Οδηγία στα βρετανικά σούπερ μάρκετ να συγκεντρώσουν τρόφιμα για το σενάριο no-deal Brexit

Οδηγία στα βρετανικά σούπερ μάρκετ να συγκεντρώσουν τρόφιμα για το σενάριο no-deal Brexit

Φοβούνται στη Βρετανία για ελλείψεις τροφίμων και για μεγάλες ανατιμήσεις σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να προειδοποίησε τα σούπερ μάρκετ της χώρας να ξεκινήσουν να φτιάχνουν αποθέματα τροφίμων και άλλων βασικών ειδών αυτό το Σαββατοκύριακο, την ώρα που πληθαίνουν οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, οι παραγωγοί τροφίμων έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρχουν ελλείψεις στα λαχανικά για τρεις μήνες. Επίσης, τόσο τα σούπερ μάρκετ όσο και οι Βρετανοί βουλευτές ανησυχούν τρομερά ότι θα προκύψουν ξανά φαινόμενα καταναλωτικού πανικού στα καταστήματα.

Σύμβουλος μεγάλης αλυσίδας που επικαλείται η εφημερίδα ανέφερε ότι: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα φαινόμενα καταναλωτικού πανικού. Είδαμε τι συνέβη στο ξεκίνημα της πανδημίας, όταν ο κόσμος άρχισε να αγοράζει μαζικά χαρτιά τουαλέτας και ξέρουν πόσο γρήγορα μπορεί να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση». 

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας είπε επίσης στους προμηθευτές φαρμάκων, ιατρικών συσκευών και εμβολίων να δημιουργήσουν αποθέματα για έξι εβδομάδες σε ασφαλείς τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ καθησύχασε λέγοντας ότι: «δεν θα δούμε τα ράφια να αδειάζουν». Πρόσθεσε ότι το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) συνήθως κάνει αποθέματα φαρμάκων και εμβολίων.

Σημάδι στο τι ενδέχεται να ακολουθήσει στην περίπτωση του no deal, τα φορτηγά είχαν σχηματίσει «ουρά» σχεδόν πέντε χιλιομέτρων στο λιμάνι του Ντόβερ που συνδέει τη Βρετανία με το Καλαί της Γαλλίας. Μετά το Brexit χωρίς συμφωνία, οι συνοριακές αρχές θα πρέπει να ελέγχουν τα χαρτιά όλων των οδηγών. 

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να κάνουν μια «ύστατη προσπάθεια» και να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στην μετά-Brexit εποχή.

«Οι διαπραγματευτικές μας ομάδες εργάζονται νυχθημερόν τις τελευταίες ημέρες. Και παρά την εξάντληση έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν ξανά και ξανά οι προθεσμίες, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση είναι υπεύθυνο να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Ως εκ τούτου εξουσιοδοτήσαμε τους διαπραγματευτές μας να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να δούμε αν μπορούμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ