Lockdown : Φόβοι για νέα έξαρση του κορωνοϊού μία ανάσα πριν τον εμβολιασμό

Lockdown : Φόβοι για νέα έξαρση του κορωνοϊού μία ανάσα πριν τον εμβολιασμό

Στραμμένη η προσοχή των ειδικών στον Γενάρη - Τα rapid tests ανάχωμα στο τρίτο κύμα.

Το φως στο σκοτεινό τούνελ του κορωνοϊού αποτελεί το εμβόλιο σύμφωνα και με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος κάλεσε όλους τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν και να δώσουν το καλό παράδειγμα στην κοινωνία.

Ωστόσο η άφιξη του εμβολίου στη χώρα μας σε περίπου οκτώ ημέρες και η έναρξη του εμβολιασμού δεν είναι αρκετή ώστε να ανακόψει ένα τρίτο κύμα ή μία νέα έξαρση του ιού, η οποία προσδιορίζεται μέσα Γενάρη.

Οι ειδικοί πλέον έχουν στραμμένη τη προσοχή τους στα… μεθεόρτια, φοβούμενη για νέα αύξηση σε κρούσματα την ώρα μάλιστα που δίνεται μάχη σε 10 κόκκινες περιοχές και ήδη τέσσερις από αυτές βρίσκονται σε σκληρό lockdown. 

Οι λοιμωξιολόγοι μάλιστα δεν κάνουν τυχαία έκκληση ώστε η μαγεία των Χριστουγέννων να μην θρέψει τον κοροναϊό, καθώς γνωρίζουν πως η ευχάριστη επιστροφή των τριψήφιων νούμερων στα κρούσματα μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί και να δούμε ξανά αύξηση των διαγνώσεων.

Αφενός η κόπωση των πολιτών καθώς μπαίνουμε στην έβδομη εβδομάδα lockdown πράγμα που οδηγεί σε φαινόμενα ανυπακοής και χαλάρωσης, αφετέρου η κινητικότητα που θα υπάρξει αβίαστα την περίοδο των εορτών μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αύξηση των νέων διαγνώσεων μετά τις εορτές την περίοδο δηλαδή που θα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα.

Τα rapid tests ανάχωμα στο τρίτο κύμα

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα που δεν αποκλείεται να επιφέρει και παράταση των μέτρων, η κυβέρνηση παρουσίασε χτες μία νέα στρατηγική της, δηλαδή τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους στον πληθυσμό ανά επικράτεια.

Χθες ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, παρουσίασε την πλατφόρμα testing.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν από το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για να υποβληθούν σε rapid test για την ανίχνευση του κοροναϊού.

Σε ειδική φόρμα θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ταχυδρομικό κώδικα κατοικίας, ηλικία, ιδιότητα και αριθμό κινητού τηλεφώνου), ενώ η καταχώριση της αίτησης θα γίνεται με κωδικό επαλήθευσης που θα αποστέλλεται στο κινητό τους, αμέσως μετά την υποβολή της. 

Θα επιλέγονται τυχαιοποιημένα οι πολίτες που τελικά θα υποβληθούν σε τεστ και οι οποίοι θα ενημερώνονται με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο για το χρονικό παράθυρο και το σημείο στο οποίο θα υποβληθούν σε rapid test.

Η πρώτη ομάδα των πολιτών θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και τα πρώτα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

Οπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, θα υπάρχουν 386 σταθερά σημεία ελέγχου σε όλη την επικράτεια, τα οποία θα μπορούν να διενεργούν 12.000 τεστ την ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Οπως ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 130 σταθμούς δειγματοληψίας σε 73 πόλεις όλης της επικράτειας από 97 μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στους σταθμούς αυτούς θα υποβάλλονται σε rapid test οι πολίτες που θα έχουν επιλεγεί. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μαγιορκίνης απευθυνόμενος στους πολίτες, «αν μας βοηθήσετε, θα μπορέσουμε να προλάβουμε μαζί το τρίτο πανδημικό κύμα».

Ανάγκη για περισσότερα τεστ για να προλάβουμε την αναζοπύρωση

Να σημειωθεί πάντως πως η χώρα μας δεν βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα τεστ ανά κατοίκους.

Αντιθέτως η Ελλάδα είναι 14η από το τέλος, δηλαδή στη 33η θέση επί του συνόλου 47 χωρών στην Ευρώπη, πραγματοποιώντας 295.705 τεστ ανα εκατομμύριο κατοίκους.

Την ίδια ώρα μάλιστα οι περισσότερες χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν διπλάσια έως και τετραπλάσια τεστ από την χώρα μας. 

Η νέα στρατηγική επομένως με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο εξαιτίας της ιδιαίτερης εύθραυστης κατάστασης λόγω της υπερμεταδοτικότητας του ιού καταδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερα τεστ στη χώρα μας.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με αναζωπύρωση μέσα στις γιορτές

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για συγκεκριμένες περιοχές που ίσως αντιμετωπίσουν έξαρση μετά τα Χριστούγεννα έκρουσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, υπάρχει πανελλαδικά μία αποκλιμάκωση, αλλά κάποιες περιοχές δημιουργούν ανησυχία και τόνισε ότι «καλό είναι να μείνουμε μέσα μέχρι 20 Ιανουαρίου».

Οι περιοχές αυτές, εκτός από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη που είναι ήδη σε σκληρό lockdown, είναι επίσης οι: Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα. Σύμφωνα με τον καθηγητή χρειάζονται προσοχή αυτές οι περιοχές, ενώ δεν απέκλεισε πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα.

«Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου, Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού» σημείωσε. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση καλής αποκλιμάκωσης, όπως άλλωστε μαρτυρά και ορυθμός αναπαραγωγής το RT που είναι στο 0,88, κάτι που σημαίνει ότι ένα άτομο μολύνει κάτω από έναν συμπολίτη. «Ουσιαστικά έχουμε κάποια ύφεση στην πανδημία» πρόσθεσε.

«Οι θάνατοι δυστυχώς παραμένουν υψηλά. Προβλεπόμενα με την έννοια ότι είναι αυτό που περιμέναμε να δούμε» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

«Πλημμύρισε» κόσμο το κέντρο της Αθήνας παρά το lockdown

Πάντως μόνο… lockdown δεν θυμίζει η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, το βράδυ του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 19:00, δηλαδή τρεις ώρες πριν την… απαγόρευση κυκλοφορίας, η κίνηση στην πλατεία Συντάγματος θυμίζει… εποχές προ κοροναϊού και σίγουρα προlockdown.

Το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε κόσμο, παρά τα αυστηρά μέτρα με την αστυνομία να κάνει συστάσεις στους πολίτες να απομακρυνθούν.

Οι περισσότεροι έχουν κατέβει στο κέντρο για να δουν την στολισμένη Αθήνα και αρκετοί από αυτούς περιμένουν από τα καταστήματα της Ερμού να παραλάβουν όσα έχουν αγοράσει.

Οκτώ λεπτά αρκούν για να κολλήσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι 8 λεπτά μόνο αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο.

Γι’ αυτό οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ρεβεγιόν και κάποιοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ενδοοικογενειακή διασπορά, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε να μείνουμε σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους.

«Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, παιδίατρος – λοιμωξιολόγος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, τη Δευτέρα, για την πορεία του ιού.

Τα μέτρα που δεν θα λείπουν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Προσοχή για τις εορταστικές συγκεντρώσεις συνέστησε και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μην βρεθούμε με ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά στις γιορτές.

Όπως εξήγησε θα ήταν λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο τις γιορτινές ημέρες, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με μέτρα υγιεινής και προστασίας για όλους μας.

«Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε υπάρχουν απλές οδηγίες για τις ασφαλέστερες συναντήσεις» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα». 

Ανάσα από την Άνοιξη

Για πολύ δύσκολο χειμώνα και καλύτερη κατάσταση από την άνοιξη έκανε λόγο ο καθηγητής ιολογίας της Οξφόρδης, Άρης Κατζουράκης.

«Ο χειμώνας θα είναι δυστυχώς πολύ δύσκολος». Θα πάρει χρόνο μέχρι η επιδημιολογική κατάσταση να επιτρέψει την χαλάρωση των μέτρων και στην Ελλάδα ακόμη τα στοιχεία είναι πολύ άσχημα, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ωστόσο πλέον υπάρχει ένα «ορατό τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «πρέπει να παίξουμε άμυνα» μέχρι με τη βοήθεια του εμβολίου να καταφέρουμε σοβαρό χτύπημα στην πανδημία.

Όπως εξήγησε, «καθώς αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και μειώνονται οι σοβαρές επιπτώσεις της ασθένειας και σε ένα βαθμό και η μεταδοτικότητα, -αν και δεν ξέρουμε ακόμη ακριβώς σε πιο βαθμό συμβαίνει αυτό, αλλά σίγουρα θα μειώνει τη μεταδοτικότητα σε ένα βαθμό- σταδιακά η κοινωνία θα επιστρέφει σε μια κανονικότητα».

Κάποιοι περιορισμοί, όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή των συνωστισμών θα εξακολουθήσουν πάντως να είναι απαραίτητοι και το καλοκαίρι, έσπευσε να προσθέσει. «Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το ζούμε όλο αυτό, όπως τώρα». 

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις διαφορετικές τεχνολογίες στις οποίες βασίζονται το εμβόλιο της Οξφόρδης και της Astra Zeneca και αυτό της Pfizer/Biontech, το οποίο θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι το τελευταίο βασίζεται σε πιο σύγχρονη τεχνολογία.

Για τη διάρκεια της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια, εξήγησε ότι ακόμη δεν έχουμε ακριβή εικόνα. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι η προστασία του εμβολίου διαρκεί κάποιους μήνες. «Τώρα αν το εμβόλιο μπορεί να μας προστατεύει έναν ολόκληρο χρόνο, αυτό θα το ανακαλύψουμε στην πορεία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ