Εμβόλιο : Οι αρνητές ποντάρουν στο φόβο και την ανασφάλεια του κόσμου

Εμβόλιο : Οι αρνητές ποντάρουν στο φόβο και την ανασφάλεια του κόσμου

Δεν χάρηκαν όλοι με τα καλά νέα στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Fake news έχουν κατακλύσει τα social media με σκοπό τον επηρεασμό της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό.

Την ίδια στιγμή που οι αρνητές του κοροναϊού βρίσκονται σε αποδρομή και λιγοστεύουν όλο και περισσότερο, καθώς βλέπουν εκατοντάδες νεκρούς και στη χώρα μας, ένα άλλο «κίνημα» αναμένεται να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τους αρνητές του εμβολίου που θα θελήσουν να κλέψουν ορισμένα… λεπτά δημοσιότητας, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες, όταν θα βγει στην παραγωγή και θα ξεκινήσει παγκοσμίως το πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών.

Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα ακούγονταν «ψεκασμένες» φωνές που αντιδρούσαν στο εμβόλιο, προτού καν γίνουν ανακοινώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες, πλέον τον λόγο παίρνει το… Διαδίκτυο. Παράλληλα, βεβαίως, με ακροδεξιά, προκλητικά και άκρως επικίνδυνα μέσα ενημέρωσης που ποντάρουν στον φόβο του κόσμου και στην αγωνία για την επόμενη ημέρα.

Fake news έχουν κατακλύσει τα social media με σκοπό τον επηρεασμό της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό. Χαρακτηριστική περίπτωση δημοσιεύματος από το 2009 που αναφερόταν σε παραίτηση προέδρου επιτροπής για τον εμβολιασμό σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που αντιδρούσε στο εμβόλιο για τη νέα γρίπη εκείνης της εποχής.

Το κείμενο αυτό αναπαράχθηκε από τα social media «ψεκασμένων» αρνητών που το εμφάνιζαν ως σημερινό θέλοντας να δείξουν ότι παραιτούνται γιατροί γιατί δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό.

Συνωμοσίες

Αυξήθηκαν επίσης «ποσταρίσματα» που… ενοχοποιούν τα εμβόλια, προτού πάρουν αυτά έγκριση.

Συνωμοσιολογικές θεωρίας που ξεφεύγουν από κάθε έννοια ορθολογισμού μεταφέρουν «πληροφορίες» για τη σύσταση του φαρμάκου.

Αλλοι επιμένουν ότι θα έχει μικροσκοπικό τσιπάκι που θα ενσωματωθεί στο δέρμα μας και θα μας ελέγχει η παγκόσμια τάξη πραγμάτων με αρχηγό τον Μπιλ Γκέιτς.

Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι το εμβόλιο θα… μεταλλάξει το ανθρώπινο DNA. Γνωστή άθλια φυλλάδα, μάλιστα, υποστηρίζει πως όταν ξυπνήσουμε θα είμαστε… ζόμπι. Με φωτογραφίες μεταλλαγμένων ανθρώπων, που μοιάζουν με τους ήρωες της ταινίας «Αβαταρ» ή με πόδια που θα έχουν 10 δάκτυλα, προετοιμάζουν τον κόσμο για τις παρενέργειες του φαρμάκου.

Φυσικά δεν λείπουν οι αντισημιτικές αναφορές καθώς ο Αλβέρτος Μπουρλά είναι Ελληνας, Εβραίος. Επομένως και το εμβόλιο της Pfizer είναι σιωνιστικό σχέδιο ελέγχου του κόσμου.

Θα ήταν αστείο αν δεν πίστευαν αρκετοί αυτές τις θεωρίες. Αν δεν πίστευαν ότι η βελόνα περιέχει τσιπάκι ή έχει GPS που θα μας το «μπήξουν» για να μας παρακολουθούν.

Είναι αποδεκτός ένας φόβος και μια ανησυχία για ένα εμβόλιο που βγαίνει ταχύτατα και σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τους αρνητές που μάλιστα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και σε ψεκασμένους πολιτικούς. Οπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος, με την ιδιότητα του «επιστήμονα», ενημέρωσε πρόσφατα ότι τα εμβόλια θέλουν δοκιμές 3 ετών ενώ αυτό για τον κορωνοϊό έχει μόνο 8 μήνες κι ότι αυτός δεν θα κάνει το σώμα του πειραματόζωο.

Πολλοί είναι αυτοί που ακούνε και πιστεύουν ανάλογες θεωρίες, όπως στο παρελθόν πίστεψαν ότι υπάρχουν κηραλοιφές που σώζουν από τον ιό.

Βεβαίως το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Σε πολλές χώρες έχουν αρχίσει και οργανώνονται ανάλογα κινήματα που έχουν βάση είτε σε παλαιότερες αντιεμβολιαστικές κινήσεις είτε σε ακροδεξιές οργανώσεις είτε ακόμη και σε παραθρησκευτικές ομάδες.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι με την ανακοίνωση των εταιρειών για τα φάρμακα και την αποτελεσματικότητά τους υπάρχει μια ύφεση, μια «παγωμάρα» μεταξύ των αρνητών. Ομως, δεν παύουν να είναι πολυπληθείς και να προκαλούν ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο που θα ήθελε το επόμενο διάστημα να δημιουργηθεί μια ανοσία της τάξης του 70% – 80% του πληθυσμού.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Η πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis για το Mega είναι αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί. Πάνω από 4 στους 10 Ελληνες λένε ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο, κάτι που ασφαλώς θα πρέπει να ανησυχεί τους ειδικούς.

Σύμφωνα με την έρευνα της Καπα Research και στην ερώτηση «εάν το επόμενο διάστημα εγκριθεί και είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για την πρόληψη του κορωνοϊού χωρίς κόστος, εσείς θα εμβολιαστείτε;» οι απαντήσεις είναι οι εξής;

Το 28% λέει ότι θα εμβολιαστεί σίγουρα, το 15% ότι μάλλον θα εμβολιαστεί και το 29% ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, αφού το κάνει πρώτα ένα μέρος του πληθυσμού και σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες.

Συνολικά δηλαδή το 72% ή 7 στους 10 πολίτες θα το έκαναν, έστω και με επιφυλάξεις.

Το 10% δηλώνει ότι μάλλον δεν θα εμβολιαστεί και το 15% ότι σίγουρα δεν θα εμβολιαστεί. Συνολικά το 25% ή 1 στους 4 πολίτες δεν προτίθεται να μπει στη διαδικασία να κάνει το εμβόλιο και είναι αυτή η «κρίσιμη μάζα» που εμφανίζεται πάντα στις δημοσκοπήσεις να συμμετέχει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Πάντως, σε σχέση με την έρευνα του Σεπτεμβρίου οι αρνητές του εμβολίου έχουν μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενδεχομένως επηρεασμένοι από τις ανακοινώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών ότι βρήκαν το εμβόλιο και θα το διαθέσουν.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο από έρευνα σε 26.000 ανθρώπους από 25 χώρες του YouGov-Cambridge Globalism Project ότι η Ελλάδα είναι στην 5η θέση σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για τα πιθανά εμβόλια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Νότια Αφρική, Νιγηρία, Μεξικό και Σαουδική Αραβία ήταν πάνω από τη χώρα μας στη σχετική λίστα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ