Lockdown : Η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό την Πρωτοχρονιά – Αγωνία για τα μεθεόρτια

Lockdown : Η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό την Πρωτοχρονιά – Αγωνία για τα μεθεόρτια

Πότε θα έχουμε εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της εορταστικής περιόδου.

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, καθώς την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137.918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

Tα 5.412 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.963 (29.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.71.

Συνολικά 443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (458 χθες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 142 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Κι ενώ η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κινείται αργά και βασανιστικά, οι λοιμωξιολόγοι κάνουν έκκληση ώστε το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς να μην θρέψει τον κοροναϊό.

Αγωνία για τα μεθεόρτια

Οι ειδικοί γνωρίζουν πως η επιστροφή των τριψήφιων αριθμών στα κρούσματα μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί και να δούμε ξανά εκθετική αύξηση των διαγνώσεων.

Αφενός η κόπωση των πολιτών καθώς μπαίνουμε στο τέλος του δεύτερου μήνα με lockdown πράγμα που οδηγεί σε φαινόμενα ανυπακοής και χαλάρωσης, αφετέρου η κινητικότητα που θα υπάρξει αβίαστα την περίοδο των εορτών μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αύξηση των νέων διαγνώσεων μετά τις εορτές.

Πάντως σαφή εικόνα για το αν τελικά ο κόσμος τήρησε τα σκληρά της Πρωτοχρονιάς και έκανε ένα πρωτόγνωρο ρεβεγιόν θα έχουμε σε περίπου δέκα ημέρες.

Οι μέρες αυτές αναμένεται να είναι κρίσιμες και για την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στο lockdown ή αν θα ανοίξει σταδιακά δραστηριότητες και κλάδους.

Πάντως κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το τι θα γίνει με τα σχολεία.

Η επιθυμία του Μαξίμου είναι να λειτουργήσουν κανονικά από τις 8 Ιανουαρίου, ωστόσο πρέπει γι΄αυτό να δώσουν το πράσινο φως και οι ειδικοί.

Ανησυχία Κικίλια – 10 περιοχές στο κόκκινο

Ο υπουργός Υγείας χθες εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά του ιού την περίοδο των εορτών. Υπενθύμισε πως η εικόνα της συμπεριφοράς των πολιτών θα αποτυπωθεί σε μία εβδομάδα για τα Χριστούγεννα και σε 15 ημέρες για την Πρωτοχρονιά.

«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, άρα την επόμενη εβδομάδα. Τα 942 κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι η αποτύπωση του τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 ημέρες. Άρα το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά. Και των Φώτων επίσης» είπε ο κ. Κικίλιας.

Την ανησυχία εντείνουν 10 περιοχές όπου τα κρούσματα χτύπησαν «κόκκινο», σύμφωνα τα στοιχεία της επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου (12 κρούσματα), η οποία μπήκε και σε σκληρότερο lockdown από χθες, Κοζάνης (19), Κιλκίς (24), Δυτικής Αττικής (30), Έβρου(48), Θάσου (4 χθες), Ροδόπης (21), Φλώρινας (10), Λέσβου(12) και Ξάνθης(13). Σε υψηλά διψήφια νούμερα κινήθηκαν ακόμα η Λάρισα (28), η Πιερία (20) και η Μαγνησία (19). Συνολικά, η Αττική βρέθηκε πρώτη με 341 νέα κρούσματα και ακολουθεί με 170 η Θεσσαλονίκη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ