Κορωνοϊός : Στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας ξεκινά ο εμβολιασμός των ηρώων της πρώτης γραμμής – Το πιθανότερο 27 Δεκεμβρίου

Κορωνοϊός : Στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας ξεκινά ο εμβολιασμός των ηρώων της πρώτης γραμμής – Το πιθανότερο 27 Δεκεμβρίου

Οι πρώτοι εμβολιασμοί ετοιμάζονται να γίνουν σε νοσοκομεία μετά τα Χριστούγεννα, ενώ λεπτομέρειες αναμένονται από τον πρωθυπουργό.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός ο οποίος αυτή την ώρα έχει σύσκεψη για την υλοποίηση της επιχείρησης «Ελευθερία».

Αυτό που γνωρίζουμε σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι πως εφόσον εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech από την EMA (21/12), η έναρξη των εμβολιασμών θα γίνει μετά τις 27/12.

Στην Ελλάδα ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, καθώς εργαζόμενοι του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να δηλώνουν συμμετοχή ώστε να κάνουν το εμβόλιο.

Σε ποια νοσοκομεία αναφοράς θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο εφόσον πάντα εγκριθεί το εμβόλιο, είναι οι πρώτοι υγειονομικοί να εμβολιαστούν στη χώρα μας στις 27 του μήνα, δηλαδή την επόμενη Κυριακή, μετά τα Χριστούγεννα.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε νοσοκομεία αιχμής της Αθήνας, όπως το Σωτηρία και ο Ευαγγελισμός, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δηλαδή οι άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά στις ΜΕΘ, αλλά και όσοι αγωνίζονται καθημερινά προσφέροντας ιατρική βοήθεια σε όσους χτυπήθηκαν από τον φονικό ιό.

 Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα ψυγεία για αποθήκευση εμβολίων

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις αποθήκες του συνεταιρισμού φαρμακοποιών της πόλης, έφτασαν χτες τα πρώτα δύο ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση των εμβολίων κατά του κοροναϊού.

Στο καθένα θα μπορούν να αποθηκευτούν περίπου 15.000 φιαλίδια και είναι ψυγεία βαθέως πήξεως ώστε να κρατούνται τα εμβόλια στους -70 βαθμούς Κελσίου.

«Είμαστε αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη φαρμακοποθήκη στην ελληνική επικράτεια. Βρίσκεστε σε ένα χώρο ιδιοκτησίας των φαρμακοποιών 6.500 τμ. Κληθήκαμε από το υπουργείο να συμμετέχουμε σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια. Με χαρά μας αποδεχτήκαμε. Περιμένουμε το τρίτο ψυγείο. Είναι ιαπωνικής κατασκευής και έφτασαν εχτές», είπε ο ΓΓ του συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, κ. Νικολαΐδης.

«Η αποθήκη έχει 24ωρη φύλαξη και θα συνδράμει και η αστυνομία στη φύλαξή τους. Τα ψυγεία θα μείνουν εδώ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα εμβόλια θα μεταφέρονται από την αποθήκη στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα υπάρχουν άλλα ψυγεία που θα μπορούν να παραμείνουν για πέντε ημέρες.

Το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν στους πολίτες, με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να προετοιμάζονται για μια «σύνθετη άσκηση» στην οποία δόθηκε το κωδικό όνομα «Ελευθερία».

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μόλις φτάσουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα και διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες.

Σε ετοιμότητα είναι και ο ΕΟΦ καθώς περιμένει την έγκριση και την άφιξη του εμβολίου, καθώς θα παρακολουθεί τη διακίνηση και διάθεσή του, όπως και την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του.

Το έντυπο συναίνεσης για τον εμβολιασμό

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπ. Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους προφορικά, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία, αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη. Το έντυπο το δημοσίευσε το iatropedia.gr. 

Σύσκεψη Μητσοτάκη για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Σε σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου για το εμβόλιο του κορονοϊού συμμετέχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε αυτή θα λάβουν μέρος τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού, με το κωδικό όνομα «επιχείρηση Ελευθερία».

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση οργάνωσε και ήδη εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο ώστε η θωράκιση κατά του κοροναϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου», είχε αναφέρει στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, υπογραμμίζοντας πως σε λίγα εικοσιτετράωρα, «ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό η οποία σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, όχι το τέλος της αρχής αλλά την αρχή του τέλους».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ