Κορωνοϊός : Καμπανάκι ειδικών για το πρόωρο άνοιγμα της Οικονομίας

Κορωνοϊός : Καμπανάκι ειδικών για το πρόωρο άνοιγμα της Οικονομίας

Ο φόβος για αύξηση των κρουσμάτων και η περαιτέρω επιβάρυνση περιοχών με βαρύ ιικό φορτίο υπάρχει μεταξύ των λοιμωξιολόγων και αυτός είναι ο λόγος που προτείνουν το όποιο άνοιγμα της οικονομίας να γίνει βήμα - βήμα με αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να κάνει ένα πρώτο βήμα για το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου ξεκλειδώνοντας τη Δευτέρα τα εποχικά καταστήματα, ωστόσο οι ειδικοί δεν σταματούν να κρούουν καμπανάκι κινδύνου για ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα, στην περίπτωση που ανοίξουν ταυτόχρονα πολλά παρακλάδια της Οικονομίας.

Ο φόβος για αύξηση των κρουσμάτων και η περαιτέρω  επιβάρυνση περιοχών με βαρύ ιικό φορτίο υπάρχει μεταξύ των λοιμωξιολόγων και αυτός είναι ο λόγος που προτείνουν το όποιο άνοιγμα της οικονομίας να γίνει βήμα – βήμα με αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς.

Αρκετοί επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το lockdown θα πρέπει να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και αν αυτό έχει ως… αντίκτυπο το να χάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα.

Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας να έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες μέρες, με τα κρούσματα να έχουν μειωθεί αισθητά, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική.

«Όσο πιο πολύ πάμε για άνοιγμα τώρα πριν τις γιορτές, τόσο πιο πολύ μεγάλο κλείσιμο θα υπάρχει αμέσως μετά τις γιορτές» τόνισε ο Ηλίας  Μόσιαλος.

Ο καθηγητής στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό, ερωτώμενος για το  εάν θα είμαστε έτοιμοι και πότε, να άρουμε τα μέτρα τόνισε πως βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση των δεδομένων δεν βλέπουμε όμως – πρόσθεσε – μια ραγδαία πτώση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και αριθμό θανάτων κι αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο.

Άρση μέτρων χωρίς βιασύνη

Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να δούμε αυτή την κάμψη, πρόσθεσε ο κος Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εξήγησε ότι  συνήθως πρώτα παρατηρούμε την μείωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία με την πτώση του αριθμού εισαγωγών ΜΕΘ και των θανάτων να έπονται.

Aν αυτά τα στοιχεία δεν τα δούμε να βελτιώνονται μετά από τις επόμενες δύο εβδομάδες προφανώς θα μιλάμε για μια σχετική σταθεροποίηση αλλά δεν θα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, όσον αφορά ένα ενδεχόμενο «άνοιγμα» της χώρας, υπογράμμισε ο καθηγητής.

Δεν είναι ενιαία η πτώση

Όσον αφορά ειδικότερα την διαδικασία άρσης της καραντίνας, ο καθηγητής τόνισε πως καθώς δεν είναι ενιαία η επίπτωση της πανδημίας στη χώρα μας, δεν θα πρότεινε ενιαία αποκλιμάκωση.

«Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση των μέτρων ανά περιοχή.

«Εάν ανοίξει περισσότερο η εκπαιδευτική κι οικονομική δραστηριότητα, θα υπάρχει και μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο καθώς όπως έχουμε δει τα μέτρα δεν τηρούνται κατά ανάγκη από όλους και με τον ιδανικό τρόπο».

Μπορεί ο σημερινός μειωμένος αριθμός κρουσμάτων να αφήνει μία χαραμάδα αισιοδοξίας, ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός.

Καμπανάκι για τους νέους

Στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού καθώς και στο θέμα των νέων αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA η Ματίνα Παγώνη.

«Οι νέοι νοσούν, διασωληνώνονται και έχουμε και θανάτους. Αυτοί οι δείκτες πρέπει να τους πείσουν να κάνουν το εμβόλιο. Επιπλέον μεταδίδουν τον ιό» υπογράμμισε.

Εξέφρασε μάλιστα την ανάγκη να κάνουν όλοι το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού, ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Δεν μπορεί κανένας να ανήκει στο 30% που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο και το αρνούνται» σημείωσε, λέγοντας πως οι μελέτες της τρίτης φάσης των δοκιμών «μας πείθουν ότι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο».

«Καμία επιτροπή δεν θα υπογράψει το εμβόλιο αν δεν είναι ασφαλές. Εμείς θα κάναμε πρώτοι το εμβόλιο και θα πηγαίναμε να χαρίσουμε τη ζωή μας έτσι; Δεν διακινδυνεύει κανένας την υπογραφή του σε τόσο σοβαρά θέματα» τόνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ