Κατηγορηματικό «όχι» στο άνοιγμα των σχολείων από τους λοιμωξιολόγους

Κατηγορηματικό «όχι» στο άνοιγμα των σχολείων από τους λοιμωξιολόγους

Κατηγορηματικό «όχι» στο άνοιγμα των σχολείων λέει η επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία ολοκλήρωσε το βράδυ της Πέμπτης τη συνεδρίασή της, με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, την επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Κατηγορηματικό «όχι» στο άνοιγμα των σχολείων λέει η επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία ολοκλήρωσε το βράδυ της Πέμπτης τη συνεδρίασή της, με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα συζητήσει εκ νέου το θέμα σε μια εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων για λίγες ημέρες, μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Πάντως, όπως υπογραμμίζουν οι λοιμωξιολόγοι, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν δικαιολογεί ούτε το άνοιγμα των σχολείων, ούτε καμίας άλλης δραστηριότητας στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα είχε κλείσει γυμνάσια, λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Προβληματισμένοι οι ειδικοί

Μάλιστα, με τον προβληματισμό των λοιμωξιολόγων να είναι έκδηλος, φαινόταν τις τελευταίες ώρες να απομακρύνεται το σενάριο το ανοίγματος των σχολείων πριν το  νέο έτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε επιφυλακτικός στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Mετά και τις σημερινές ανακοινώσεις για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς οι λοιμωξιολόγοι είναι επιφυλακτικοί.

Τι τρομάζει τους επιστήμονες

Ο φόβος τους δεν εστιάζεται τόσο στη μεταδοτικότητα των παιδιών η οποία θεωρείται ότι δεν είναι σε υψηλά επίπεδα αλλά στην κινητικότητα των ενηλίκων.

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν ήταν η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αναφερόμενος στις σχολικές μονάδες έστειλε μήνυμα ότι θα μείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί.

Τα δύο σενάρια

Τα σενάρια αυτή τη στιγμή αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων είναι δύο.

  1. Να δοθεί το «πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 14 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που υπάρχει εντυπωσιακή πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων. Ένα σενάριο το οποίο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες καθώς η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
  2. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο κερδίζει έδαφος τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας του υψηλού ιικού φορτίου που παραμένει σε μεγάλες πόλεις της χώρας, είναι να χτυπήσει και πάλι το κουδούνι με το νέο έτος, ώστε να έχει καταγραφεί μέχρι τότε μία ικανή μείωση στα κρούσματα που θα επιτρέπει το άνοιγμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων με μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί»

«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί» , είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε χθες,  από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για το άνοιγμα των σχολείων

Οι ειδικοί πάντως, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις οι οποίες διαψεύστηκαν ότι τα σχολεία – με πρώτα τα δημοτικά – θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, παραμένουν επιφυλακτικοί, και φαίνεται πως στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται αρνητικοί στην επαναλειτουργία τους πριν το νέο έτος.

Εκτιμούν, ότι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 14 Δεκεμβρίου, όταν θα λήγει και τυπικά η νέα παράταση του lockdown θα είναι παρακινδυνευμένη σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα έχει νόημα να επιστρέψουν για λίγες ημέρες οι μαθητές στα θρανία, μέχρι τις γιορτές.

Ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος ερωτηθείς για το ποτέ θα ανοίξουν τα σχολεία, επισήμανε ότι η συζήτηση, όπως φαίνεται, μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, γιατί δεν υπάρχει βελτίωση και παγίωση των επιδημιολογικών δεδομένων για να κλείσει το θέμα. 

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής Μάριος Λαζανάς δήλωσε πως διχάζεται ανάμεσα στο άνοιγμα και στην παραμονή κλειστών σχολείων καθώς όπως τόνισε υπάρχει πρόβλημα.

«Είμαι διχασμένος, δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία. Εγώ έχω πολλές οικογένειες εδώ στην Αθήνα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχει έρθει από τα σχολεία το πρόβλημα» υπογραμμίζει.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς Ματίνα Παγώνη, έχει διατυπώσει την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν το νέο έτος.

Συμμερίζεται δε την άποψη, ότι αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν, το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ