Στις ΗΠΑ αντί της ΕΕ ποντάρει η ελληνική διπλωματία – Οι προσκλήσεις διαλόγου από την Τουρκία

Στις ΗΠΑ αντί της ΕΕ ποντάρει η ελληνική διπλωματία – Οι προσκλήσεις διαλόγου από την Τουρκία

Στις ΗΠΑ φαίνεται να στρέφει την προσοχή της η ελληνική διπλωματία για την ανατροπή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την αύξηση της πίεσης στην Τουρκία μία εβδομάδα μετά τις αμερικανικές κυρώσεις και την ακαμψία της ΕΕ ως προς τη στρατηγική κατευνασμού της Τουρκίας που ακολουθεί.

Στις ΗΠΑ φαίνεται να στρέφει την προσοχή της η ελληνική διπλωματία για την ανατροπή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την αύξηση της πίεσης στην Τουρκία μία εβδομάδα μετά τις αμερικανικές κυρώσεις και την ακαμψία της ΕΕ ως προς τη στρατηγική κατευνασμού της Τουρκίας που ακολουθεί.

Ο αμερικανικός παράγοντας στην εξίσωση

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη μετά και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, βάζοντας τον αμερικανικό παράγοντα στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου μετά την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για τους S400 μιλούσαν για ενίσχυση της πίεσης στην Τουρκία.

Μάλιστα ο αυτός ο εκνευρισμός είναι εμφανής και στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος διεμήνυσε προς την Ουάσιγνκτον ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τους σχεδιασμούς του.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «χρησιμοποιούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως και απόπειρες πραξικοπημάτων. Όπως στήνουν πολιτικές παγίδες ή επιβάλλουν κυρώσεις προσπάθησαν και προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία τη χώρας μας. Μέχρι τώρα δεν τα κατάφεραν. Είμαστε αποφασισμένοι να τους κάνουμε να καταλάβουν πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Σε όσους επιθυμούν να κάτσουν να συνομιλήσουν μαζί μας ισότιμα και να κάνουν δίκαιες συμφωνίες  τους ανοίγουμε τις πύλες μας και την ψυχή μας. Απευθύνομαι σε όσους θέλουν να γονατίσουν τη χώρα μας, με απειλές με εκβιασμούς, με υποκρισία, με διάφορα κόλπα. Θα συνεχίσουμε να σας απογοητεύουμε, με τη βοήθεια του Θεού και με την υποστήριξη του λαού μας, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε τη νίκη μετά από τόσο  αγώνα που κάναμε μέχρι σήμερα» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απεμπλοκή από τη γεωπολιτική ομηρία της Τουρκίας

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής εκτίμησε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας θα επιδράσουν στην τρέχουσα ισορροπία, επισημαίνοντας ότι με την τροποποίηση του παραρτήματος της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας το 2019, «η Ελλάδα παρείχε στις ΗΠΑ μία βάση για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα καθώς προσέφερε την πολυτέλεια απεμπλοκής από τη γεωπολιτική ομηρία της Τουρκίας».

Από εκεί και πέρα ο υπουργός Εξωτερικών αφήνει εκ νέου αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα θέλαμε καλύτερα αποτελέσματα από τη Σύνοδο Κορυφής» ωστόσο «με δεδομένη την Προεδρία του Συμβουλίου και την αντίληψή της, δεν θα μπορούσε κανείς να αναμένει, ρεαλιστικά, περισσότερα πράγματα».

Μάλιστα ένας από τους λόγους στους οποίους αποδίδει αυτή τη στάση της Γερμανίας ο κ. Δένδιας είναι το προσφυγικό, με το οποίο η Τουρκία θα συνεχίζει να εκβιάζει τους Ευρωπαίους όπως έδειξε και η τελευταία τηλεδιάσκεψη Ερντογάν και Μέρκελ.

Διάλογο με αμφισβήτηση των ελληνικών δικαιωμάτων

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των αμερικανικών πιέσεων και της συνεχιζόμενης τακτικής του κατευνασμού από την πλευρά της ΕΕ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανήλθε στις προσχηματικές προσκλήσεις διαλόγου προς την Ελλάδα μετά την απόσυρση του Oruc Reis.

«Υπήρχαν κι άλλες δύο ευκαιρίες για διπλωματία. Η μία όταν είχε αποσυρθεί για συντήρηση και την άλλη φορά, επειδή η Μέρκελ είχε ζητήσει από τον πρόεδρό μας. Τώρα όμως τελείωσαν οι εργασίες του. Τώρα η Ελλάδα, ποια δικαιολογία θα βρει;» δήλωσε χαρακτηριστικά, χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μη ζητάτε τη βοήθεια άλλων

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε σήμερα το βράδυ και σε πρώτο ενικό πρόσωπο μέσω twitter απευθύνεται στο Νίκο Δένδια καλώντας ουσιαστικά την Ελλάδα να σταματήσει να ζητάει τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ και μάλιστα δηλώνει με νόημα ότι ίσως το 2021 είναι η χρονιά μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας.

«Αγαπητέ Νίκο, εδώ είναι μερικές φιλικές συμβουλές για το νέο έτος – σταματήστε να ζητάτε βοήθεια από άλλους και να πληγώνετε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Ίσως το 2021 είναι η χρονιά που θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας μιλώντας ανοιχτά και ειλικρινά» έγραψε στα αγγλικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα το τιτίβισμα αυτό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποτελεί retweet σε tweet του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την χτεσινή του συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», όπου ο Νίκος Δένδιας αναφέρεται στην επανηλλειμένη από ελληνικής πλευράς έγερση του ζητήματος για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και σε ότι αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις τονίζει ότι επιβλήθηκαν επειδή η Τουρκία δημιουργούσε προβλήματα στη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Προκλητικές κινήσεις

Ωστόσο την ίδια στιγμή η Άγκυρα με μια ακόμα προκλητική της κίνηση καθιστούσε σαφές τι είδους διάλογο εννοεί, καθώς εξέδιδε αντι-Navtex για ελληνική άσκηση τη Δευτέρα αμφισβητώντας έτσι την ελληνική δικαιοδοσία νοτίως του Καστελόριζου.

Επιπρόσθετα η Τουρκία σε μια ακόμη επίδειξη ισχύος κινητοποίησε χτες ολόκληρη σχεδόν την διοίκηση αμφίβιων επιχειρήσεών της πραγματοποιώντας μία άσκηση αποβάσεων επί τέσσερις ημέρες στον κόλπο της Σμύρνης, θέλοντας ουσιαστικά να «υπενθυμίσει» το casus belli στο Αιγαίο ως προς το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Όχι εφ’ όλης της ύλης διάλογο

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι διάλογος θα γίνει μόνο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και όταν η απόσυρση του Oruc Reis από πλευράς Τουρκίας δεν θα είναι μια κίνηση τακτικισμού.

Άλλωστε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί την επιδίωξη της Τουρκίας για διεύρυνση της ατζέντας με θέματα πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, όπως είναι η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου στο πλαίσιο της στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ