Κορωνοϊός : Τα «αγκάθια» για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας – Οι φόβοι κυβέρνησης και ειδικών για λιανεμπόριο και εκκλησίες

Κορωνοϊός : Τα «αγκάθια» για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας – Οι φόβοι κυβέρνησης και ειδικών για λιανεμπόριο και εκκλησίες

Τα μη ικανοποιητικά δεδομένα της πορείας του ιού δυσκολεύει κυβέρνηση και ειδικούς.

Τι κι αν η κυβέρνηση διαμηνύει τις τελευταίες μέρες πως η αγορά θα ανοίξει, αρκετά μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο έχουν δεύτερες σκέψεις, αλλά έχουν αναλάβει και το δύσκολο έργο προκειμένου να βρουν την ασφαλή φόρμουλα ώστε να μην επικρατήσει συνωστισμός όταν έρθει εκείνη η μέρα.

Οι φόβοι των ειδικών

Οι ειδικοί πάντως είναι σχεδόν στην πλειοψηφία σύμφωνοι ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα μικρά και τα μεγάλα καταστήματα μαζί, καθώς οι εικόνες συνωστισμού είναι δεδομένες. Επίσης δεν είναι λίγες οι φωνές που λένε πως είναι νωρίς ακόμη για να ανοίξουν τα καταστήματα.

Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον προβληματισμό των ειδικών, καθώς θα ήταν μεγάλο ρίσκο να ανοίξουν όλα τα μαγαζιά την ώρα που η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων είναι αργή, ενώ οι διασωληνωμένοι δεν λένε να πέσουν.

«Η βελτίωση είναι αργή και αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο» είπε μάλιστα σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «αύριο ή μεθαύριο, το αργότερο το Σάββατο θα έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις για το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως νωρίτερα το πρωί έγινε μια σύσκεψη για τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Οι ειδικοί πάντως εμφανίζονται επιφυλακτικοί και αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις δηλώσεις τους στα media. 

Τις επόμενες ημέρες οι επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα της αγοράς

Την ίδια ώρα, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός όταν ανοίξει το λιανεμπόριο απηύθυνε για μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, o οποίος αποκάλυψε πως το επόμενο χρονικό διάστημα, μετά από εισήγηση που θα γίνει στον πρωθυπουργό, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις για το πως και πότε θα ανοίξει η αγορά.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, υπογράμμισε ότι η λύση του «click away» είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί για μικρά καταστήματα.

Ο Νίκος Παπαθανάσης είπε παράλληλα, ότι αν τα εμπορικά ανοίξουν θα είναι τελευταία και παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, οι οποίες θα γίνουν όποτε αποφασιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου, ενδεχομένως την Παρασκευή.

Ποια μαγαζιά θα ανοίξουν πρώτα

Μιλώντας στη συνέχεια στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός παρουσίασε τα βήματα με τα οποία θα γίνει το άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Όπως εξήγησε ο κος Παπαθανάσης, θα προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που έχουν μικρή κινητικότητα, τα κομμωτήρια και τα κουρεία.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως ό,τι ανοίξει, θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή.

Σημείωσε πως οταν ανοίξει το λιανεμπόριο θα αλλάξει και η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ωστόσο η νυχτερινή απαγόρευση θα διατηρηθεί.

Ανοιχτό στις πράσινες περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες

Σημειώνεται πως ο κος Παπαθανάσης άφησε ανοιχτό στις πράσινες περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες.

Υπογράμμισε ότι τα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι έτοιμα και μόλις δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες, ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική απόφαση.

Τόνισε ακόμα ότι τα κλιμάκια του υπουργείου συνεχίζουν τους ελέγχους για τυχόν παραβάσεις τόσο σε λακές αγορές όσο και σε σούπερ μάρκετ.

Τα αγκάθια για το άνοιγμα της χώρας

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα, έπειτα πάντα και από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εμφανίζονται να μοιράζονται την ίδια αγωνία.

Αφενός οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου από τη Βρετανία και συγκεκριμένα από τα Harrods με τον κόσμο να θέλει μανιωδώς να ψωνίσει, αφετέρου το ότι ο κόσμος παρά το lockdown κυκλοφορεί περισσότερο από την προηγούμενη καραντίνα, αποτελούν τα δύο αγκάθια για το πρώτο σκέλος της επιστροφής στην κανονικότητα.

Άλλωστε είναι γεγονός πως η κόπωση των πολιτών είναι εμφανής καθώς διανύουμε ήδη την πέμπτη εβδομάδα καραντίνας.

Έτσι δεν αποτελεί καθόλου τρελό σενάριο το να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές (ακόμη και χωρίς αποστάσεις) έξω από μαγαζιά και πολυκαταστήματα.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν πως ακόμη και μέσα στο lockdown οι ουρές σε τράπεζες και αρτοποιεία είναι καθημερινές. Τι θα γίνει λοιπόν αν ανοίξουν τα πάντα;

Εκτός αυτού δεν λείπουν και τα πραγματικά δεδομένα για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα.

Η πίεση  στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι μεγάλη ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ η αποκλιμάκωση προχωρά με μη ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Τέλος μεγάλη μερίδα των ειδικών θεωρεί πως η παραπάνω εικόνα δεν θα αλλάξει πολύ τις υπόλοιπες ημέρες που θα κληθούν να αποφασίσουν με αποτέλεσμα αυτό να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο τους. 

Η αύξηση κινητικότητας θα φέρει αύξηση κρουσμάτων

Για την μη ικανοποιητική μείωση των κρουσμάτων μίλησε και ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, η επιδημία δεν έχει ακόμα τιθασευτεί παρά τη μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από πολύ μεγάλη συζήτηση για τη μείωση των τεστ.

Παράλληλα, εξήγησε πως «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων».

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστεί και το άνοιγμα οποιουδήποτε καταστήματος σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα.

«Η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την οικονομία με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή αύξηση της κινητικότητας» τόνισε.

«Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε» υπογράμμισε ο καθηγητής, κι επισήμανε ξανά ότι δεδομένου πως και η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή «πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας».

Ψάχνουν λύση για το άνοιγμα των εκκλησιών

Σχετικά με την λειτουργία των εκκλησιών  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως χθες έγινε μια καλή συζήτηση Πρωθυπουργού  και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προσθέτοντας ότι είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια χρυσή τομή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στην προσπάθεια ανεύρεσης λύσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε  τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. 

Ουσιαστικά αυτό που συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο είναι το άνοιγμα των ναών κατά τα πρότυπα του περασμένου Πάσχα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, διατυπώνονται προτάσεις, έτσι ώστε και οι μεγάλες εορτές να τιμηθούν παρουσία πιστών στους ναούς, αλλά και η Εκκλησία να συνεχίσει να τηρεί ευλαβικά τα μέτρα της Πολιτείας για την πρόληψη κατά της διασποράς του φονικού ιού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ