«Σπαζοκεφαλιά» η επαναλειτουργία των σχολείων – Οι φόβοι των ειδικών και τα σενάρια για Γενάρη

«Σπαζοκεφαλιά» η επαναλειτουργία των σχολείων – Οι φόβοι των ειδικών και τα σενάρια για Γενάρη

Το κυβερνητικό επιτελείο από την πρώτη στιγμή έχει δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα -σε πρώτη φάση- των σχολείων, εφόσον το επιτρέψουν να επιδημιολογικά δεδομένα, και στη συνέχεια του λιανεμπορίου και της εστίασης - Οι προβληματισμοί των ειδικών και τα σενάρια για άνοιγμα των σχολείων το Γενάρη.

Επιφυλάξεις διατυπώνουν οι ειδικοί για την άρση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κοροναϊού να μειώνεται με αργούς ρυθμούς, τη στιγμή που το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση.

Το κυβερνητικό επιτελείο από την πρώτη στιγμή έχει δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα -σε πρώτη φάση- των σχολείων, εφόσον το επιτρέψουν να επιδημιολογικά δεδομένα, και στη συνέχεια του λιανεμπορίου και της εστίασης.

«Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη τη δια ζώσης διδασκαλία» είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το σήμα για σταδιακό ξεκλείδωμα των σχολικών μονάδων. Ωστόσο, θεωρείται πλέον αρκετά πιθανό η επαναλειτουργία τους να μετατεθεί για Γενάρη, καθώς οι ειδικοί εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για άνοιγμά τους νωρίτερα.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς στην κυβέρνηση περιμένουν τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων η οποία εξετάζει και κωδικοποιεί όλα τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας σταθμίζοντας κατά πόσον το άνοιγμα θα μπορούσε να επιβαρύνει περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.

Προβληματισμένοι οι ειδικοί

Τις τελευταίες ημέρες πάντως, οι ειδικοί εμφανίζονται εντόνως προβληματισμένοι, καθώς θεωρούν ότι δεν αξίζει το ρίσκο -εφόσον ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου- να επαναλειτουργήσουν για λίγες μόνο ημέρες μέχρι τις διακοπές των εορτών.

Η ανησυχία των επιστημόνων φαίνεται να εστιάζεται σε δύο κρίσιμους παράγοντες.

Αφενός στο μικροσκόπιο είναι τα μεγαλύτερα παιδιά και το γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κοροναϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους περισσότερο από τους μαθητές μικρότερων ηλικιών.

Το δεύτερο σημείο αφορά στην κινητικότητα των γονέων που θα υπάρχει σε περίπτωση που ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, καθώς είχε διαφανεί, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, ότι η εν λόγω κινητικότητα μπορεί να συντέλεσε στην επιδημιολογική επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια νωρίτερα από τα δημοτικά καθώς, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».

Σύψας: Στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα ανοίξει τίποτα

Την εκτίμηση ότι «στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα ανοίξει τίποτα, ούτε τα σχολεία» εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Ο ίδιος είπε ότι δεν νομίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 7 Δεκεμβρίου να επιτρέψουν το άνοιγμα της χώρας, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 14 του Δεκεμβρίου, είπε ότι δεν έχει νόημα, αφού μετά από μία εβδομάδα θα κλείσουν για τις γιορτές.

«Η εκτίμησή μου είναι πως δεν ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε χαρακτηριστικά στον ANT1.

Ο κ. Σύψας τόνισε πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό, θεωρεί, πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.

Παγώνη: «Να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τον Ιανουάριο»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί.

Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές, σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες.

Όπως είπε, αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν, το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Παπαευαγγέλου: «Ναι» στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων επέμεινε πάντως η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Σημασία έχει να σκεφτούμε και την κοινωνική συμπεριφορά των εφήβων, δηλαδή, δεν είναι μόνο οι γονείς που πάνε και φέρνουν τα παιδιά. Δεν έχει συζητηθεί καθόλου το άνοιγμα των σχολείων στην επιτροπή μας, είναι κάτι που εμείς οι παιδίατροι το υποστηρίζουμε γιατί γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει για τα παιδιά».

«Δεν μετράμε μόνο τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα, μετράμε τις τάσεις, έχουμε αρκετούς δείκτες που κοιτάμε, δηλαδή τις τάσεις ανά εβδομάδα, ποιες είναι οι τάσεις ανά περιοχή, καθώς και τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ» επεσήμανε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ