ελλάδα

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα για την Βόρεια Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Κλείνουν από αύριο στις 6:00 το πρωί τα χερσαία σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή. Ανοιχτά μένουν τα σύνορα της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα.
  • Όσοι εισέρχονται στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test, εκτός από τον μοριακό έλεγχο που ούτως ή άλλως υποχρεούνται να κάνουν 72 ώρες πριν φτάσουν στην Ελλάδα.
  • Θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στη Β. Ελλάδα τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

Ετοιμότητα για επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων.

«Συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ, ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη – εάν χρειαστεί- κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους μας. Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου, όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε, η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια», πρόσθεσε ο ίδιος λέγοντας πως μετά τις καθημερινές ανακοινώσεις για αποτελεσματικά εμβόλια – βλέπουμε μια αχτίδα φωτός. Ξέρουμε ότι θα φτάσει το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας. 

Τα αρνητικά ρεκόρ που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου

Το γεγονός πως η Βόρεια Ελλάδα είναι σε  κατάσταση απόλυτου συναγερμού αποδείχτηκε χτες και από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, καθώς η Θεσσαλονίκη για ακόμη μία φορά έλαβε «μαύρη» πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων, από τα 3.209 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 905 εντοπίστηκαν στη συμπρωτεύουσα, ενώ 564 στην Αττική.

Επιπλέον, 207 εντοπίζονται στη Λάρισα, 166 στην Πέλλα, 111 στην Ημαθία και 101 στο Κιλκίς.

Μια «ανάσα» από τα 100 κρούσματα βρίσκεται και η Δράμα με 95. 

Ξεπέρασαν τις 200 οι νοσηλείες σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα στην συμπρωτεύουσα δίνεται η σκληρότερη μάχη καθώς από τους 3.500 χιλιάδες ασθενείς που νοσηλεύονται συνολικά στην χώρα, πάνω από 1.500 είναι στα νοσοκομεία της πόλης.

Οι υγειονομικές δυνάμεις αν και συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο αγώνα καθημερινά για να περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται πλέον στα νοσοκομεία, έχουν φτάσει πια στα όριά τους.

Επίσης σε ολόκληρη τη Μακεδονία, από τις υπάρχουσες 1204 απλές κλίνες covid-19, οι 895 είναι κατειλημμένες, ενώ μόνο 8 άνθρωποι πια θα βρουν κρεβάτι εντατικής, αφού από στα 126 από τα 134 κάποιος παλεύει για τη ζωή του. 

Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κοροναϊό, ενώ χθες έγιναν 160 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Επίσης παρ΄όλο που το τελευταίο διήμερο προστέθηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιπλέον 20 κλίνες  ΜΕΘ covid, φτάνοντας τις 211, από αυτές πλέον ούτε οι 10 δεν είναι διαθέσιμες.

Έτοιμο το σχέδιο μεταφοράς ασθενών με τρένα και αεροσκάφη

Λόγω λοιπόν της πίεσης άνευ προηγούμενου, είναι έτοιμο το σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών στις ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων της χώρας.

Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνουν μαζικές μεταφορές σε άλλα νοσοκομεία, υπάρχει σχεδιασμός για τη μεταφορά των ασθενών με τρένα.

Μάλιστα έχει ζητηθεί να υπάρχει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με COVID σε νοσοκομεία της Αττικής. 

Οπως αναφέρει το GR Times η αμαξοστοιχία έχει ήδη φθάσει στη Θεσσαλονίκη και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες διαμόρφωσης των 4 βαγονιών για τη μαζική μεταφορά ασθενών με κοροναϊό.

Ο συρμός αποτελείται συνολικά από 4 βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι- κυλικείο και ένα βαγόνι –κουπέ, ενώ βρίσκεται στο Ν.Σ.Σταθμό της Θεσσαλονίκης σε σημείο που θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr τα βαγόνια εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ προκειμένου να δουν αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας ασθενών και να υποστηρίξουν τις ιατρικές συσκευές και κατ΄επέκταση την ασφαλή διακομιδή των ασθενών.

Σε κάθε περίπτωση από τους αρμόδιους φορείς έχουν εξεταστεί όλα τα ενδεχόμενα και όλες οι επιλογές σε περίπτωση που χρειαστεί η μεταφορά των ασθενών από την συμπρωτεύουσα στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής είναι έτοιμα τα δύο από τα 4 βαγόνια του τρένου. 

Επίσης προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί από την πρώτη στιγμή η μεταφορά ασθενών στην Αττική  με αεροσκάφη C-130.

Η αεροδιακομιδή είναι η πρώτη επιλογή των αρμόδιων φορέων, σε περίπτωση που εξαντληθούν όλες οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Κι αυτό γιατί σε κάθε αεροσκάφος χωράνε έως τρεις ειδικές κάψουλες οι οποίες θα συνδέονται με ιατρικές συσκευές.

Έτσι ο ασθενής θα μεταφέρεται ταχύτατα και με ασφάλεια σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς της Αττικής.

Συναγερμός σε γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη – Βρέθηκαν 20 κρούσματα

Σήμερα σήμανε επίσης συναγερμός και σε γηροκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς, όπως έγινε γνωστό βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό 17 ηλικιωμένοι και τρεις εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του grtimes.gr, η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Ανατολή Δημητριάδου εξήγησε ότι τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τον τακτικό έλεγχο που διενεργείται με διαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με την κυρία Δημητριάδου, στη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων τα μέτρα τηρούνται σχολαστικά. Γι’ αυτό άλλωστε, πρόσθεσε, δεν υπήρξε κανένα κρούσμα μέχρι σήμερα, ούτε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Οι ηλικιωμένοι οι οποίοι βρέθηκαν προχτές θετικοί έχουν μεταφερθεί σε μια πτέρυγα της Διαμαντίδειου Στέγης η οποία -ελλείψει κλινών στα νοσοκομεία της πόλης- έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε χώρο νοσηλείας τηρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα με τους υπόλοιπους 33 τρόφιμους του γηροκομείου για τους οποίους δεν έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά τους. 

Οι τρεις εργαζόμενο, οι οποίοι επίσης βρέθηκαν θετικοί, έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους και δεν αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, οι υπεύθυνοι της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων και της Διαμαντίδειου Στέγης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για την τήρηση των μέτρων αλλά και για τη φροντίδα των ασθενών.

Εξαντλούνται οι ΜΕΘ και στη Λάρισα

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το onlarissa στη Λάρισα δεν υπάρχει κενό κρεβάτι στις ΜΕΘ, ενώ στην 5η ΥΠΕ καταγράφεται το πιο υψηλό ποσοστό πληρότητας σε ΜΕΘ πανελλαδικά.

Για τη σημερινή εφημερία μετά την παραλαβή 4 αναπνευστήρων και ειδικού εξοπλισμού αναμένεται να αναπτυχθούν αντίστοιχα νέα κρεβάτια ΜΕΘ ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε 24.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ