Κορωνοϊός : Χριστούγεννα με σκληρούς αριθμούς και αναθεώρηση του lockdown

Κορωνοϊός : Χριστούγεννα με σκληρούς αριθμούς και αναθεώρηση του lockdown

Tα καλά και τα... κακά νέα των φετινών Χριστουγέννων - Ελπίδα με την άφιξη των εμβολίων.

Εντελώς διαφορετικά Χριστούγεννα ζήσαν φέτος οι Έλληνες με την πανδημία του κοροναϊού και το lockdown να περιορίζουν στο ελάχιστο τις εορταστικές εκδηλώσεις. Και μπορεί πολλοί να τα έβγαλαν πέρα με το οικογενειακό τραπέζι το μεσημέρι και μια βόλτα στην πόλη το απόγευμα, ωστόσο αρκετοί είναι και οι συμπολίτες μας που θρήνησαν νεκρούς τα φετινά Χριστούγεννα.

Όση θλίψη δημιουργούν οι άδειοι δρόμοι με τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, ακόμα μεγαλύτερο είναι το κενό που βιώνουν οι οικογένειες των 50 συνανθρώπων μας που ξεψύχησαν ανήμερα των Χριστουγέννων. Άλλοι 470 άνθρωποι δίνουν μάχη στις ΜΕΘ για να νικήσουν τον κοροναϊό.

Από την 1η του μηνός έως και σήμερα, Χριστούγεννα ο κοροναϊός έχει αφαιρέσει 2.101 ζωές. Το στοιχείο που προβληματίζει έντονα τους λοιμωξιολόγους και τους υπεύθυνους του ΕΣΥ, αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων, ο οποίος μειώνεται, μεν, αλλά με εξαιρετικά αργό ρυθμό.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα: θετική εικόνα παρουσιάζουν τα ημερήσια κρούσματα, ο αριθμός των οποίων τείνει να σταθεροποιηθεί κάτω από τα 1.000. Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας του ECDC για τη χώρα μας βρίσκεται στο «πράσινο», δηλαδή κάτω από το 4%. 

Τέλος, ως χριστουγεννιάτικο δώρο έφτασαν τα εμβόλια στη χώρα μας, με τους πρώτους εμβολιασμούς να λαμβάνουν χώρα την Κυριακή.

Ανησυχία για τη Δυτική Αττική

Με εξαιρετικά αργό ρυθμό μειώνεται το φορτίο στην περιοχή της Αττικής, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει αναδειχθεί σε «πρωταθλήτρια» των ημερήσιων κρουσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των σημερινών κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική, ενώ συνεχίζεται η μείωση του φορτίου στη Θεσσαλονίκη.

Ανησυχητικό είναι ότι στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, εκεί όπου τα κρούσματα σήμερα ήταν 39, το ποσοστό ανά 100.000 κατοίκους παραμένει στα ύψη (24,23).

Δεν είναι όμως η Δυτική Αττική που προβληματίζει. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται αρκετά κρούσματα και στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που εξετάζεται με προσοχή από τους αρμόδιους. 

Lockdown: Tα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 7 Ιανουαρίου

Την ίδια ώρα τα αναθεωρημένα μέτρα του lockdown, που θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ. Με το ΦΕΚ που υπογράφουν τα συναρμόδια υπουργεία, προωθούνται ορισμένες αλλαγές.

Μία από τις πιο σημαντικές αφορά το κυνήγι και το ψάρεμα, δραστηριότητες που παίρνουν το «πράσινο φως» κατά τη διάρκεια του τρέχοντος lockdown.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει «μετακίνηση κυνηγών ή αλιέων για την άσκηση θήρας / αλιείας υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Η εν λόγω μετακίνηση πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εντός των ορίων της Περιφέρειας,
  • Συμμετοχή μέχρι και δύο (2) ατόμων κυνηγών/ αλιέων για λόγους ασφαλείας,
  • Εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δραστηριότητας

Νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τα καταστήματα τροφίμων. Στο ΦΕΚ ορίζεται ότι σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία καθώς και φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων θα έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας και την προσεχή Κυριακή 27 Δεκεμβρίου αλλά και την επόμενη 3 Ιανουαρίου 2021. Το προαιρετικό ωράριο είναι 7:00 έως 21:00.

Για τα καταστήματα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
  • Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
  • Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Στο ίδιο ΦΕΚ τονίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται επίσης η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ