Σχολεία : Πότε θα ανοίξουν – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Σχολεία : Πότε θα ανοίξουν – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Στην επιτροπή υπάρχουν και ειδικοί που προτείνουν να μην ανοίξουν καν γυμνάσια και λύκεια, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες.

Το «πράσινο φως» των ειδικών αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου η σταδιακή άρση του lockdown να γίνει με την επαναλειτουργία των σχολείων. Η 7η Δεκεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει η επικρατέστερη ημερομηνία ώστε να χτυπήσει ξανά το κουδούνι στα σχολεία και να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις.

Αν και οι επιδημιολόγοι συμφωνούν στο γεγονός ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τη νόσο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το ιικό φορτίο στα σχολεία δεν είναι υψηλό ωστόσο διατυπώνονται σοβαροί προβληματισμοί για το πως θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Οι ειδικοί διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις και οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για το άνοιγμα των σχολείων προτείνεται να γίνει σε στάδια.

Αρχικά να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία και μια εβδομάδα αργότερα στις 14 Δεκεμβρίου να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ώστε οι μέρες διδασκαλίας που θα απομένουν θα είναι ουσιαστικά μόνο πέντε.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στην επιτροπή υπάρχουν και ειδικοί που προτείνουν να μην ανοίξουν καν Γυμνάσια και Λύκεια, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες. 

Η ανησυχία των επιστημόνων για τα μεγαλύτερα παιδιά εστιάζεται ακόμη στο γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κοροναϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά». Άλλωστε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφέρει ότι η συμβολή των παιδιών στη διασπορά  του ιού αυξάνεται μετά την ηλικία των 10-12 ετών, δηλαδή μετά το δημοτικό.

Μια εβδομάδα αργότερα η κυβέρνηση προχώρησε τελικά και στο κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όχι γιατί οι μαθητές του δημοτικού και του νηπιαγωγείου ευθύνονταν για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά διότι η μετακίνηση των ενηλίκων γονέων συντηρούσε την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

Οι ίδιοι αυτοί προβληματισμοί τίθενται εκ νέου από τους ειδικούς καθώς θεωρούν ότι το άνοιγμα των σχολείων με την ταυτόχρονη μετακίνηση των γονέων θα φέρει νέα άνοδο των κρουσμάτων.

Αυτό επανέλαβε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας πως πρώτα θα γίνουν στοχευμένα τεστ και μετά θα ανοίξουν τα σχολεία. 

Όσο πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, τόσο πιο ασφαλές γίνεται το σχολικό περιβάλλον

«Στην εισήγηση των επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων, δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των σχολικών αιθουσών, η οποία ήταν πολύ περιορισμένη, όπως είδαμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ρόλο έπαιξε το ενδεχόμενο, λόγω επιβάρυνσης στην κοινότητα, να μεταφερθεί ο ιός από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί και μετά από το παιδί στο σχολείο. Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε.

Στοχευμένα τεστ στα παιδιά πριν ανοίξουν τα σχολεία

«Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία».

Φυσικά, όπως πάντα, το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων θα εφαρμοστεί, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές εντός των επόμενων 2-3 ημερών.

Τέλος, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν οι γονείς θα συνεχίσουν να στέλνουν SMS για τη μετακίνηση των μαθητών όπως ίσχυε πριν κλείσουν τα δημοτικά σχολεία. Το θέμα άλλωστε της κατάργησης ή μη της αποστολής SMS εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την σταδιακή άρση του lockdown.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ