Κορωνοϊός : Η Τουρκία ανακοίνωσε δικό της εμβόλιο με τυμπανοκρουσίες Ερντογάν

Κορωνοϊός : Η Τουρκία ανακοίνωσε δικό της εμβόλιο με τυμπανοκρουσίες Ερντογάν

Το εμβόλιο θα λέγεται ERUCOV-VAC - Η Τουρκία μετράει πάνω από 10,558 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας - Ο Ερντογάν ανακοίνωσε προπαραγγελίες «κι άλλων εμβολίων», ενώ αγοράζει ήδη από την Κίνα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του κατασκευάζει δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο μάλιστα θα είναι διαθέσιμο προς τον λαό του μέχρι τον Απρίλιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει σημειώσει «ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά το εγχώριο εμβόλιο». Όπως είπε, «σκοπεύουμε να φέρουμε το δικό μας εμβόλιο στην αγορά τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο».

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  AP

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο ανάπτυξης των εμβολίων, και είναι σε επικοινωνία με Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ και Ευρώπη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως έχει κάνει προπαραγγελίες για «ορισμένα εμβόλια» με τις πρώτες δόσεις να έρχονται στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι «το εμβόλιο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για το κοινό καλό της ανθρωπότητας ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές ή εμπορικά κίνητρα». «Δεν έχει νόημα να προστατευθεί κανείς μεμονωμένα αν δεν απελευθερωθεί όλος ο κόσμος από την απειλή», δήλωσε.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, μέχρι τώρα έχουν γίνει δοκιμές του εμβολίου σε 44 εθελοντές στο πανεπιστήμιο Erciyes University. Το εμβόλιο θα λέγεται ERUCOV-VAC και για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί επιπλοκές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, Dr. Mustafa Çalış, το εμβόλιο βρίσκεται στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης δοκιμών αυτή τη στιγμή. Οι δοκιμές θα γίνουν με διπλή δόση με απόσταση 3 εβδομάδων στους εθελοντές που είναι ηλικιών 18 με 55 ετών. Η δεύτερη φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2021.

«Το πρώτο εμβόλιο της Τουρκίας με διεθνή πρότυπα είναι έτοιμο για χρήση», ανακοίνωσε ακόμη ο υπουργός Υγείας της χώρας Φαχρετίν Κότζα σε γραπτή δήλωση σύμφωνα με τον ιστότοπο hurriyetdailynews.com, αναφερόμενος στην παραγωγή και ενός δεύτερου εμβολίου κατά τετάνου-διφθερίτιδας για ενήλικες.

Σημειώνεται τέλος πως η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία με την Κίνα για αγορά εμβολίων. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας είπε ότι η συμφωνία ολοκληρώθηκε και υπογράφτηκε, και 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sinovac είναι ήδη καθ’ οδόν για τη γειτονική χώρα.

Η διανομή του εμβολίου θα γίνει με τους ίδιους όρους που προβλέπονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή πρώτα στο υγειονομικό προσωπικό, κατόπιν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και μετά στον υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ θα είναι δωρεάν για όλους. Τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα και από τα τουρκικά φαρμακεία, αλλά επί πληρωμή.

Η χώρα έχει ανακοινώσει πως θα αγοράσει έως και 50 εκατ. δόσεις του κινεζικού εμβολίου, ενώ δοκιμές του κινεζικού εμβολίου έγιναν και στην Τουρκία σε υγειονομικούς εργαζόμενους, από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, οι έρευνες συνεχίζονται σε 25 κέντρα ελέγχου σε 12 πόλεις της Τουρκίας, με 726 εργαζόμενους στην Υγεία να έχουν λάβει από δύο δόσεις. Οι τουρκικές αρχές έχουν ανακοινώσει επισήμως πως δεν υπήρχαν σοβαρές παρενέργειες από τις δοκιμές, πέραν των συνηθισμένων.

Συμφωνία για το Sinovac -που βρίσκεται στην τελική φάση 3 – έχει υπογράψει και η Βραζιλία. Παράλληλα, τούρκοι εθελοντές έχουν λάβει και δόσεις του εμβολίου που ολοκληρώνει η Pfizer μαζί με τη γερμανική BioNTech.

Πηγή: news247.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ