Εμβόλιο Pfizer : Πριν από τα Χριστούγεννα η απόφαση της ΕΕ

Εμβόλιο Pfizer : Πριν από τα Χριστούγεννα η απόφαση της ΕΕ

Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η Γερμανία περιμένει την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από την ΕΕ πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Νωρίτερα, το Reuters και η γερμανική Bild ανέφεραν ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 αναμένεται στις 23 Δεκεμβρίου, και όχι στις 29 του μήνα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

«Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία έγκριση πριν από τα Χριστούγεννα, θέλουμε να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τέλος του έτους» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, καθώς έχει γίνει εμφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση χάνει την υπομονή της, μετά την έγκριση του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά.

Εκπρόσωπος του EMA δήλωσε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με βάση την ημερομηνία της 29ης Δεκεμβρίου το αργότερο. Προς το παρόν, τίποτε δεν έχει αλλάξει».

Η Γερμανία, αντιμέτωπη με δριμύ δεύτερο κύμα της επιδημίας, ασκεί παρασκηνιακά πιέσεις στον EMA και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιτάχυνση της διαδικασίας, γράφει η Builδ.

«Ναι, ο EMA θα έχει τελειώσει στις 23 Δεκεμβρίου» είπε στο Reuters Γερμανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Η εξέλιξη έρχεται μία μέρα μετά το ρεπορτάζ του Reuters για πολιτικές πιέσεις που δέχεται ο EMA προκειμένου να εγκρίνει άμεσα τα πρώτα εμβόλια.

Τέσσερις πηγές της ΕΕ έκαναν λόγο για πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε μια διαδικασία «fast track» που επιτρέπεται βάσει των κανόνων της ΕΕ σε εξαιρετικές καταστάσεις, ωστόσο οι αρχές της ΕΕ αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την ίδια πορεία λέγοντας ότι δεν είναι κατάλληλη για εμβόλια που χρειάζονται λεπτομερή αξιολόγηση.

Συνήθως ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον επτά μήνες για να εγκρίνει ένα εμβόλιο από τη στιγμή που θα λάβει όλες τις πληροφορίες από τους παρασκευαστές.

Η ιλιγγιώδης ταχύτητα ανάπτυξης εμβολίων μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες αναδεικνύεται σε παγκόσμιες δημοσκοπήσεις ως μια από τις βασικές ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων και μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με ειδικούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ